• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Latest driver and firmware for ASMedia ASM106x series

navigatoras

New Member
Joined
Jul 4, 2022
Messages
2 (0.01/day)

Boombastik I've noticed that the only change for flashing the firmware is the syntax of flash command in the ahci.bat. I'm gonna try later and I'll come back

***edit: oh sorry, it's including the 106spi.exe
 
Last edited:

lp989

New Member
Joined
Aug 12, 2022
Messages
1 (0.01/day)
Location
Germany
because I connect a 20-port controller and they all work fine but I connect the second controller and it doesn't start because the image freezes when the computer starts

I see that it shows me the 2 cards and takes the disks but after that the image is frozen, just in case I ask, do I have to update the driver and firmware?
Hi Federico, I have the same issue when I added the 2nd ASM1064 20-port sata card. The strange thing is, yesterday it worked fine, today I got the latest W10 Updates and since then it either stays on the boot-up screen of the board or shows the screen like yours. I see yours are also different firmware versions, maybe that's the problem. Did you get any further?
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
6,436 (1.02/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dark Hero
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D (Not sure what to do :/)
Motherboard Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero Bios 4201
Cooling Noctua NH-D15 Chromax.Black (Only middle fan)
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 16-17-17-35 T1 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) PowerColor RX 6800 XT Red Devil 2400/2000MHz@1.050V | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition
Storage OS/Games:Gigabyte M30 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 1xExos 16TB 1, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) LG UltraGear 27GP850-B 1440p@165Hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR | LG 48CX OLED 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum (Backup Seasonic Focus PX 750W Platinum)
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win11 Pro 22H2 UK (Build 22000.832)
Benchmark Scores Not benchmarking anymore only Gaming. GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/3dq6f
Hi Federico, I have the same issue when I added the 2nd ASM1064 20-port sata card. The strange thing is, yesterday it worked fine, today I got the latest W10 Updates and since then it either stays on the boot-up screen of the board or shows the screen like yours. I see yours are also different firmware versions, maybe that's the problem. Did you get any further?

When you get Windows 10 booted have you tired to remove the device in device manager with the software and set Windows to not install drivers automatically so you can keep the driver that worked?

What 10 port sata card are you talking about?
 

federico75

New Member
Joined
May 9, 2022
Messages
4 (0.02/day)
When you get Windows 10 booted have you tired to remove the device in device manager with the software and set Windows to not install drivers automatically so you can keep the driver that worked?

What 10 port sata card are you talking about?
‎Hello good morning, the only way I found so far to take the two 20-port sata cards, is to turn on the computer with the power cables of the hard drive disconnected and let it start normally until windows and just there I connect the power cable to the rigid disk and that way I take the two 20-port sata cards and all the rigid disks‎
 
Last edited by a moderator:

ro13

New Member
Joined
May 8, 2022
Messages
5 (0.02/day)
Driver v3.3.5.0 from 6/2020

is it the last driver at the moment?
 

The_Mole_UK

New Member
Joined
Apr 17, 2022
Messages
9 (0.04/day)
@navigatoras For the firmware asm1061
1)create a bootable usb disk (for example rufus)
2)unzip the folder i attached and put the four files in the usb stick root folder.
3)boot the pc from usb and write this command: AHCI.bat (please disable secure boot as we need to run in dos environment)
5) the firmware will updated to the new 4.27 (is the same that The_Mole_UK attached without his mod as not needed)
If you say so. My PC/1061 card has worked fine ever since. No more issues, no more BSOD and easier to flash. Done my bit, each to their own...
(Changing the graphics card to a more Windows 10 friendly one helped too + redoing the heatsink)

The changes I made are because 4.27 is not clear which card it is for and second so that people know it is the last one for the 1061 (not 106x/1062) card. There are also a couple of versions of 4.27. Mine also flashes from Windows 10, so wrong there - but yes, if you want to install from a fiddlier DOS USBF, it will work that way too with a DOS installer. I borrowed the Windows installer from another BIOS revision.

- v3.3.3.0/v3.3.3.5 had issues with my 1061 card. This driver is meant for 1062 only as far as I can tell (or it was my graphics card as well having an issue). I use the one supplied with no issues therefore...

>Driver v3.3.5.0 from 6/2020
>is it the last driver at the moment?
This driver I assume by the number is for 1062 not 106x/1061. NOTE: 106x/1061 most likely won't like it... If your card is 1062 then, maybe it's for you! Try it and see if get BSOD...

