• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Logitech z5500

Joined
May 23, 2010
Messages
507 (0.18/day)
Likes
40
System Name Home Theatre
Processor i5 750
Motherboard Gigabyte P55 USB3
Memory 4GB ADATA 1333
Video Card(s) Sapphire 1GB ATI 5670
Storage 32gb Kingston SSD (Os)/ 1TB and 640GB Caviar Blue (Storage)
Display(s) Sony KDL40HX800
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) HT Claro Plus
Power Supply Corsair HX650
Software Windows 7 64-bit
#1
Alright so I just set up my z5500 to my rig using the 3 3.5mm plugs. I am using onboard soundcard right now but will later purchase a ht claro plus. So I just want to know how to configure the settings in the realtek manager so that everytime I open itunes, media player, etc... I don't have to adgust the manager to have music coming out. I fiddled with the manager and found out that when I eneabled something I was able to play the music. Can someone just give me some advice on how to setup the speakers when I am watching movies or music. Does the audio or movie have to have dts or dolby digital in order to have sound outputting from the speakers?
Thx...
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,529 (4.58/day)
Likes
3,162
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#2
You mean to upmix to all channels? Try start - control panel - sound - default playback device (this should be set to the z5500) - properties - enhancements - speaker fill
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.23/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#3
Does the audio or movie have to have dts or dolby digital in order to have sound outputting from the speakers?

Connect your Z-5500 using a Digital Coaxial or Fibre Optical cable connected to your Z-5500 in order and then enable Dolby Digital Live or DTS Connect within the HT Claro's configuration panel. On Realtek onboard soundcards or how end soundcards you'll only get 2 channel stereo, unless you upmix it on your Z-5500s POD or in Realtek's Configuration panel like Hat said to recieve a fake 5.1 surround. The only exception with onboard is in DVD movies and BluRay movies where the material is already pre-encoded into DD or DTS 5.1
 
Last edited:
Joined
May 23, 2010
Messages
507 (0.18/day)
Likes
40
System Name Home Theatre
Processor i5 750
Motherboard Gigabyte P55 USB3
Memory 4GB ADATA 1333
Video Card(s) Sapphire 1GB ATI 5670
Storage 32gb Kingston SSD (Os)/ 1TB and 640GB Caviar Blue (Storage)
Display(s) Sony KDL40HX800
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) HT Claro Plus
Power Supply Corsair HX650
Software Windows 7 64-bit
#4
Which produces the best sound? Optical or digital? Should I upgrade the wires that logitech gave me or does it only depend on the optical and digital connections?
 
Joined
Mar 30, 2010
Messages
512 (0.18/day)
Likes
210
Location
Edmonton, AB, Canada
System Name Project Neverending
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus X Hero
Cooling Corsair HX 115i
Memory 16 GB Corsair Vengeance Red LED 2666
Video Card(s) (2) MSI GTX 1080 Gaming X
Storage Samsung 950 Pro NVME, 2 Samsung 850 Evo 1TB, 1 Seagate Barracuda 4 TB for backups
Display(s) Acer Predator X34 (3440X1440), Samsung U28D590 (3840X2160)
Case Corsair Air 540
Audio Device(s) Supreme FX X-Fi
Power Supply Corsair AX 860i
Mouse Logitech G500
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores 28591 - Fire Strike 14300 - Time Spy Updates coming soon ®
#5
Optical is digital. Just a different method af transporting the 1's and 0's.

Wanna cause a ruckus? Go to a high end audio forum and ask which is better TOSlink or Coaxial. :laugh:


As for cable quality, digital either works or it doesn't. You don't need $100 cables, but I recommend avoiding the $3.99 brands. I had a couple and the connectors were really cheap, they'd wiggle out of the slots. Spend a couple extra bucks and get a bit better quality cable with better connectors and soldering.
 
Joined
May 23, 2010
Messages
507 (0.18/day)
Likes
40
System Name Home Theatre
Processor i5 750
Motherboard Gigabyte P55 USB3
Memory 4GB ADATA 1333
Video Card(s) Sapphire 1GB ATI 5670
Storage 32gb Kingston SSD (Os)/ 1TB and 640GB Caviar Blue (Storage)
Display(s) Sony KDL40HX800
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) HT Claro Plus
Power Supply Corsair HX650
Software Windows 7 64-bit
#6
thx...