• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Mafia II memory leak ?

Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.26/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#1
I have noticed I am getting a memory leak in Mafia II when driving after a couple of hours.

Anyone getting the same issue and found out how to resolve this, or is this the result of yet another poor game port?

I have heard through searching google, buying the DLC packs resolves this issue.
 
Joined
Oct 19, 2008
Messages
3,046 (0.91/day)
Likes
684
System Name Has and is well
Processor i7 4770K
Motherboard ASUS B85
Cooling Corsair H100
Memory TEAM 1866mhz 8GBx2 16GB
Video Card(s) MSI 980ti Gold Edition
Storage Intel 520 120GB + Seagate 2TB 7200RPM
Display(s) DELL U2713HM 2560x1440 Monitor
Case Corsair 350D
Power Supply EVGA 850W Gold
Software Win 10
#2
I've just finished the game, it really only starts to stutter while driving after a few hours, then you either restart the game or your pc and it's gone other than that I didn't bother finding another solution as rebooting was no problem for me.
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.26/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#3
Yeah that's what I read.
Trying out the DLC at the moment to see if for some reason it has been fixed.
 
Joined
Jan 2, 2008
Messages
3,247 (0.89/day)
Likes
396
System Name Thakk
Processor i7 6700k @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte G1 Z170N ITX
Cooling Deepcool Maelstrom 120k / H55
Memory 16GB Corsair LPX DDR4 2400
Video Card(s) GTX1080ti Founders Ed. AIO Cooled
Storage Corsair Force GT 120GB SSD / Intel 250GB SSD / Samsung Pro 512 SSD / 3TB Seagate SV32
Display(s) Acer Predator X34 100hz IPS Gsync / HTC Vive
Case Cougar QBX mini itx
Audio Device(s) Realtek ALC1150 > Creative Gigaworks T40 > AKG Q701
Power Supply Thermaltake 600w 140mm
Mouse Logitech G900
Keyboard Ducky Shine TKL MX Blue + Vortex PBT Doubleshots
Software Windows 10 64bit
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12108888
#4
I have noticed I am getting a memory leak in Mafia II when driving after a couple of hours.

Anyone getting the same issue and found out how to resolve this, or is this the result of yet another poor game port?

I have heard through searching google, buying the DLC packs resolves this issue.
What app do you use to detect memory leak?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,525
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#5
i'd suggest using process monitor from this thread to monitor the memory usage. also, the LAA mod may help reduce the stutter (assuming you have a 64 bit OS and extra ram)
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.26/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#6
What app do you use to detect memory leak?
Diagnosed by the behavior of the game rather than an application telling me.
General symptom is a game which will run smooth for x amount of time then eventually start to become sluggish and in some cases freeze the system of cause it to CTD.

Playing the DLC Jimmy's Vendetta at the moment and not noticing any issues I had without the DLC so will see over time.
Back to the game :)
 
Joined
Jan 2, 2008
Messages
3,247 (0.89/day)
Likes
396
System Name Thakk
Processor i7 6700k @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte G1 Z170N ITX
Cooling Deepcool Maelstrom 120k / H55
Memory 16GB Corsair LPX DDR4 2400
Video Card(s) GTX1080ti Founders Ed. AIO Cooled
Storage Corsair Force GT 120GB SSD / Intel 250GB SSD / Samsung Pro 512 SSD / 3TB Seagate SV32
Display(s) Acer Predator X34 100hz IPS Gsync / HTC Vive
Case Cougar QBX mini itx
Audio Device(s) Realtek ALC1150 > Creative Gigaworks T40 > AKG Q701
Power Supply Thermaltake 600w 140mm
Mouse Logitech G900
Keyboard Ducky Shine TKL MX Blue + Vortex PBT Doubleshots
Software Windows 10 64bit
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12108888
#7
I just use task manager's process tab. lol. see if an app is accumulating memory overtime, making it larger and larger for no reason. That may not always be the case for a memory leak though.. as sometimes, memory address gets left alone and unrelated to the application, making it 'unreleasable' by the application
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,525
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
the process monitor works better, since it tracks min and max even when you cant see task manager. takes the human error part out of the measuring.