• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Memory size controlled by CPU?

Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#1
from first gen i processors, intel states max memory size on the website for each processor, is that meaning max memory size is controlled by cpu not mainboard?

I have a x58 with i7 960, now have 6x4gb, mainboard can go up to 48gb, but i7 can go only 24gb, if so, why board manufacture make such 48gb for?

other from intel, I have a 990fxa with 8120, since amd does not say any max memory size, does it mean I can put 4x8gb on it to get 32gb according to the mainboard?

Thanks in advance.
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#3
amd and intel both have MC on cpu?

The memory controller is on the CPU thus the CPU determines maximum addressable memory.
thanks
but if amd also have the MC on cpu why amd does not states max memory size, and why x58 board can hold up to 48gb since there is no 1366 cpu can go for 48gb
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,398 (4.85/day)
Likes
5,477
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#4
Maybe? I've read a lot of people say if the board supports it, you're good to go.

I found this too.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,905 (6.24/day)
Likes
10,000
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#5
There is a hardware limit to what CPUs will support because even though a processor may have x86-64, it does not necessarily have the capacity to address 64-bits worth of memory. It might only be 40-bits (1.1 TB), for example.

Besides that strict limit, I think most mainboard/CPU manufacturers only give a tenative amount for "maxmium memory." That is, they take the largest module size available to them (today, that is 8 GiB), test it, and then advertise it as such. If you exceed the amount due to advancements in memory density, it may work but is officially unsupported for legal purposes. They can't stand behind a claim they can't test when they launch the product.
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#6

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#7
Thanks
that means I can go for 48gb? very cool, thanks
No ,what it mewans is that they do not support that configuration. Could be like PCIe 3.0 on X79..some CPUs support it, others, not so much.

Of cours,e we can overclock no problem, and technically, adding more memory might create a situation that requires a significant voltage boost to stay stable.
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#8
thanks

No ,what it mewans is that they do not support that configuration. Could be like PCIe 3.0 on X79..some CPUs support it, others, not so much.

Of cours,e we can overclock no problem, and technically, adding more memory might create a situation that requires a significant voltage boost to stay stable.
I think I will buy 4x8gb and try, if not working on my x58, I can use them for my 990fxa, I think 8120+990fxa can take 4x8gb, right?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#9
I think I will buy 4x8gb and try, if not working on my x58, I can use them for my 990fxa, I think 8120+990fxa can take 4x8gb, right?
970/990 support 32 GB of ram
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#10
Thanks

970/990 support 32 GB of ram
990fx can go for 32gb, does 8120 go for 32gb?

like x58 can go for 48gb, but 960 can only go for 24gb(on ask.intel)
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#11
990fx can go for 32gb, does 8120 go for 32gb?

like x58 can go for 48gb, but 960 can only go for 24gb(on ask.intel)
i guess you didnt have your question answered, Yes it can, its board dependent actually
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,341 (2.62/day)
Likes
3,952
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#12
generally the less DIMM slots in use the better
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#13
Thanks

i guess you didnt have your question answered, Yes it can, its board dependent actually
No ,what it mewans is that they do not support that configuration. Could be like PCIe 3.0 on X79..some CPUs support it, others, not so much.

Of cours,e we can overclock no problem, and technically, adding more memory might create a situation that requires a significant voltage boost to stay stable.
There is a hardware limit to what CPUs will support because even though a processor may have x86-64, it does not necessarily have the capacity to address 64-bits worth of memory. It might only be 40-bits (1.1 TB), for example.

Besides that strict limit, I think most mainboard/CPU manufacturers only give a tenative amount for "maxmium memory." That is, they take the largest module size available to them (today, that is 8 GiB), test it, and then advertise it as such. If you exceed the amount due to advancements in memory density, it may work but is officially unsupported for legal purposes. They can't stand behind a claim they can't test when they launch the product.
Maybe? I've read a lot of people say if the board supports it, you're good to go.

