• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

memtest86 how many passes

Joined
Jul 22, 2008
Messages
726 (0.19/day)
Likes
107
Location
Huntington Beach CA
System Name ROG MACHINE
Processor Ryzen 7 1800x
Motherboard Crosshair vi Hero
Cooling Corsair hydro H115i
Memory corsair vengeance rgb 32gb 4x8gb ddr4
Video Card(s) asus rog strix 1080
Storage samsung 960 evo 1tb m.2/mushkin reactor 1tb ssd/ 3x toshiba 3tb hdd
Display(s) Acer 4k monitor
Case corsair obsidian 750d
Power Supply corsair AX 1200i 1200 watt psu
Mouse coolermaster sentinel
Keyboard corsair k70
Software windows 10 pro 64bit
#1
I have a crosshair vi hero and corsair vengeance RGB 3000mhz ram and a Ryzen 1800x CPU I used Ryzen dram calculator to set my ram at 3000mhz it ran well in windows but when I ran memtest86 it popped up with 9 errors in test 7 so I lowered the ram speed to 2933mhz and it did a full one pass with no errors. is one pass good enough?
 

Solaris17

Dainty Moderator
Staff member
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,837 (4.12/day)
Likes
6,917
Location
Florida
System Name Venslar
Processor I9 7980XE
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling EKWB L360 R2.0
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x 2TB Micron SSDs | 1x ADATA 128SSD | 1x Drevo 256SSD | 1x 1TB 850 EVO | 1x 250GB 960 EVO
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ (2k IPS)
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Realtek ALC 1220 on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6 Snow White
Software Windows 10 x64 Pro
#2
I usually let it run over night.
 
Joined
Jul 22, 2008
Messages
726 (0.19/day)
Likes
107
Location
Huntington Beach CA
System Name ROG MACHINE
Processor Ryzen 7 1800x
Motherboard Crosshair vi Hero
Cooling Corsair hydro H115i
Memory corsair vengeance rgb 32gb 4x8gb ddr4
Video Card(s) asus rog strix 1080
Storage samsung 960 evo 1tb m.2/mushkin reactor 1tb ssd/ 3x toshiba 3tb hdd
Display(s) Acer 4k monitor
Case corsair obsidian 750d
Power Supply corsair AX 1200i 1200 watt psu
Mouse coolermaster sentinel
Keyboard corsair k70
Software windows 10 pro 64bit
#3
the default settings show 4 passes do I increase that? it does take 1 hour and 40 minutes to make one pass
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,152 (5.61/day)
Likes
7,332
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,732 (3.36/day)
Likes
7,653
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#5
2, You just check on it and after 2 passes just exit

I do it every time I buy ram. I have maybe two that had errors. I never had a issue with ram after that
 
Joined
Jun 16, 2013
Messages
373 (0.19/day)
Likes
168
Location
Australia
System Name Current gaming rig
Processor Ryzen 5 2600X + XFR2 enabled
Motherboard MSI Gaming Pro Carbon AC
Cooling Coolermaster MA620P - 120mm Cryorig OP120 Performance + 120 mm Fractal design Venturi HF-12
Memory Team Group Dark 16GB Kit 3000MHz, 16-16-16-36-50 @ 1.35v
Video Card(s) Sapphire R9 Nano @ stock
Storage 256GB Samsung 850 Pro & 500GB Samsung EVO SSDs
Display(s) Philips 28" 284E MVA
Case Nanoxia Deep Silence 5 Rev.B
Audio Device(s) Motherboard
Power Supply Silverstone ST60F-TI
Mouse MSI Interceptor DS300
Keyboard Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Software Win10 64bit
Benchmark Scores 1. https://www.3dmark.com/spy/4419557 2. https://www.3dmark.com/pcm10b/345283
#6
The problem is, if there is an error & your not there in attendance to reboot with diff settings, system will just keep on reproducing the error until human interaction. In this sense, that is why I never run pre windows stress testing without being near the machine or checking it frequently.
So 4 passes with 16GB kit (approx 45 mins per pass) is good enough for me, then I boot into windows & continue testing with my choice of ram testing apps.

I just don't understand how anyone can stress test an OC on any component "over night". I mean your sleeping right? so what happens if there is an error about say 5 mins after you leave the room or something? Is the machine just going to hang there, repeating or stuck on the error for many hrs until you come back to it when your ready?
What a waste of electricity & time!
Better to monitor & check occasionaly whilst doing something else near the machine imo.
 
