• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Looking for a specific Sapphire RX580 Pulse 8GB BIOS

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
Hi, I got a bricked Sapphire 580 Pulse from a friend, and I'm trying to make it work properly again.
I'm using a CH341A programmer and flashrom.
Out of all the Pulse 8GB BIOSes available to download on this site, only this one worked: https://www.techpowerup.com/vgabios/191403/sapphire-rx580-8192-170310
However, it's very unstable, it crashes under load with no overclocks, and the drivers don't pick it up as a Sapphire card.
Here's all the info I've gathered about the card, from the sticker on the bottom
SAPPHIRE PULSE RADEON RX 580 8G GDDR5 DUAL HDMI / DVI-D / DUAL DP OC W/BP (UEFI) (some chinese writing at the end idk)
PN 299-4E353-030FC
SKU# 11265-16
AMD Drivers picked it up as 1002-67DF-1DA2-E353.

If anyone has this exact card, please help me out by uploading the BIOS!
 
Last edited:
Joined
Jul 16, 2014
Messages
3,231 (1.64/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
For @eidairaman1 to find the right BIOS, you will need pics of the all the stickers on the card and maybe of the memory chips under the heatsink.
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
I found this https://www.techpowerup.com/vgabios/197940/197940 BIOS which supports Micron RAM and it seems to be working fine, even though its still not the same part number, but I looked for exact BIOS I needed here through most of the unverified ones, and couldn't find it, so I guess I'll live with this for now

edit: nvm, still crashes under load...

here's a GPU-Z screenshot if that's any help
 

Attachments

Last edited:
Joined
Jan 25, 2008
Messages
137 (0.03/day)
Location
PA,USA
Processor AMD 5000+ Black Edition
Motherboard Asus M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition
Cooling ZEROtherm BTF90
Memory 2x 1GB OCZ Platinum Revision 2 DDR2 800
Video Card(s) Gigabyte 9600GT 512MB
Storage Seagate Barracuda 320GB
Display(s) Acer 20" LCD
Case Antec Sonata III
Audio Device(s) Razer Barracuda AC 1
Power Supply Antec Earthwatts 500w
So from googling, the full chinese name of this card seems to be
蓝宝石RX580 8G D5 白金版 OC
from the specs section of their official website: https://www.sapphiretech.com/zh-cn/consumer/pulse-rx-580-8g-g5-oc_c
The SKU is 11265-16-48 , the techpowerup product page is https://www.techpowerup.com/gpu-specs/sapphire-pulse-rx-580-8-gb.b6733

from googling the chinese name, I found a bios for the micro vram version of the card:
https://download.csdn.net/download/luxyatt/10924350
However the catch is that download site requires payment to be made before you can download, which is a total scam.

Can't find any other download links that's not scammy, sorry.
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
Damn, that's so scummy, charging for a BIOS download... Oh well. I contacted Sapphire directly in hopes that maybe they could provide me the right BIOS for the card.
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Damn, that's so scummy, charging for a BIOS download... Oh well. I contacted Sapphire directly in hopes that maybe they could provide me the right BIOS for the card.
Sorry i will check

Here is a slew to try








@snowdrive here is a list of them to try.

Hey @eidairaman1 sorry to bother, but any update on finding the right BIOS for this card?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Those all match your device id and subsystem id,

If you notice on your sku sticker it shows the subsystem id, those are the most compatible in our list, all support micron ram.

If anything i would compare each and every ram timing between files and use the loose one.

Hopefully that card hasnt been damaged.
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
My only concern is that on the product page link that divinebaboon posted, it shows the core speed as 1284mhz, vs 1366 and 1100 on the BIOSes you posted.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
My only concern is that on the product page link that divinebaboon posted, it shows the core speed as 1284mhz, vs 1366 and 1100 on the BIOSes you posted.

You didnt read the details.

Screenshot_2019-11-20-16-01-13.png
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
Well get flashing lol
Sorry for taking so long.
I tested the BIOSes in the order that you posted them, from top to bottom.
Benchmark is Unigine Heaven on Extreme @ 1080p.
WHQL driver, every setting at stock.
One thing to note, every time it crashes, the fans start spinning at 100% and won't stop until I power cycle.

BIOS 1: Was already on the card, boots, crashes after about 2 minutes.
BIOS 2: Boots, crashes around the same time.
BIOS 3: Boots, crashes after 6 minutes.

My hypothesis now is that the card simply overheats, though this doesn't make much sense since I replaced the thermal paste, made sure all the pads are in place, made sure that both fans work and didn't touch any OC settings.
It also doesn't make sense how it would crash *instantly* after putting on some load. (Back then I used UserBenchmark for a light GPU load, but still)

BIOS 4: Boots, passes the benchmark (score is 1151, terrible), doesn't get too loud, but this is the 1100mhz BIOS, so I'm not surprised

BIOS 5: Boots, but crashes when I load the benchmark or even on the desktop. The fans stay quiet after it crashes though, which is new.
BIOS 6: Boots, benchmark runs at 10-15 fps, gave up immediately.
BIOS 7: Boots, same thing as BIOS 6.

I will stay on 4 for now since it seems to be stable, even though its not running at the right speed.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Might need to get polaris bios editor and try a 1366 bios at 1288 or 1340. Or volts need to be higher
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
So... Sapphire replied to me and attached the original BIOS for this exact card that they found from the serial number... but it's the same BIOS that eidaraman1 provided, the very first one.
It obviously kept crashing, so I decided to log it with GPU-Z. I noticed that the last line on the log before it crashes shows the power draw at 147w, and the power limit on this BIOS is 155w. So I decided to increase the power limit in WattMan by all 30% that it allows, and that immediately fixed the crashing. It won't boost to its max frequency however... it stayed at around 1100Mhz, fans at max, and temp at 79 C.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
So... Sapphire replied to me and attached the original BIOS for this exact card that they found from the serial number... but it's the same BIOS that eidaraman1 provided, the very first one.
It obviously kept crashing, so I decided to log it with GPU-Z. I noticed that the last line on the log before it crashes shows the power draw at 147w, and the power limit on this BIOS is 155w. So I decided to increase the power limit in WattMan by all 30% that it allows, and that immediately fixed the crashing. It won't boost to its max frequency however... it stayed at around 1100Mhz, fans at max, and temp at 79 C.
Replace the thermal compound and pads. Good stuff please.

Its plausible the card was abused by a miner
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
Already done that, pads were salvaged from a different dead GPU (they were relatively new) and paste was replaced with Arctic MX-4
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
28,380 (6.24/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Idk if a washer trick would help
 

snowdrive

New Member
Joined
Nov 6, 2019
Messages
13 (0.35/day)
I just looked it up and it sounds interesting, I'll try it if I can find any washers
 
Top