• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Low clocks RX 580 sapphire pulse.

Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#1
Hello i bought a sapphire pulse 580 used. And i dont know why but the card only boosts to 1090 clock speeds. I think it could be a mining card and they flashed the wrong bios or something. I added a screen of what gpu-z tells me, what do you guys think?
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
Hello i bought a sapphire pulse 580 used. And i dont know why but the card only boosts to 1090 clock speeds. I think it could be a mining card and they flashed the wrong bios or something. I added a screen of what gpu-z tells me, what do you guys think?
Take pictures of all white stickers on back of card and post them here.

(Sku is needed)
 
Last edited:
Joined
Oct 22, 2014
Messages
6,529 (4.30/day)
Likes
3,887
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E5-2680 10c/20t 2.8GHz @ 3.0GHz
Motherboard Asrock X79 Extreme 11
Cooling Coolermaster 240 RGB A.I.O.
Memory G. Skill 16Gb (4x4Gb) 2133Mhz
Video Card(s) Nvidia GTX 710
Storage Sandisk X 400 256Gb
Display(s) AOC 22" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Software W10 Home Premium 64 bit
#3
GPU-z shows boost of 2020, and you are using a BETA driver.
Revert back to the last stable driver.
 
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#5

Attachments

Last edited:
Joined
Oct 22, 2014
Messages
6,529 (4.30/day)
Likes
3,887
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E5-2680 10c/20t 2.8GHz @ 3.0GHz
Motherboard Asrock X79 Extreme 11
Cooling Coolermaster 240 RGB A.I.O.
Memory G. Skill 16Gb (4x4Gb) 2133Mhz
Video Card(s) Nvidia GTX 710
Storage Sandisk X 400 256Gb
Display(s) AOC 22" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Software W10 Home Premium 64 bit
#6
Joined
Apr 30, 2012
Messages
2,969 (1.23/day)
Likes
1,815
#7
Hey i managed to take this picture is it ok?



I already did, nothing changed but the driver number.
The sku# is the original Pulse 580 8G

So it should be
1366
2000

Who knows why its what your getting or if its the card.

If you can return it do so. If thats not an option. Live with it or if your feeling brave enough Flash it to original bios but there is always a chance you can brick it.
 
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#8
The sku# is the original Pulse 580 8G

So it should be
1366
2000

Who knows why its what your getting or if its the card.

If you can return it do so. If thats not an option. Live with it or if your feeling brave enough Flash it to original bios but there is always a chance you can brick it.
Hey how do i know what to flash it to? like... the performance is good but i kinda feel something is wrong with it. I can clock it to 1400 in msi afterburner and it runs better but you know its like overclocking. You think its a knock off card??
 
Joined
Aug 27, 2015
Messages
424 (0.35/day)
Likes
265
Location
In the middle of nowhere
System Name Scrapped Parts, Unite !
Processor i5-2500 @ 3.3 Ghz//Q9300 @ 2.5 Ghz
Motherboard GA-H67MA-USB3-B3// P35 Neo2-FR
Cooling Stock
Memory 10 GB DDR3 1333 // 3 GB DDR2
Video Card(s) Colorful iGame GeForce GTX1060 Vulcan U 6G // ASUS ENGT 220 1GD3
Storage Hitachi 500 GB, Sony 1TB, KINGSTON 400A 120GB // Samsung 160 GB
Display(s) HP 2009f
Case Xigmatek Asgard Pro // Cooler Master Centurion 5
Audio Device(s) Onboard
Power Supply OCZ ModXStream Pro 500 W
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores Minesweeper 30fps, Tetris 40 fps, with overheated CPU and GPU
#9
if you want to find BIOS, you could find it here
just make sure its match the serial number of your card
be careful with it and understand what are you clicking if you want to flash.

if you uncomfortable with flashing card
you can stick with your 'overclocked' msi afterburner settings, just make sure the the GPU is fed with proper voltage
( I think it is around 1.0750~1.1300V on my RX 580 Nitro+)
since most miner lowered the GPU clock along with voltage to save power

after you clocked it back to 'stock' clocks, try to play some games for few hours and see if it works with no freeze/auto-restart/bsod.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#10
Last edited:
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#11
Thats a legitimate sku number. Max boost clock should be 1366 core, 2000 ram

These bios files match up to your existing bios by Device ID and Subsystem ID

https://www.techpowerup.com/vgabios/191403/sapphire-rx580-8192-170310

https://www.techpowerup.com/vgabios/191713/sapphire-rx580-8192-170324

Take a picture of the graphics card cooler and video ports and post them here for referencing
Im adding pictures of the cards ports, cooler and backplate. It seems pretty good to me.
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#12
Im adding pictures of the cards ports, cooler and backplate. It seems pretty good to me.
Well that is a Legitimate card,

The 2 files I posted earlier go to your gpu. Pick 1 or the other and you should be fine.