I found this too.
http://img850.imageshack.us/img850/9499/48gbonx58.jpg
The memory controller is on the CPU thus the CPU determines maximum addressable memory.
generally the less DIMM slots in use the better
Thanks everyone for help. I will wait a bit for ram to drop more, and go get 4x8gb to try on x58, if it works, go get another 2x8gb, and it will be 48gb, if the first try failed, i can use the 4x8gb on my 990fxa.
Thank you very much.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#14
Thanks everyone for help. I will wait a bit for ram to drop more, and go get 4x8gb to try on x58, if it works, go get another 2x8gb, and it will be 48gb, if the first try failed, i can use the 4x8gb on my 990fxa.
Thank you very much.
x58 platform is a triple channel configuration, youd need 3/6/9/12
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,275 (5.51/day)
Likes
10,362
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#15
and why x58 board can hold up to 48gb since there is no 1366 cpu can go for 48gb
There are probably 1366 Xeon CPUs that work with that board that support 48GB.
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#16
cool

There are probably 1366 Xeon CPUs that work with that board that support 48GB.
That maybe the answer, I never think of that, thanks
 
Joined
May 19, 2012
Messages
168 (0.08/day)
Likes
4
System Name i7 960 FX8120 i5 3470
Processor i7 960 FX8120 i5 3470
Motherboard ga x58a FX990gd65 770gd45
Cooling APSALUS2-90 water cooled APSALUS2-90 water cooled stokfan
Memory Team 1600 8gbx6 patriot 1600 4gb x4 team 1600 8gbx4
Video Card(s) winfast gf 560 HIS ati6850CF R9 280 3GB
Storage 7200rmp 1gb 7200rmp 1gb 7200rmp 2gb
Display(s) 21 24 42" 3d tv
Case cooler master gigabyte tusmi
Power Supply cooler master 500w cooler master 500w enhance 600
Software win 7 64 win 7 64 win 7 64
#17

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,325 (9.23/day)
Likes
17,426
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#18
970/990 support 32 GB of ram
No, it depends on the CPU installed, and later, the number of DIMM slots there are. Zambezi IMC supports 32 GB. Future Vishera IMC could support 64 GB. Trinity IMC already supports 64 GB.

As for LGA1366 platforms, I think Bloomfield IMC supports up to 24 GB, and Gulftown IMC up to 48 GB.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,398 (4.85/day)
Likes
5,477
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#19
As for LGA1366 platforms, I think Bloomfield IMC supports up to 24 GB, and Gulftown IMC up to 48 GB.
I've read cases where the 920 will run 6 sticks of 1333 and will sometimes do 48Gb. It's not supported but there are reported cases that it works.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#20
No, it depends on the CPU installed, and later, the number of DIMM slots there are. Zambezi IMC supports 32 GB. Future Vishera IMC could support 64 GB. Trinity IMC already supports 64 GB.

As for LGA1366 platforms, I think Bloomfield IMC supports up to 24 GB, and Gulftown IMC up to 48 GB.
you have proof of that cuz 890fx boards only supported 16 gb.
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#21
unles ur going to use ramdisk,or ramcache i have no clue why u want so much memory instaled!!
i think 16gb i waaay more then enough!!!
what ur rich or something ??u dont know how to spend ur money??
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,194 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#22
unles ur going to use ramdisk,or ramcache i have no clue why u want so much memory instaled!!
i think 16gb i waaay more then enough!!!
what ur rich or something ??u dont know how to spend ur money??
ya know dude ease off:slap:
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,398 (4.85/day)
Likes
5,477
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#23
unles ur going to use ramdisk,or ramcache i have no clue why u want so much memory instaled!!
i think 16gb i waaay more then enough!!!
what ur rich or something ??u dont know how to spend ur money??
The other day I was using 14Gb out of 16Gb. :shadedshu
 

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,325 (9.23/day)
Likes
17,426
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#24
unles ur going to use ramdisk,or ramcache i have no clue why u want so much memory instaled!!
Because for people whose rigs run 24x7, there's no such thing as too much RAM. Eventually, Windows caches everything it reads from the disk onto the memory (memory caching), until an application needs its space. So with say 48 GB of memory, you're practically running Windows, a couple of your favourite applications, and one or two big games completely off your RAM.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,878 (3.45/day)
Likes
5,411
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#25
I want more RAM.