• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

lcd + hdmi/dvi red blurry/resized[?]

Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#1
i am having this really weird problem, when i am useing HDMI, the other colors are great, perfect even, but the red is weird and like resized looking

if i have red text like in the forums on the official ati forums, the red text looks like, some pixels are double wide and some are like even missing, and if i move the window then the missing or small pixels get wide, and the ones that were wide get small or go away, it looks exactly as if the screen was being resized, like doubled or halved width wise, um except it only happens with red?

originaly i had weird rainbowy text problems, but that seemed to almost completely go away with removal of cleartype
 

Attachments

Last edited:
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#2
am i seeing things? i cant imagin what could possibly cause that, ive heard that compression blah, but seriously? like that?
 
Last edited:
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#3
the one on the left is VGA which is more or less perfect, and the one on the right is HDMI, which is more or less perfect except the red
 
Joined
Apr 30, 2006
Messages
1,170 (0.27/day)
Likes
436
Processor 7900
Motherboard Rampage Apex
Cooling H115i
Memory 64GB TridentZ 3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) Fury X
Case Corsair 740
Audio Device(s) 8ch LPCM via HDMI to Yamaha Z7 Receiver
Power Supply Corsair AX860
Mouse G903
Keyboard G810
Software 8.1 x64
#4
am i seeing things? i cant imagin what could possibly cause that, ive heard that compression blah, but seriously? like that?
I believe DVI/HDMI is an uncompressed interface. What LCD are you connecting it to? I've noticed that some LCD TVs try to scale the video and makes text look like crap. Maybe try setting your output resolution to the native resolution of your LCD or look in the menu of your LCD and see if you can disable the built in scaler.
 

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (1.99/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#5
I believe DVI/HDMI is an uncompressed interface. What LCD are you connecting it to? I've noticed that some LCD TVs try to scale the video and makes text look like crap. Maybe try setting your output resolution to the native resolution of your LCD or look in the menu of your LCD and see if you can disable the built in scaler.
this is true. i used a hdmi-dvi cable on my cable box to my monitor and my monitor freaked out because it didnt know what i was trying to do
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#6
what about when its only red thats getting that done to? [in my case] has that ever been seen befor? my screen is in my system stats, olevia 527v
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#7
arrg i even showed a picture to proove it im not insane :( blarg can i do a crying happy face in this thing? :? the font breaks it if i do :~( cuz the tilde is too low.
 
Joined
Apr 30, 2006
Messages
1,170 (0.27/day)
Likes
436
Processor 7900
Motherboard Rampage Apex
Cooling H115i
Memory 64GB TridentZ 3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) Fury X
Case Corsair 740
Audio Device(s) 8ch LPCM via HDMI to Yamaha Z7 Receiver
Power Supply Corsair AX860
Mouse G903
Keyboard G810
Software 8.1 x64
#8
What resolution are you using? Looks like the native resolution on your display is 1366x768 so you might try that.

You have an LCD that designed to take source and display it best it can on its panel. Your display is taking the input source from your computer and scaling it to fit on its native resolution. But the problem is that it converts your digital HDMI signal to analog before scaling it. So that scaler has no idea that the source is already scaled to fit the native resolution. The end result in your case is that your LCD incorrectly scales the red text so it looks unclear.

The best method for you is to connect your display using the VGA connector and set your desktop resolution to 1366x768 which should bypass any scaling that LCD might do normally.
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#9
ok let me explain more brutaly, i am useing 1360x768 and the screen is only showing 1360x768, see the thing is the screen has controll, so i set it to "aspect" or "1:1" and it wont strech 1360x768 to 1366x768

its NOT a whole screen resize problem i keeep saying that its only red!!!!!!!!!! arrg!!!!!!!!!!!!!! *dies*

only the red is being resized, i tried to show that in these pics, and i tried to explain that its only hdmi, VGA is perfect, i showed that in the pics too! if you want i can take more pics of other things.... i do not understand how it is possible for only red to look like that, it doesnt make any sense at all, it WOULD make alot of sense, cuz you would think red was broken on my screen in some way, but in VGA its flawless! i... am thinking possibly video drivers or something i am not real sure... REALLY not sure, maybe its some kind of filter to try to improve red on HDMI... i guess, ive never heard of anyone having that problem ever, not even close
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#10
oh and also, DVI/HDMI is a compressed interface, VGA is uncompressed, and RGB is uncompressed, i think everything else is compressed, and especialy dvi/hdmi, they are the most compressed of any ever actually. thats part of why they start having errors so easily, its like directTV kinda.

even still, i would like to be able to use hdmi and i dont think... well ok come on, red being like that? wtf? why would only red be all messed up :? maybe i havnt properly honored the A/V gods or something :(
 
Joined
Apr 30, 2006
Messages
1,170 (0.27/day)
Likes
436
Processor 7900
Motherboard Rampage Apex
Cooling H115i
Memory 64GB TridentZ 3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) Fury X
Case Corsair 740
Audio Device(s) 8ch LPCM via HDMI to Yamaha Z7 Receiver
Power Supply Corsair AX860
Mouse G903
Keyboard G810
Software 8.1 x64
#11
DVI/HDMI isnt compressed......Its digital whereas VGA and RGB is analog. Have you tried a different cable? Or try a different HDMI monitor.

Wikipedia said:
The High-Definition Multimedia Interface (HDMI) is a compact audio/video connector interface for transmitting uncompressed digital streams. It represents a digital alternative to consumer analog standards such as Radio Frequency (RF) coaxial cable, composite video, S-Video, SCART, component video, D-Terminal, and VGA.
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#12
i dont have that option, monitors are a really expensive thing and i only have 1.
also it does not happen on VGA as you can clearly see in the pics... plus the other colors are not messed up on hdmi so,. hmm