• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Laptop overclocking adventures

Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
what kind of laptops do you guys have?
Well this is probably the reason (ps do you think I like Gateway too much:laugh: )

Me Gateway
My bro another Gateway
My mum, yet another Gateway

and the old computer was .... a Gateway
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
Well this is probably the reason (ps do you think I like Gateway too much:laugh: )

Me Gateway
My bro another Gateway
My mum, yet another Gateway

and the old computer was .... a Gateway
haha you might like them too much. personally my view is, for a desktop: build. for a laptop, if you're not super rich, just look for the best deal, since you can't build :(
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
Question

I am attempting to overclock my Pentium M M740 1.73ghz. Currently I am using Clockgen, or attempting to, but it doesn't seem to have my mainboard in it's list. I was wondering if they had an area to update to a new list. I have had it run clocks on all available mainboard listing but the clock speeds it then reads are way off from measured levels. The one that gets close won't let me even begin to adjust it, it goes to apply but immediately resets back to it's previous level.

I run Prime95 and it never goes yellow so I don't see any errors, no strains or such, just won't engage. Anyone have any idea why?

Oh chipset is Intel i915PM/GM

Any help would be lovely.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
I am attempting to overclock my Pentium M M740 1.73ghz. Currently I am using Clockgen, or attempting to, but it doesn't seem to have my mainboard in it's list. I was wondering if they had an area to update to a new list. I have had it run clocks on all available mainboard listing but the clock speeds it then reads are way off from measured levels. The one that gets close won't let me even begin to adjust it, it goes to apply but immediately resets back to it's previous level.

I run Prime95 and it never goes yellow so I don't see any errors, no strains or such, just won't engage. Anyone have any idea why?

Oh chipset is Intel i915PM/GM

Any help would be lovely.
ok, so let me get this straight, prime 95 just won't start any tests? hmm this really shouldn't matter, but try uncompressing if that's the case. As for clock speeds being off, download cpu-z, make sure that you're cpu isn't downclocking itself to save power, good luck ocing you're laptop, mine just won't. it's too bad. oh and....the will, if you're still listening to this post, im having a fan blowing onto my hdd, so it won't get hot anymore...i should've thought of this a long time ago. lol
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
No Prime runs fine, but any overclock I attempt with Clockgen just won't engage. Everything is stable through Prime.

It is downclocking itself, the multiplier is at 6x, versus the able 13x. It doesn't seem to go any higher so I'm a tad bit confused. The computer will get a test and always say it is running at ~900mhz. ALWAYS, regardless of what I set the power management to.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
No Prime runs fine, but any overclock I attempt with Clockgen just won't engage. Everything is stable through Prime.

It is downclocking itself, the multiplier is at 6x, versus the able 13x. It doesn't seem to go any higher so I'm a tad bit confused. The computer will get a test and always say it is running at ~900mhz. ALWAYS, regardless of what I set the power management to.
even when you run prime 95? have you double checked with cpu-z, because if so..then that is very weird. as far as not being able to oc, you're not the only one that can't (aka me) if you're multiplier never goes up, even when prime 95 is running, there is something seriously wrong, you could try and contact the manufactuer if the system is still under warentee. but like i said about oc, on some systems it's just not possible, maybe some day someone will find a way for your laptop, or you could try and play around. the one will seems to be the only one i can remember that oc'ed their laptop, but if you need more graphics power, oc the gfx card, that's not to hard.
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
I do need more power, hard xD I had read online that my chip was very good for OCing, however, it was a model right before mine, and again right after (I swear it taunts me). Buut, the GFX OCing is a bad idea. I'm running a x700 ATI at present, I've got 256mb of DDR dedicated, but OCing much at all pushes the computer over the heat level. Or at least the card. I would have plenty of performance I imagine if I just had my processor working correctly. Seriously, here is a screenshot, I refreshed/reopened CPU-z while running Prime, which was hard, but it still showed no change. If my CPU ran like it should I imagine I'd have enough power.

 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
I do need more power, hard xD I had read online that my chip was very good for OCing, however, it was a model right before mine, and again right after (I swear it taunts me). Buut, the GFX OCing is a bad idea. I'm running a x700 ATI at present, I've got 256mb of DDR dedicated, but OCing much at all pushes the computer over the heat level. Or at least the card. I would have plenty of performance I imagine if I just had my processor working correctly. Seriously, here is a screenshot, I refreshed/reopened CPU-z while running Prime, which was hard, but it still showed no change. If my CPU ran like it should I imagine I'd have enough power.

