• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Limiting bandwidth help!

Status
Not open for further replies.
Joined
Apr 1, 2013
Messages
9 (0.01/day)
Likes
1
System Name Brutal Beast
Processor AMD K6-III 400 @ 550Mhz
Motherboard Matsonic MS6260S
Cooling Modded AKASA Copper Base
Memory 2 x 128MB Crucial PC100
Video Card(s) Riva TNT2 Ultra + VooDoo 2 SLI 8Mb
Storage 20GB 5400RPM Quantum
Display(s) 17" Diamond Mitsubishi SB
Case Modded Fujitsu Steel Case
Audio Device(s) SB Live!
Power Supply Alpine 500W
Software Windows 98SE + Dos 6.22
#1
Hi,

I have this problem where now my mother has figured out how to stream video online, she is endlessly watching snooker highlights in 720p. This is a massive drag on the 8MB ADSL line I have installed, and means that for 4 hours a day (she is addicted), right across the small window I have time to play, my ping in Quake Live jumps from 19 up to 120 every couple of seconds. This makes the game unplayable. This is the only game I play online! :(

Is there a way I can limit the bandwidth to her connection through software? I am running Windows XP 32bit, and her laptop is running Windows 7 Home 64bit. I am hard wired into the router, she is on wireless connection via laptop.

Now I know that to stream 720p youtube videos only needs 120k/s max. The problem is that her i-player software will try to buffer as fast as the available bandwidth will allow. Hence my ping spikes. If I could just limit her connection to 150k down / 5k up or something, we could both have smooth internet experiences. This is an 850k down / 100k up connection.

Any help appreciated!!
 

theonedub

habe fidem
Joined
Apr 30, 2009
Messages
7,902 (2.51/day)
Likes
5,115
Location
Northern CA, USA
System Name Erakith || Asus UX305FA
Processor i7 3770k @ 4.2ghz 1.068v || Intel Core M 5Y10 @ 800mhz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP4 TH || ASUS OE
Cooling EK Supremacy, D5 w/ EK Top, 2X EK-CoolStream XTX 360 & Photon 270 Res || !PASSIVE!
Memory 16GB Samsung 'Wonder' RAM || 8GB LPDDR3 1600
Video Card(s) EVGA 780Ti Classified HydroCopper || Intel HD Graphics 5300
Storage 256gb Corsair Performance Pro, 2TB Caviar Green, 2TB Samsung F4 || Toshiba 256GB SSD
Display(s) DELL Ultrasharp U2715H 27" || 13.3" 1080P IPS
Case CaseLabs Merlin SM8 || Aluminum Unibody
Power Supply NZXT Hale-90-1000-M
Mouse Logitech M705 Marathon
Keyboard Corsair Strafe RGB w/ Cherry MX Silent
Software Windows 10 Pro x64 || WIndows 10 Home x64
Benchmark Scores WCG & F@H Only
#2
Sounds like a job for QoS, but there are members well more versed in setting that up than I. Hopefully they can chime in.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.65/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#3
Joined
Apr 1, 2013
Messages
9 (0.01/day)
Likes
1
System Name Brutal Beast
Processor AMD K6-III 400 @ 550Mhz
Motherboard Matsonic MS6260S
Cooling Modded AKASA Copper Base
Memory 2 x 128MB Crucial PC100
Video Card(s) Riva TNT2 Ultra + VooDoo 2 SLI 8Mb
Storage 20GB 5400RPM Quantum
Display(s) 17" Diamond Mitsubishi SB
Case Modded Fujitsu Steel Case
Audio Device(s) SB Live!
Power Supply Alpine 500W
Software Windows 98SE + Dos 6.22
#4
OKAY I will look into this from that link you sent and see if I can figure it out. Of all the things I can do in an OS, for some reason I have always had a nightmare with networks and routers! :D Maybe it's time to squash these demons. I need to get my Quake fix!

PS. If anyone can offer a guide to a network noob on how to do this I would be most glad! :)
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.65/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#5
OKAY I will look into this from that link you sent and see if I can figure it out. Of all the things I can do in an OS, for some reason I have always had a nightmare with networks and routers! :D Maybe it's time to squash these demons. I need to get my Quake fix!

PS. If anyone can offer a guide to a network noob on how to do this I would be most glad! :)
Who is your ISP and what model router do you have?
 
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,540 (0.41/day)
Likes
173
System Name :3
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 - 3ghz
Motherboard GIGABYTE GA-EP35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Dynamic Energy Saver Ultra Durable II Intel Motherboard
Cooling cm 212 EVO
Memory G.SKILL 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model
Video Card(s) BFG GTX 275
Storage WD black 500gb Samsung 1tb
Display(s) 27" 1366x768 Olevia 527v
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) ALC889
Power Supply CORSAIR TX Series CMPSU-750TX 750W ATX12V v2.3 SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Ac
Software Windows 8 pro
#6
i would do QoS and limit the bandwidth both really. openWRT/dd-WRT maybe tomato too? ive got no experience with that.
 
Joined
Apr 1, 2013
Messages
9 (0.01/day)
Likes
1
System Name Brutal Beast
Processor AMD K6-III 400 @ 550Mhz
Motherboard Matsonic MS6260S
Cooling Modded AKASA Copper Base
Memory 2 x 128MB Crucial PC100
Video Card(s) Riva TNT2 Ultra + VooDoo 2 SLI 8Mb
Storage 20GB 5400RPM Quantum
Display(s) 17" Diamond Mitsubishi SB
Case Modded Fujitsu Steel Case
Audio Device(s) SB Live!
Power Supply Alpine 500W
Software Windows 98SE + Dos 6.22
#7
Joined
May 13, 2010
Messages
4,422 (1.60/day)
Likes
1,603
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#8
Can you have her on a guest network and limit the speed of that network?

My router (Amped Wireless R20000G) has this feature in the main guest network settings menu.

I would use that as well as QoS
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
TP-link routers, even the budget <$40 ones have proper bandwidth limiting where you can set proper bandwidth limits per IP address, or IP range.
Easiest solution is to set a global rule for all IP's in the DHCP range (say, 4Mb/0.5Mb in your case) and manually set your devices to IP addresses outside of that range.

example image from my router:


.98 is my android media player (capped so netflix doesnt scale too high) and .100 and up is DHCP, meaning everything except for my gaming desktop.


edit: aww old thread and necro troll. shoulda noticed the dates before typing this up, hopefully it helps someone anyway.
 
Status
Not open for further replies.