• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Move Win7 64 image from a partition NTFS to a new drive

Joined
Oct 11, 2009
Messages
172 (0.06/day)
Likes
60
Location
Mississippi
System Name Accelerator
Processor FX8320 @4.2ghz
Motherboard Gigabyte GA970-UD3p
Cooling Corsair H60 v 2.0
Memory 16 GB Gskill F3-12800 CL9
Video Card(s) XFX DD 7950
Storage WD Black 1TB, Hitachi Deskstar 750GB, Toshiba MK1059GSM 1TB, Samsung EVo 840 250GB
Display(s) hp 19" pile of ...
Case Cooler Master Storm Enforcer
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair tx650
Mouse Logitech G300s
Keyboard Logitech G105
Software WIN7 64bit
#1
As you can see from the attached image, I have Windows 7 Home Premium 64 bit (OEM) , running from what was a buffalo external drive (now partitioned into Buffalo Mini (G) and New Windows (C) ), a WD Black (Drive O) which at the moment is formatted as NTFS, which I need to convert to GPT file table. A disk with Old Windows (E) ,( the OEM version that was originally on the PC) and a System Disk ( which I can only assume is the 100MB used by Windows)
In short what I need to do is move the New Windows (C) to drive (O). But if I clone (C) to (O) using Acronis True Image from WD, the system will not boot , as when I try to boot it comes up with an error requesting GPT... I have a UEFI Bios (F1) ....

PLEASE HELP !!!!
Disk Manager.jpg
 
Joined
Apr 30, 2006
Messages
1,165 (0.27/day)
Likes
433
Processor 7900
Motherboard Rampage Apex
Cooling H115i
Memory 64GB TridentZ 3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) Fury X
Case Corsair 740
Audio Device(s) 8ch LPCM via HDMI to Yamaha Z7 Receiver
Power Supply Corsair AX860
Mouse G903
Keyboard G810
Software 8.1 x64
#2
You need to add the new drive's partition info to the boot loader.
 
Joined
Apr 5, 2005
Messages
6,571 (1.42/day)
Likes
1,164
Location
Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
System Name Red Spy
Processor FX 8350 @ 4.35 Ghz with 1.28v
Motherboard Gigabyte 990FX-UD3 v4.0
Cooling TT Water 3.0 Performer + 2 x Cougar 120mm fan, 1 x 120mm Blue LED, 1 x 200 mm Red LED fan
Memory Kingston HyperX DDR3 1333 16GB
Video Card(s) Asus R9 290 OC @ GPU - 1050, MEM - 1300
Storage ADATA 128GB Sata III SSD for OS, WDC Black - 1TB Storage, OCZ Vertex 3 120GB SSD - Games
Display(s) AOC 23" 1080P LCD
Case AeroCool XPredator X3
Audio Device(s) Built-in Realtek
Power Supply Corsair HX1000 Modular
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores BF4 with Mantle on Ultra settings gets around 60 FPS.
#3
Try MiniTool_DiskImaging. Its free tool. It will also realign your partition if you are moving to a SSD.

These are the articles followed when I moved multi-OS drive to a SSD (XP and W7, removed XP and moved W7 alone)

http://www.terabyteunlimited.com/kb/article.php?id=409

http://www.sevenforums.com/tutorials/205905-ssd-fix-misalignment.html

Along with these steps I used Acronis to take backups (full OS image) and restore to the new SSD and putting it in the proper starting location of the SSD. It might not boot, so you need windows disk to fix it.

After I restored to SSD, to align partition I used MiniTool Disk imaging software. Apparently you can do all these with the tool itself.

But always remember take BACKUPS BACKUPS BACKUPS TO AN EXTERNAL DRIVE OR NETWORK LOCATION!!!!
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.61/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#4
As you can see from the attached image, I have Windows 7 Home Premium 64 bit (OEM) , running from what was a buffalo external drive (now partitioned into Buffalo Mini (G) and New Windows (C) ), a WD Black (Drive O) which at the moment is formatted as NTFS, which I need to convert to GPT file table. A disk with Old Windows (E) ,( the OEM version that was originally on the PC) and a System Disk ( which I can only assume is the 100MB used by Windows)
In short what I need to do is move the New Windows (C) to drive (O). But if I clone (C) to (O) using Acronis True Image from WD, the system will not boot , as when I try to boot it comes up with an error requesting GPT... I have a UEFI Bios (F1) ....

PLEASE HELP !!!!
View attachment 54848
Is windows currently on a GPT partition?

If you boot to your Windows 7 install cd (has to be the same version) with just the O: disk plugged in and choose Repair my computer on the first screen it will search for the Windows Partition. If it identifies it, you can try running Startup Repair. Sometimes it surprises me and works.
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2009
Messages
172 (0.06/day)
Likes
60
Location
Mississippi
System Name Accelerator
Processor FX8320 @4.2ghz
Motherboard Gigabyte GA970-UD3p
Cooling Corsair H60 v 2.0
Memory 16 GB Gskill F3-12800 CL9
Video Card(s) XFX DD 7950
Storage WD Black 1TB, Hitachi Deskstar 750GB, Toshiba MK1059GSM 1TB, Samsung EVo 840 250GB
Display(s) hp 19" pile of ...
Case Cooler Master Storm Enforcer
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair tx650
Mouse Logitech G300s
Keyboard Logitech G105
Software WIN7 64bit
#5
FX-GMC, Windows is currently on a NTFS Partition
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.61/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#6
FX-GMC, Windows is currently on a NTFS Partition
EDIT: After reading your first post again, is there any reason that you would now need GPT? Are you just trying to move the windows install to a new disk or is there a new motherboard involved?