hmm this is a very interesting delema (i can't spell, lol) i take it it's plugged in. what brand is your laptop? idk if that'd matter, it shouldn't at any rate. let's see....other problems....i know this sounds stupid, but open up taskmanger and make sure the comp is being pushed 100%
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
Yup, taskmanager shows 100% usage, and my speed changes in CPU-z from 917.7-918mhz. Rather odd. I have changed the power settings constantly, and yes, it is plugged in.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
Yup, taskmanager shows 100% usage, and my speed changes in CPU-z from 917.7-918mhz. Rather odd. I have changed the power settings constantly, and yes, it is plugged in.
oh my, this is very bad. how do you change the power settings, through windows?
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
Yes, I tried using a manual program, but to no avail. Also the brand is Sager, I am rather certain I have always had this problem, as even when I got it I was always rated as having a low system. Even though I would be at the recommended or higher level.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
Yes, I tried using a manual program, but to no avail. Also the brand is Sager, I am rather certain I have always had this problem, as even when I got it I was always rated as having a low system. Even though I would be at the recommended or higher level.
hmm what program did you use?
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
Use Notebook Hardware control and set cpu to max performance.
If you can't overclock with clockgen make sure you've checked the box - ignore gsb/pci
If that doesn't work try CPUFSB (takes ages t find your pll)
Or attempt the systool challenge (crashes alot!)

Could you post your system's specs that might help us.

Oh and Chang, good idea with the fan over the HDD
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
...did you try and leave it at max speed for like five minutes? sometimes some programs don't kick in all the way, and is there anything in the bios, or a bios update?
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
Use Notebook Hardware control and set cpu to max performance.
If you can't overclock with clockgen make sure you've checked the box - ignore gsb/pci
If that doesn't work try CPUFSB (takes ages t find your pll)
Or attempt the systool challenge (crashes alot!)

Could you post your system's specs that might help us.

Oh and Chang, good idea with the fan over the HDD
lol thanks, 27 C at night ;) 30 C during the day time, but i have a feeling that's going to get hotter. probably going to be like 35 C during the day in the summer :mad: silly maryland weather (hot!!) oh, do you think they're going to make nhc for vista? i really hate having two apps open when nhc does it in one, i have rmclock (great for undervolting, but nhc is better) and hd smart to monitor smart, because smart saved me once, hopefully it will next time my hdd wants to die.
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
lol thanks, 27 C at night ;) 30 C during the day time, but i have a feeling that's going to get hotter. probably going to be like 35 C during the day in the summer :mad: silly maryland weather (hot!!) oh, do you think they're going to make nhc for vista? i really hate having two apps open when nhc does it in one, i have rmclock (great for undervolting, but nhc is better) and hd smart to monitor smart, because smart saved me once, hopefully it will next time my hdd wants to die.
I hope he will, although that guy should make a more advanced verision for desktops too. The interface is so simple and easy to understand, he could make some real $$$

And when are you going to get an avatar? lol
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
Sager Notebook
Pentium M 1.73GHZ (Well supposed to be)
1.5GB PC2-5300 DDR2 RAM
Win XP Pro
Ati X700 256mb DDR
I posted all the information about my mainboard in my original post.

Thanks guys I'm going to try this Notebook Hardware tool.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
I hope he will, although that guy should make a more advanced verision for desktops too. The interface is so simple and easy to understand, he could make some real $$$

And when are you going to get an avatar? lol
lol avatar....when i come across a good pic, lol. i might try and get a screen shot when playing css and use that....maybe i'll get one of my friends to blow up with the bombs on purpose. lol. and yeah, nhc is like beastly, maybe add memory timings also, that's the only thing that i can think of he's missing.
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
Sager Notebook
Pentium M 1.73GHZ (Well supposed to be)
1.5GB PC2-5300 DDR2 RAM
Win XP Pro
Ati X700 256mb DDR
I posted all the information about my mainboard in my original post.

Thanks guys I'm going to try this Notebook Hardware tool.
NIce notebook, gimme - lol
OK the pll that seems to work for most people is 905405 btw.
However I don't know if this is a coincidence, but I've had 4 PM's about overclocking that exact processor and they all failed. I don't know why. Same with my mates, lets hope yours is different.

PS if you can't understand systool or anything we've said just say, sometimes I tend to jargonize things.

Hope NHC works for you, great little program, essential for any laptop user.

Gotta leave you in chang's faithful hands, its 2:35am here and I need to finish some work.
 
Last edited:
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
NIce notebook, gimme - lol
OK the pll that seems to work for most people is 905405 btw.
However I don't know if this is a coincidence, but I've had 4 PM's about overclocking that exact processor and they all failed. I don't know why. Same with my mates, lets hope yours is different.

PS if you can't understand systool or anything we've said just say, sometimes I tend to jargonize things.

Hope NHC works for you, great little program, essential for any laptop user.

Gotta leave you in chang's faithful hands, its 2:35am here and I need to finish some work.
haha, my hands, a non oc'er, lol j/k i'll help you as best i can though. does sager have bios updates, or is it just like one bios for the whole lifetime of the laptop?
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
13
Likes
0
Well I changed everything in NHC to runmax voltage, max performance, max everything, annnnd it just sits there.

However in my BIOS I have an option that asks about system frequency it's set at 15% but I dunno what it is supposed to mean. I can't find anything in my manual or online.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
It is running Phoenix Technologies Bios. I changed that freq it made it slower. It's now at 798mhz :(
did you change it up or down? try the other way.