• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Making Audio Enhancers Work on Windows

Joined
Aug 24, 2018
Messages
760 (0.73/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)
I am a total noob to APO driver and I need your help.

Until now I have been using an older version of Alan Finote's Realtek mod. All I want is the Desktop version of Soundblaster Connect (720°).

However, since the onboard sound on my MSI Z390i mainboard is, to put it politely, rather underwhelming I got myself an external DAC (Topping D30).

I uninstalled Alan Finotes mod, installed APO-driver, started FX Configurator, selected my DAC as endpoint, clicked on Product config tool, selected Sound Blaster Connect 2 Desktop app and applied it.

Then I installed SB Connect, and double clicked GenKGA3.1 .
Then I rebooted and tried using SB Connect. The software loads but cannot find a compatible audio device. What am I doing wrong?
1. You did not mix between Desktop and UWP?
2. You did delete all unneeded kga files?
 
Joined
Apr 8, 2016
Messages
19 (0.01/day)
Location
Germany
Yes, I kept only CTLLAS4HX2.kga

I also tried it on my work computer (Windows 7 and another USB DAC). Same problem.
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
760 (0.73/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)
Yes, I kept only CTLLAS4HX2.kga

I also tried it on my work computer (Windows 7 and another USB DAC). Same problem.
Try a restart. If it still doesn't work, I don't know more.
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
760 (0.73/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)

Said35170

New Member
Joined
Mar 20, 2019
Messages
3 (0.00/day)
Location
France
Processor i5-8600K 3.60 ghz
Motherboard Rog Strix Z-370-E Gaming
Cooling Be Quiet! Dark Rock 4
Memory CORSAIR DDR4 16gb
Video Card(s) Asus Rog Strix 1070 8gb
Storage Ssd 250gb + 2x4To + 2x3To
Display(s) 32' UHD
Case Fractal Design R5
Audio Device(s) Asus Strix + Realtek S1220A
Power Supply CoolerMaster 750W
Mouse Logitech Mx 518
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 X64
Joined
Apr 14, 2018
Messages
116 (0.10/day)
Location
Almada
System Name Diogo Silva
Processor Intel Core i5 9600KF Processor (6core @4.80Ghz)
Motherboard TUF B360-Pro Gaming
Cooling Cooler Master Hyper TX3i
Memory 2x8 Kingston HyperX KHX2400C12D4
Video Card(s) Asus TUF RTX2060 Gaming 6G
Storage WD WDS500G2B0B Blue 3D SATA M.2 500GB + Toshiba HDD 2Tb
Display(s) Samsung Curved Monitor 27 Pol.
Case Cooler Master N300
Audio Device(s) Realtek ALC887 with Sound BlasterX 720 and Dolby Atmos OUTPUTTING to Yamaha RV-X 361
Power Supply Seasonic Core GC 500W 80PLUS Gold
Mouse Asus ROG Pugio II Wireless Gaming Mouse
Keyboard Asus Cerberus
Software Windows 10 Home Single Language (PT-PT) x64
Hello Everyone, today I opened my Realtek Audio Program and I notice that was only one Output on Back Panel and another Output to Front Panel and look the Digital Output, my motherboard was output Digital by RCA and my PC isn't made by MSI, it's made by Asus.
I uninstalled the drivers and I installed again the same (With Sound BlasterX 720º).

The Chip is Realtek ALC883, so, it's a 5.1 controller and I Have a 5.1 Surround System.
Thanks for your Help.
Sorry for my bad English.

 

jaymeluccas

New Member
Joined
Aug 19, 2018
Messages
11 (0.01/day)
today, what is the best equalizer for a 5.1 analog output system?
Does the boom 3d work for 5.1 analog outputs?
 
Joined
Apr 14, 2018
Messages
116 (0.10/day)
Location
Almada
System Name Diogo Silva
Processor Intel Core i5 9600KF Processor (6core @4.80Ghz)
Motherboard TUF B360-Pro Gaming
Cooling Cooler Master Hyper TX3i
Memory 2x8 Kingston HyperX KHX2400C12D4
Video Card(s) Asus TUF RTX2060 Gaming 6G
Storage WD WDS500G2B0B Blue 3D SATA M.2 500GB + Toshiba HDD 2Tb
Display(s) Samsung Curved Monitor 27 Pol.
Case Cooler Master N300
Audio Device(s) Realtek ALC887 with Sound BlasterX 720 and Dolby Atmos OUTPUTTING to Yamaha RV-X 361
Power Supply Seasonic Core GC 500W 80PLUS Gold
Mouse Asus ROG Pugio II Wireless Gaming Mouse
Keyboard Asus Cerberus
Software Windows 10 Home Single Language (PT-PT) x64
Hello @alanfox2000, Yesterday, I install your Driver (HDA), in version 6.0.1.8656 with Creative APO.
The Creative Program don't Output in 5.1, only Stereo, but, in Realtek Definition Program was selected 5.1 Output.
Fix this Problem.
For example, now I running the Mod of Lynn, version 6.0.1.8328 and the Creative Program outputs for all Speakers.
I want a driver more corrent, BUT only compatible with Creative APO, and Output for 5.1 Set.
Thanks.
 