Joined
Mar 18, 2015
Messages
941 (0.72/day)
Likes
571
#7
I use 12 hours of memtest86+ as a minumum... I'll typically start at say 7 pm... check it at 11 pm before hitting the sack and, if no errors yet, then look again when i wake up....not quite sure how I'm wasting time while I'm sleeping. Will have to check power monitor while running memtest next time but, gotta think it's not more than any machine here all of which are never turned off.

Been building PCs for 25 years and never had one instance of it "getting stuck" and never had a reboot. In that time I'd say I had maybe 9 or 10 tests fail in the 1st 4 hours. And 2 or 3 fail while i was sleeping. I don't change settings and try again, I just ask for an RMA telling them it won't work at advertised settings.

Once passed, only thing we run is Real Bench
 
Joined
Jan 27, 2008
Messages
454 (0.12/day)
Likes
779
Location
The Lowcountry
System Name Daily Driver / Cruncher 1 / Cruncher 2 / Re-TIRED Cruncher / Cruncher 3
Processor R7-2700x / 2x Xeon X5675 / R7-1700x / Xeon E5-1650 / R5-1600
Motherboard ASRock Taichi x470 / Supermicro X8DAL / Aorus Gaming 5 x370 / RIVE Black / ASRock x370 Gaming ITX
Cooling EK monoblock / 2x Raijintek Aidos / Scythe Mugen 5 / Custom Water 2x 480 Rads / AMD Wraith Prism
Memory G.Skill 16GB 3466c14 / Kingston 24GB DDR3 / Team Group 16GB DDR4 / Crucial 32GB DDR3 / Crucial 8GB
Video Card(s) GTX 1080 / GT 710 / AMD R5 240 / TITAN / R5 240
Storage WD BLACK 500GB SSD / WD VR 300GB / WD VR 300GB / 840 EVO 1TB / WD VR 600GB
Display(s) LG 27EA83R / TeamViewer
Case Dimastech Easy V3 / Cooler Master 690 / Fractal R5 / Corsair 900D / Custom Bench
Audio Device(s) HT E-Claro -> Yamaha Receiver - Polk CS1, 2x Polk OWM3 or DT-990 Pro
Power Supply SeaSonic X-850 / SeaSonic X-1050 / SeaSonic Focus+ 650 Plat / EVGA G2 1300 / XFX XTR-550
Mouse Mionix NAOS 7000 / TeamViewer
Keyboard Drevo GRAMR tkl / TeamViewer
Software Win10 Pro / Linux / Linux / Win10 Pro / Linux & Win10 Pro
#8
I have a crosshair vi hero and corsair vengeance RGB 3000mhz ram and a Ryzen 1800x CPU I used Ryzen dram calculator to set my ram at 3000mhz it ran well in windows but when I ran memtest86 it popped up with 9 errors in test 7 so I lowered the ram speed to 2933mhz and it did a full one pass with no errors. is one pass good enough?
Since you're running a 4x 8GB kit it makes much more sense that 3000 isn't stable. With x370 and 4 dimms 2933 is probably the limit.
 
Joined
Jul 16, 2014
Messages
2,478 (1.59/day)
Likes
1,264
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
#9
is this memory on the QVL list? i have seen some memory not on the list not perform at its full potential.
 
Joined
Jul 22, 2008
Messages
726 (0.19/day)
Likes
107
Location
Huntington Beach CA
System Name ROG MACHINE
Processor Ryzen 7 1800x
Motherboard Crosshair vi Hero
Cooling Corsair hydro H115i
Memory corsair vengeance rgb 32gb 4x8gb ddr4
Video Card(s) asus rog strix 1080
Storage samsung 960 evo 1tb m.2/mushkin reactor 1tb ssd/ 3x toshiba 3tb hdd
Display(s) Acer 4k monitor
Case corsair obsidian 750d
Power Supply corsair AX 1200i 1200 watt psu
Mouse coolermaster sentinel
Keyboard corsair k70
Software windows 10 pro 64bit
#10
I don't think the memory is on the QVL list but i did get it to work at 2933mhz using Ryzen dram calculator and its stable
 
Top