Back up your original bios file using gpu-z. Make sure to separate your original bios file from the downloaded one.

PS get this file.
https://www.techpowerup.com/download/ati-atiflash/

Then use this guide, disable antivirus programs and just run it in windows for ease of use.

https://www.techpowerup.com/forums/threads/amd-ati-flashing-guide.212849/

Since the correct bios files are in the collection you should be able to run the program in windows without a problem, some go about it the hard way with a command prompt.
 
Last edited:
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#13
Hey i tried flashing it to the bios but now on boot i get a B2 error. It is like a legacy bios error. No idea if i bricked it or my motherboard bios has a problem with it now.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#14
Hey i tried flashing it to the bios but now on boot i get a B2 error. It is like a legacy bios error. No idea if i bricked it or my motherboard bios has a problem with it now.
System specs?
 
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#15
2500k
Asrock z67 extreme3 gen3
like 16gb corsair
AX1200 psu

Ill try to get to my friend tommorow to test the card. It seems like there is a bios conflict between my motherboard and the card now because with the card in the system gives a b2 error and if i put the PCI-E bios thingi into efi it puts a 97 error out
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#16
2500k
Asrock z67 extreme3 gen3
like 16gb corsair
AX1200 psu

Ill try to get to my friend tommorow to test the card. It seems like there is a bios conflict between my motherboard and the card now because with the card in the system gives a b2 error and if i put the PCI-E bios thingi into efi it puts a 97 error out
Yup Z67, Is there a bios newer than 2012 on there say for 2013?

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?92442-Q-Code-Error-Code-B2

2500k
Asrock z67 extreme3 gen3
like 16gb corsair
AX1200 psu

Ill try to get to my friend tommorow to test the card. It seems like there is a bios conflict between my motherboard and the card now because with the card in the system gives a b2 error and if i put the PCI-E bios thingi into efi it puts a 97 error out
Are you sure it is z67 and not p67 or z68?
 
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#17

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#18
oh yea z68 sorry all the intel naming got me confused. Im flashing the newest bios from the site to check right now. I tried to set priority pci-e bios to EFI but that got me a 97 error so not sure whats up. ill keep on checking
Read your motherboard manual for the error codes.

Heres is a bios and it is for uefi GPUs.

http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/BIOS/1155/Z68 Extreme3 Gen3(L2.31A)ROM.zip

Make sure to reset your motherboard bios by clear cmos/jbat jumper.
 
Last edited:
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#19
Read your motherboard manual for the error codes.

Heres is a bios and it is for uefi GPUs.

http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/BIOS/1155/Z68 Extreme3 Gen3(L2.31A)ROM.zip

Make sure to reset your motherboard bios by clear cmos/jbat jumper.
Yea i installed that one and i dont know... still the same thing b2 if i put the motherboard into onboard graphic mode then the system starts. I tried ati flash with the card in but it just says adapter not found... so now im not sure anymore
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#20
Yea i installed that one and i dont know... still the same thing b2 if i put the motherboard into onboard graphic mode then the system starts. I tried ati flash with the card in but it just says adapter not found... so now im not sure anymore
Is the monitor blacked out.
 
Joined
Mar 14, 2018
Messages
13 (0.05/day)
Likes
4
#21
Is the monitor blacked out.
If i start the PC with the card inside and on then i get b2 and a blank screen.

I think i see it now, my gpu has gddr5x micron and the bios on the site has hynix or samsung stated only. Could that be it?
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#22
If i start the PC with the card inside and on then i get b2 and a blank screen.

I think i see it now, my gpu has gddr5x micron and the bios on the site has hynix or samsung stated only. Could that be it?
1 moment will check

The 1st bios only had hynix on it.

The Second 1 has Auto Detect.
 
Last edited:

Tatty_One

Senior Squirrel Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
20,731 (4.40/day)
Likes
7,340
Location
Worcestershire, UK
System Name The Grey
Processor Skylake i7 6700k @ 4.6gig - 1.35V
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz CL15
Video Card(s) Palit 8GB GTX 1070 GameRock Edition
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#24
In GPU-Z can you run the render test whilst on the sensors tab, will be interested to see what the VDDC is under light stress.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,851 (5.70/day)
Likes
7,738
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#25
Ok i got the card working, i flashed the old bios. Well the problem is its still the one with low clock speeds.
Ok these have micron memory and support the Device ID and subsystem ID, plus have the info at bottom of each page too. Sorry about that.

This first 1 seems to match your card because it has OC in the name on your sticker

https://www.techpowerup.com/vgabios/197940/197940

Here is the other.

https://www.techpowerup.com/vgabios/200010/200010

There are only 2 files i found that have micron memory @Gingerbreadtiger
 
Last edited:
Top