Joined
May 20, 2018
Messages
147 (0.13/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Kandalf LCS
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v20H2
Now I'm searching for Help, I need them: @alanfox2000 has written such a Batchfile on GitHub to install an UAD, named DISM_Install.bat, but it just won't work. everytime I try to run, it takes Error: This can't be done about the syntax, or however...

Sometimes I began to personalize this. For now, the Workfolder is called C:\RTK_UWP, within all necessary Files, included this f***in' Batchfile.
The Original is shown here:
@Echo off setlocal EnableDelayedExpansion FOR /R %~dp0 %%# in (*.appxbundle) DO ( SET APPXBUNDLE=%%~nx# ) FOR /R %~dp0 %%# in (*.xml) DO ( SET License1XML=%%~nx# ) dism /online /Add-ProvisionedAppxPackage /PackagePath:"%~dp0%APPXBUNDLE%" /LicensePath:"%~dp0%License1XML%" /DependencyPackagePath:"%~dp0Microsoft.VCLibs.140.00_14.0.26706.0_x64__8wekyb3d8bbwe.appx"

And the personalized Version here:
@Echo on
setlocal EnableDelayedExpansion FOR /R (57684963c93747ba81309c475c30c965.appxbundle) SET-APPXBUNDLE=%nx#%
FOR /R (57684963c93747ba81309c475c30c965_License1.xml) SET-License1XML=%nx#%
dism /online /Add-ProvisionedAppxPackage /PackagePath:"C:\RTK_UWP\57684963c93747ba81309c475c30c965.appxbundle" /LicensePath:"C:\RTK_UWP\57684963c93747ba81309c475c30c965_License1.xml" /DependencyPackagePath:"C:\RTK_UWP\Microsoft.VCLibs.140.00_14.0.27323.0_x64__8wekyb3d8bbwe.appx"

The even ever coming Error is about the License1.xml (SET License1XML=%%~nx#). Here it hangs :-(
 

Outbreaker

New Member
Joined
Apr 8, 2019
Messages
1 (0.00/day)
I'm frustrated i tried everything but i cannot get the "Sound Blaster Connect 720°" to work. :cry:
I have the mainboard "Z390 Phantom Gaming-ITX/ac" which also includes the "Realtek ALC1220 (Sound Blaster Connect Cinema 5)".
I tried the "GenKGA3.1" and restarted my PC but with any effect. I even deleted the whole "SoftwareLock" folder but even then nothing changes. :banghead:
 
Last edited:
Joined
May 20, 2018
Messages
147 (0.13/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Kandalf LCS
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v20H2
So quiet here... for @alanfox2000 's Answer about this Question-Post I'm even still waiting... Does anybody ventually know, what about him this Time?
 
Joined
May 20, 2018
Messages
147 (0.13/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Kandalf LCS
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v20H2
Alanfox is very rarely on forums, you will be lucky, if you get a chance to talk to him

Oh, that's sadly for me, because I don't know, if someone else could help me about my Problem :-(
Or do you know, who could help?
 
Joined
May 20, 2018
Messages
147 (0.13/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Kandalf LCS
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v20H2
Do you need help to install Realtek UAD properly ?

Alright! But it's only the Syntax-Problem with the DISM_Install.bat, all other (*.inf-Files by Rightklick-Install) was done without Problems...

Now, my SSD was be changed, I've installed first temporarily a HDA-DriverMod-Combo from DJ Urko & Alan Finotty, for having at the Time the best Sound, until the UAD can be properly installed.
So you says, that you can help me, I'll be fine
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
760 (0.73/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)
Alright! But it's only the Syntax-Problem with the DISM_Install.bat, all other (*.inf-Files by Rightklick-Install) was done without Problems...

Now, my SSD was be changed, I've installed first temporarily a HDA-DriverMod-Combo from DJ Urko & Alan Finotty, for having at the Time the best Sound, until the UAD can be properly installed.
So you says, that you can help me, I'll be fine
Are you sure you need that install? It appears that these are prerequisites for some components.
If the prerequisite is already installed, you don't have to bother with that specific install.
Are there anything that is not working in the UAD Install?
 
Joined
Apr 20, 2017
Messages
295 (0.19/day)
UAD will never work Properly on HDA based Chips Remember that and once install UAD on HDA based you will never uninstall that driver properly.
 
Joined
May 22, 2018
Messages
377 (0.33/day)
Alright! But it's only the Syntax-Problem with the DISM_Install.bat, all other (*.inf-Files by Rightklick-Install) was done without Problems...

Now, my SSD was be changed, I've installed first temporarily a HDA-DriverMod-Combo from DJ Urko & Alan Finotty, for having at the Time the best Sound, until the UAD can be properly installed.
So you says, that you can help me, I'll be fine

Right Click option is best to install Realtek UAD, don't use DISM_install.bat
 
Joined
May 20, 2018
Messages
147 (0.13/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 5 2600x
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Kandalf LCS
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v20H2
Are you sure you need that install? It appears that these are prerequisites for some components.
If the prerequisite is already installed, you don't have to bother with that specific install.
Are there anything that is not working in the UAD Install?

Yes, the Realtek Audio console won't to access the RPC-service

Right Click option is best to install Realtek UAD, don't use DISM_install.bat

How do I so, that the Realtek-App will access to the RPC, like above just written?
 
Top