My 'unnecessarily tweaked' BIOS v5.00 says 1061 in it, v4.27 says 106x which is incorrect... I made these changes to try and make it clear it is for 1061 card ONLY and the last one with the right name on a site full of other v4.27, v4.23, v3.29 or whatever they state...

Read my previous post below, written a while ago now (or ask Boombastik)... My posts explain what I did anyway...

Previous post:
THIS BIOS IS FOR 1061 CARDS. 106x is not 1061/1062 even if the manufacturer originally planned that...

Very nice, but is there a changelog, and also how does one flash this firmware?
3rd image. Is self-explanatory. Select BIOS and flash it. Reboot after...

Change Log
- This is one of the 4.27 BIOS versions. Integration with the motherboard BIOS seems more stable than the previous BIOS that came with the card.
- Incorrect 106x in BIOS boot string changed to say 1061. >>>IT IS NOT FOR 106x/1062<<<
- v4.27 changed to v5.00 to show this package is the last BIOS, when on a site full of other v4.27, v4.23, v3.29 or whatever they state...
- Driver that works with this card is supplied. But if I recall, was also found by Windows Update.
- v3.3.3.0/v3.3.3.5 had issues with my 1061 card. This driver is meant for 1062 only as far as I can tell (or it was my graphics card as well having an issue).
- I use the one supplied with no real issues / ro13 below says he is using v3.3.5.0. If v3.3.5.0 seems stable, then that is likely the better one...
 
Last edited:

ro13

New Member
Joined
May 8, 2022
Messages
5 (0.02/day)
If you say so. My PC/1061 card has worked fine ever since. No more issues, no more BSOD and easier to flash. Done my bit, each to their own...
(Changing the graphics card to a more Windows 10 friendly one helped too + redoing the heatsink)

The changes I made are because 4.27 is not clear which card it is for and second so that people know it is the last one for the 1061 (not 106x/1062) card. There are also a couple of versions of 4.27. Mine also flashes from Windows 10, so wrong there - but yes, if you want to install from a fiddlier DOS USBF, it will work that way too with a DOS installer. I borrowed the Windows installer from another BIOS revision.

- v3.3.3.0/v3.3.3.5 had issues with my 1061 card. This driver is meant for 1062 only as far as I can tell (or it was my graphics card as well having an issue). I use the one supplied with no issues therefore...

>Driver v3.3.5.0 from 6/2020
>is it the last driver at the moment?
This driver I assume by the number is for 1062 not 106x/1061. NOTE: 106x/1061 most likely won't like it... If your card is 1062 then, maybe it's for you! Try it and see if get BSOD...

My 'unnecessarily tweaked' BIOS v5.00 says 1061 in it, v4.27 says 106x which is incorrect... I made these changes to try and make it clear it is for 1061 card ONLY and the last one with the right name on a site full of other v4.27, v4.23, v3.29 or whatever they state...

Read my previous post below, written a while ago now (or ask Boombastik)... My posts explain what I did anyway...

Previous post:
THIS BIOS IS FOR 1061 CARDS. 106x is not 1061/1062 even if the manufacturer originally planned that...


3rd image. Is self-explanatory. Select BIOS and flash it. Reboot after...

Change Log
This is one of the 4.27 BIOS versions.
- Incorrect 106x in BIOS boot string changed to say 1061. >>>IT IS NOT FOR 106x/1062<<<
- v4.27 changed to v5.00 to show this package is the last BIOS, when on a site full of other v4.27, v4.23, v3.29 or whatever they state...
- Driver that works with this card is supplied. But if I recall, was also found by Windows Update.
- v3.3.3.0/v3.3.3.5 had issues with my 1061 card. This driver is meant for 1062 only as far as I can tell (or it was my graphics card as well having an issue). I use the one supplied with no issues.



my as media 1061 is working fine with firmware 5.00 and driver 3.3.5.0 under windows 11.
 

The_Mole_UK

New Member
Joined
Apr 17, 2022
Messages
9 (0.04/day)
my as media 1061 is working fine with firmware 5.00 and driver 3.3.5.0 under windows 11.
Well, v5.00 is technically a 4.27, but yes, these cards still work great...
Shall try the 3.3.5.0 driver. I think my pc graphics card did not like being made to run Windows 10 and that was some of the issue.