If you are already booting to an NTFS partition, then it makes me wonder if after copying to the new drive, the partition isn't getting marked as Active.

Following the same steps I posted above for startup repair, you can get to a command prompt and use diskpart to see if this is the case.

Code:
In the command prompt:

diskpart

list disk

select disk 0      (disk number may be different if you have other disks connected.)

list partition

select partition 0    (partition number number may vary, but you want to see the boot partition which is the same as your windows partition according to the screenshot on the OP)

detail partition  (This should have Active:  Yes or No.  If it says no, since we have the partition selected, you can just use the following command in diskpart)

active
 
Last edited:
Joined
Apr 19, 2009
Messages
783 (0.25/day)
Likes
959
Location
Romania
System Name Asus ROG G752VY
Processor i7-6700HQ
Memory 24GB DDR4 2133mhz
Video Card(s) nvidia 980m
Storage Samsung SSD 850 pro 2TB+1tb hdd 7200rpm
Software Mageia 6 + Windows 10
#7
From what I know Win7 can not be installed on gpt partition(even with uefi in bios), only mbr, although he can write/read/format gpt partition, so I assume win7 can not boot from gpt partition if it is cloned, so if you wanna have GPT, you must Linux or Win 8(with Uefi in bios) or make mbr the target drive...my 2c...
 
Joined
Aug 20, 2007
Messages
7,366 (1.95/day)
Likes
6,497
System Name New Genesis
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 4.1GHz All Cores
Motherboard GIGABYTE Aorus Gaming 5
Cooling Noctua NH-U14S CPU Cooler with dual fans,4x 120mm Sunon MagLev Blowers and 2x 120mm Corsair ML120Pro
Memory G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) DDR4-3200 @ 14-14-14-34-1T
Video Card(s) EVGA Geforce GTX 1080 FTW2 w /iCX Cooler
Storage HGST Ultrastar 7k6000 2TB HDD w/ 128MBs of Cache
Display(s) Benq BL3200PT 1440p 32" LCD w/ AU Optronics AMVA true 10-bit 100% sRGB Panel
Case Thermaltake Core X31
Audio Device(s) Onboard Toslink to Schiit Modi Multibit to Asgard 2 Amp to AKG K7XX Ruby Red Massdrop Headphones
Power Supply Seasonic PRIME 750W 80Plus TItanium
Mouse ROCCAT Kone EMP
Keyboard WASD CODE 104-Key w/ Cherry MX Green Keyswitches, Doubleshot Vortex PBT White Keycaps, Blue legends
Software Windows 10 Enterprise (From former workplace, yay no telemetry)
Benchmark Scores TS/FS Extreme: 10562: https://www.3dmark.com/fs/14260421 3575: https://www.3dmark.com/spy/2816092
#8
Look up "Clonezilla." You should be able to do what you want with a little tech know-how.
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.61/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#9
Look up "Clonezilla." You should be able to do what you want with a little tech know-how.
He did clone the partition, it just didn't boot. Tho Acronis could be to blame.

+1 for Clonezilla. I had a clonezilla server at work for imaging a laptop cart. Worked well but I eventually moved to FreeOpenGhost (http://www.fogproject.org/)
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,639
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#10
From what I know Win7 can not be installed on gpt partition(even with uefi in bios), only mbr, although he can write/read/format gpt partition, so I assume win7 can not boot from gpt partition if it is cloned, so if you wanna have GPT, you must Linux or Win 8(with Uefi in bios) or make mbr the target drive...my 2c...
7 can be installed on a GPT with or without UEFI. You can also clone to one and it will boot if done correctly. The problem is cloning is not an exact science and there is many issues that can muck it up
 
Joined
Apr 19, 2009
Messages
783 (0.25/day)
Likes
959
Location
Romania
System Name Asus ROG G752VY
Processor i7-6700HQ
Memory 24GB DDR4 2133mhz
Video Card(s) nvidia 980m
Storage Samsung SSD 850 pro 2TB+1tb hdd 7200rpm
Software Mageia 6 + Windows 10
#11
I just try to install Windows 7 Sp1 64b on Lenovo g500, on gpt hdd, with and without Uefi, from yesterday I try that, today I just converted from gpt to mbr(in linux), put legacy in bios, and no problem to install...
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,639
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#12
Something else was going on. If you would have removed the partition and placed a unallocated drive then install and create the partition with W7 or 8 it will be a GPT. Also a UEFI instal will only work on a GPT
 
Joined
Apr 19, 2009
Messages
783 (0.25/day)
Likes
959
Location
Romania
System Name Asus ROG G752VY
Processor i7-6700HQ
Memory 24GB DDR4 2133mhz
Video Card(s) nvidia 980m
Storage Samsung SSD 850 pro 2TB+1tb hdd 7200rpm
Software Mageia 6 + Windows 10
#13
The hdd was on gpt, I format it from linux/windows 7(even cmd) on ntfs(ntfs-3g), every time the windows installer tell me it can not in stall on gpt partition, even I removed/deleted all partiton(gpt remain), but this is my story not of op...