• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Major crossfire issues? help!

tonic26

New Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#1
Hello, this is my system
e6600
asus P5B Deluxe
Corsair XMS2 DDR-800
Thermaltake w0057 500watt modular PSU
2 sapphire x1650xt's

First off I had to jump through hoops to get ccc to let me enable crossfire, once I finally got it enabled, problem after problem is being shot at me. Oblivion runs at 25fps with 1 card, with crossfire enabled? 3fps... thats right 3! and chops all over the place. Supreme commander demo now says I dont meet the minimum system requirements. Call of duty 2 crashes before it even gets started. Prey and quake 4 however I have actually seen nice improvements with them. FEAR doesnt even render hardly anything, I see some gunshots but mostly the screen is black. So what in the world is going on? I have uninstalled ccc crazy amount of times, reinstalled DX, flashed bios. The only thing I am uncertain of is the bios settings to allow the 2nd pciex to be active? I figured if I didnt have it right, it wouldnt even detect the 2nd in windows or allow x-fire to be turned on. or is my power supply causing this much chaos?

Thanks!:banghead:
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#2
could be the ati drivers if you are using the most currrent try one of the older ones some times that will fix your x-fire....
 

Protius

New Member
Joined
May 24, 2006
Messages
1,410 (0.33/day)
Likes
18
Location
Wonderful Ohio
Processor E6420 @ 3.6 -1.4v
Motherboard ASUS P5K Premium
Cooling Thermalright Ultra 120 Extreme Lapped
Memory GSkill 4GB (2x2GB) DDR1000 @1080 5-5-5-15 2t 2.1v
Video Card(s) Sapphire HD5850
Storage 74gb Raptor 16mb cache & 500gb sata2 WD Cavaliar
Display(s) SAMSUNG 226bw 22" widescreen
Case Lian-Li PC-A05 w/ window & top 120mm blowhole
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music-Logitech Z-530 (5.1)
Power Supply CORSAIR 550VX
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#3
what's your catalyst AI setting?
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.56/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#4
I think your PSU should be fine...500W should power your system easily, even if you overclock say, 18% or so. Could be a driver issue, or, if your board isnt Xfire enabled or ready, that could also be a problem. Have you updated the chipset drivers for your motherboard?
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.56/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#5
Well, having checked it on newegg...it seems it supports Xfire with a 16X and 4X configuration. Perhaps see if you can enable it with 8x and 8x....
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,692 (1.31/day)
Likes
1,364
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#6
I think a 500 watt PSU is really pushing the limits.
 

tonic26

New Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#7
Thanks for the responses, people seem real helpful at this board. I have ran 7800GTX's in SLI and the system never hitched a single time. I would think that those cards would suck alot more power than 2 lesser cards. I am getting ready to do a complete uninstall of direct x and reinstall it, then reinstall video drivers... if this dont work, I sure hope someone else can, this is driving me crazy
 

tonic26

New Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#8
Well, All games work now in crossfire mode, there was some issues with directx that I sorted out, HOWEVER When crossfire is enabled I see a DECREASE in performance in every single game Oblivion hovers around 18-20 w/x-fire enabled 25-30 without crossfire. GRAW 20-23 with 25-30 without, call of duty 2 is the same way. What in the world is causing this!?
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.56/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#9
Did you use driver cleaner pro, restart, install drivers, and restart? Id go with lower version of the catalyst drivers or the overdrive drivers or the other groups (cant remember their names off the top of my head). It makes no sense for you to lose performance with two of the X1650 XTs...


then again, it could just be the cards. I mean two together equals what, an X1800 GTO or something?
 

tonic26

New Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#10
2 of these cards equal performance on par and better in alot of tests to a 1950pro actually. I never used driver cleaner pro, I updated to the 7.2 drivers tonight and its the same song and dance. I am totally lost. I am not computer "ignorant" and have quite a bit of experience under my belt, but this one has got me stumped. I have never heard of the other driver sets.

Everest tells me under crossfire status that its supported, but disabled?
 
Last edited:

tonic26

New Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#11
Small update : Done a full reinstall of windows and games now have a nice boost, however 3dmark 05 and everest still dont show crossfire working. My system only pulled 7087 marks and I thought it should be around the 10k mark. Everest still states that crossfire is disabled? hope someone can lend a hand!