• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Monitor supports higher than max res?

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,555 (6.38/day)
Likes
7,460
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#1
my monitor supports a max res of 1280X1024 but i went into the advanced timing section and managed 1500X1100 and it looks just fine is it safe to run the monitor like this or will it cause issues?
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#2
my monitor says max res 1680x1050 but displays 1920x1080 perfectly
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,555 (6.38/day)
Likes
7,460
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#3
yeah i can run 1920X1080 perfect as well but its 4X3 not 16X9 so the text looks wrong
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#4
mine 16x10 so it works but i think its due to the onboard hdcp/Fardoja chip that allows it to have every type of av input imaginable excluding hdmi but dvi is just as good i guess
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#5
I don't know but if i try to run anything above 1280x1024 then my image is not correct.
But how is it possible to run such high res on a 17 inch monitor?

 

Scavar

New Member
Joined
Aug 29, 2006
Messages
573 (0.14/day)
Likes
0
Location
Ft Lauderdale, FL
System Name ScarredWolf(Desktop), MBlackWolf(Laptop)
Processor E6600(Desktop), T7300(Laptop)
Motherboard EVGA 680i(Desktop), IFL90(Laptop)
Cooling Akasa EVO 120(Desktop), No idea(Laptop)
Memory G Skill PI 8GB 4x2gb(Desktop), G Skill 3GB 1GB/2GB(Laptop)
Video Card(s) 8800GTS 640mb(Desktop), 8600m GT(Laptop)
Storage 3x250GB 1x500GB(Desktop), 1x320GB(Laptop)
Display(s) Acer AL2216W 22"(Desktop), 15.4"(Laptop)
Case Cosmos 1000(Desktop), PowerPro J 10:15(Laptop)
Audio Device(s) CreativeX-Fi/Z-5500(Desktop), Realtek/No idea(Laptop)
Power Supply PC Power and Cooling Silencer 610w(Desptop), *shrug*(Laptop)
Software Windows Vista Ultimatex64 with tweaks(Both)
Benchmark Scores I'm too lazy to benchmark anything.
#6
Well if you click on advanced, and then click on the monitor tab, uncheck the box that says Hide blah blah. Though in many cases, it doesn't actaully change the resolution at all, it just format its back to the max resolution it has, at least it does that on my monitor.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,555 (6.38/day)
Likes
7,460
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#7
mines 17in and it does 1920X1080 fine (1280X1024 normal)
 

Scavar

New Member
Joined
Aug 29, 2006
Messages
573 (0.14/day)
Likes
0
Location
Ft Lauderdale, FL
System Name ScarredWolf(Desktop), MBlackWolf(Laptop)
Processor E6600(Desktop), T7300(Laptop)
Motherboard EVGA 680i(Desktop), IFL90(Laptop)
Cooling Akasa EVO 120(Desktop), No idea(Laptop)
Memory G Skill PI 8GB 4x2gb(Desktop), G Skill 3GB 1GB/2GB(Laptop)
Video Card(s) 8800GTS 640mb(Desktop), 8600m GT(Laptop)
Storage 3x250GB 1x500GB(Desktop), 1x320GB(Laptop)
Display(s) Acer AL2216W 22"(Desktop), 15.4"(Laptop)
Case Cosmos 1000(Desktop), PowerPro J 10:15(Laptop)
Audio Device(s) CreativeX-Fi/Z-5500(Desktop), Realtek/No idea(Laptop)
Power Supply PC Power and Cooling Silencer 610w(Desptop), *shrug*(Laptop)
Software Windows Vista Ultimatex64 with tweaks(Both)
Benchmark Scores I'm too lazy to benchmark anything.
#8
Like can you actually see the difference? Is everything smaller? Everything is all distorted? Because I can change my resolution past 1650x1080 but it appears to just change the resolution back to what it was, and report to me that it is something else.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,555 (6.38/day)
Likes
7,460
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#9

mind you this a very small amount over stock but this is what i used to get ~1440X1080 not bad and
yes it is noticeably smaller than 1280X1024 and much crisper
 
Joined
Aug 30, 2004
Messages
5,358 (1.10/day)
Likes
106
Location
Seattle
Processor X2 3800+ @ 2.3 GHz
Motherboard DFI Lanparty SLI-DR
Cooling Zalman CNPS 9500 LED
Memory 2x1 Gb OCZ Plat. @ 3-3-2-8-1t 460 MHz
Video Card(s) HIS IceQ 4670 512Mb
Storage 640Gb & 160Gb western digital sata drives
Display(s) Hanns G 19" widescreen LCD w/ DVI 5ms
Case Thermaltake Soprano
Audio Device(s) Audigy 2 softmod@Audigy 4, Logitech X-530 5:1
Power Supply Coolermaster eXtreme Power Plus 500w
Software XP Pro
#10
Dont run 1280x1024, its a 5:4 ratio, and CRT's are 4:3 natively, so the image will look stretched. 1280x960 is 4:3

Running anything higher than your monitor's max res probably just gets downscaled at some point.
 

KennyT772

New Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,572 (0.82/day)
Likes
102
System Name Raptor
Processor Intel E8400 Wolfdale @3600
Motherboard Asus P5Q-Pro LGA775
Cooling Zalman CNPS9700
Memory 1024mbx2 Crucial Ballistix DDR800
Video Card(s) XFX 9600GT
Storage Seagate 7200.11 500GB
Display(s) Acer AL2216Wbd and Acer AL1717
Case Gigabyte 3DAurora Black
Audio Device(s) Creative X-Fi Extreme Gamer Faitality
Power Supply OCZ GameXStream 500w
#11
for crt monitors you are just overscanning. the monitor is running faster then normal and just scans quicker. almost every crt will overscan but most lcds have a built in scaler to transfer from input res to normal res.
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.12/day)
Likes
1,331
#12
LCD's should be used at their native resolution anyway, otherwise the image becomes crap.
As for CRT, it doesn't really matter. As long as you can run it with a decent refresh rate. The stretching issue is of course a non-issue, completely dependent on your own preference. It's jsut like watching 4:3 tv on widescreen, people seem to like it. I don't.