I bought a different graphics card off eBay, redid the heatsink and ever since my PC has been stable. Even emulating an Amiga A1200 HD on it...
I have noticed my drives sometimes do an 'initialisation check-like-bar' in Windows 10 (and that could be the Windows Update driver, so, think I will try v3.3.5.0 again...
Currently, Windows 10 has been disallowed from updating drivers without asking me... :D

v3.3.5.0 might work better... Thanks. :)
 
Joined
Aug 29, 2008
Messages
82 (0.02/day)
System Name Master & Blaster & BlastFromThePast
Processor Xeon 1241v3 *103x39 | Xeon L5408 @3.2GHz | P4 2.8 GHz
Motherboard Z97 PRO-GAMER / P45-DS3R | P4MDPT
Cooling Freezer / S775 Copper / S478 Stock
Memory 16GB DDR3-2270 / 8 GB DDR2-800 / 2GB DDR PC3200
Video Card(s) Nitro RX570 8GB 1411 MHz| HD 5770 | Radeon 9600 XT 128 MB
Storage NVME 250+1TB SM2263XT | 256 GB SM2259XT | IDE 250GB
Display(s) MANY
Case SANDBLASTED
Power Supply APS-550 Cap-Modded / 350W Cap-modded
I have a card like the one on the photo and I have one bizarre bug. My intenso TOP 256GB SSD has SM2259XT controller and that causes slowdowns and neverending boot times when hooked on the ASM1061. The sata3 card works fine with any other SSD/HDD name it some BX500 clones some yeestor junk etc. Same for the SSD it works fine with onboard Intel Controllers Z97/ICH10R etc. I'm using the firmware named 4.27/ 5.00 from the_mole and had the same issues with stock. Anyone ever had same issue before with ASM1061 and knows a possible solution ? Using MS Win10 standard AHCI drivers.

*My Intenso TOP 256GB SSD has 2259XT and Sandisk BICS5 112L TLC.
 

Attachments

  • storage-asm1061-2-port-adapter.jpg
    storage-asm1061-2-port-adapter.jpg
    101.7 KB · Views: 30

The_Mole_UK

New Member
Joined
Apr 17, 2022
Messages
9 (0.04/day)
I have a card like the one on the photo and I have one bizarre bug. My intenso TOP 256GB SSD has SM2259XT controller and that causes slowdowns and neverending boot times when hooked on the ASM1061. The sata3 card works fine with any other SSD/HDD name it some BX500 clones some yeestor junk etc. Same for the SSD it works fine with onboard Intel Controllers Z97/ICH10R etc. I'm using the firmware named 4.27/ 5.00 from the_mole and had the same issues with stock. Anyone ever had same issue before with ASM1061 and knows a possible solution ? Using MS Win10 standard AHCI drivers.

*My Intenso TOP 256GB SSD has 2259XT and Sandisk BICS5 112L TLC.
Try the v3.3.5.0 drivers. See if that fixes it?
Part of my issue was graphics card.
Just make sure you uninstall the old drivers and don’t run two…
 
Joined
Aug 29, 2008
Messages
82 (0.02/day)
System Name Master & Blaster & BlastFromThePast
Processor Xeon 1241v3 *103x39 | Xeon L5408 @3.2GHz | P4 2.8 GHz
Motherboard Z97 PRO-GAMER / P45-DS3R | P4MDPT
Cooling Freezer / S775 Copper / S478 Stock
Memory 16GB DDR3-2270 / 8 GB DDR2-800 / 2GB DDR PC3200
Video Card(s) Nitro RX570 8GB 1411 MHz| HD 5770 | Radeon 9600 XT 128 MB
Storage NVME 250+1TB SM2263XT | 256 GB SM2259XT | IDE 250GB
Display(s) MANY
Case SANDBLASTED
Power Supply APS-550 Cap-Modded / 350W Cap-modded
Same behavior with v3.3.5.0 drivers, it will take ages to load Win10 and when at the desktop keyboard / mouse will work fine but the responsiveness will be with terrible delay. Hitting Windows button to shut down takes like ~5min. Everything is fine when the SSD is on the native EP45-DS3R ports or when any other SSD I use is on the ASM1061 card. It only happens when that Intenso TOP (2259XT) is installed on the ASM1061 card.
 

The_Mole_UK

New Member
Joined
Apr 17, 2022
Messages
9 (0.04/day)
Same behavior with v3.3.5.0 drivers, it will take ages to load Win10 and when at the desktop keyboard / mouse will work fine but the responsiveness will be with terrible delay. Hitting Windows button to shut down takes like ~5min. Everything is fine when the SSD is on the native EP45-DS3R ports or when any other SSD I use is on the ASM1061 card. It only happens when that Intenso TOP (2259XT) is installed on the ASM1061 card.
I would rebuild the PC in a different way then, to avoid the card.
 
Top