1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Mozilla Still Perplexed as to Why Firefox Takes So Much RAM

Discussion in 'News' started by zekrahminator, Nov 13, 2007.

  1. zekrahminator

    zekrahminator McLovin

    Joined:
    Jan 29, 2006
    Messages:
    9,066 (2.21/day)
    Thanks Received:
    321
    Location:
    My house.
    Anyone who uses Mozilla Firefox in a Windows environment knows that Firefox can use a lot of memory. Now that Mozilla is getting a lot of requests to make a mobile version, they are working very hard to make a version that won't eat all of the mobile phone's memory. Christopher Blizzard, a member of Mozilla's development board, had this to say about Firefox's alleged memory issues.
    Source: CRN
     
    10 Year Member at TPU
  2. insider Guest

    Currently my Firefox browser is using over 510MB of ram, it once topped 1GB...
     

    Attached Files:

    Last edited by a moderator: Nov 13, 2007
    10 Year Member at TPU
  3. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,002 (3.57/day)
    Thanks Received:
    2,189
    Location:
    Newark ohio
    i see about 250mb of ram being used almost everytime i use FF i also have many add-ons.
     
  4. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,478 (2.58/day)
    Thanks Received:
    1,695
    Thats part of the reason i dont use it,the ram useage of firefox is a joke.
     
    10 Year Member at TPU
  5. insider Guest

    The browser is sometimes using as much memory as the latest games, what is all that memory used for???

    "Doesn't leak that much memory" my butt!
     
    10 Year Member at TPU
  6. OnBoard

    OnBoard New Member

    Joined:
    Sep 16, 2006
    Messages:
    3,033 (0.78/day)
    Thanks Received:
    379
    Location:
    Finland
    I'm "just" on 205MB now, nice to see they are trying to do something about it. Although it's said that 3.0 should fit the memory leaking, maybe they can put this mobile version low memory usage in there too.
     
    10 Year Member at TPU
  7. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,478 (2.58/day)
    Thanks Received:
    1,695
    If they dont get the mem usage down,there aint gonna be no mobile version.
     
    10 Year Member at TPU
  8. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,564 (1.84/day)
    Thanks Received:
    865
    i want to know how uses it so much!
     
  9. oli_ramsay

    oli_ramsay

    Joined:
    Sep 22, 2007
    Messages:
    3,489 (1.00/day)
    Thanks Received:
    584
    Location:
    UK
    Opera Ftw!!!
     
  10. LiNKiN

    LiNKiN

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Messages:
    1,765 (0.43/day)
    Thanks Received:
    311
    Location:
    Oklahoma, USA
    Wow, I just check my usage and its only 64mb. :wtf: It's not near as bad as some of yours? Just checked IE as well. Its only using 38mb.
     
    10 Year Member at TPU
  11. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    16,354 (4.47/day)
    Thanks Received:
    4,579
    Location:
    London,UK
    my firefox is currently using 52mb lol
     
    10 Year Member at TPU
  12. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    5,103 (1.25/day)
    Thanks Received:
    734
    Location:
    New York
    Hmm srry to the folks that insist on FF but I prefer IE6 right now ...but good luck to the FF team to fix memory usage!
     
    10 Year Member at TPU
  13. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,810 (4.40/day)
    Thanks Received:
    5,465
    Location:
    Florida
    using 113mb :(
     
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  14. mdm-adph

    mdm-adph

    Joined:
    Mar 28, 2007
    Messages:
    2,479 (0.67/day)
    Thanks Received:
    340
    Location:
    Your house.
    Using only 130 mb now, and I have 20 tabs spread over several windows, not to mention the 30 or so extensions I have installed and am actively using. That being said, I'm very careful with the extensions that I install (I make sure to avoid any that seem to be leaking memory at an alarming rate).

    However, if you ask me, any argument about how much memory Firefox should use, when supplemented by personal examples, is useless unless you also supply which extensions you're currently using.
     
    10 Year Member at TPU
  15. Oliver

    Joined:
    Apr 7, 2007
    Messages:
    196 (0.05/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    Paris
    Raving mad

    How do you guys go so high mine uses 40mb maxed out.......nice and sleek and streamlined:):):):rockout:
     
    10 Year Member at TPU
  16. magibeg

    magibeg

    Joined:
    May 9, 2006
    Messages:
    2,072 (0.52/day)
    Thanks Received:
    254
    Mines using 67mb with 3 windows open.... not great but meh :p
     
    10 Year Member at TPU
  17. OrbitzXT

    OrbitzXT New Member

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    1,969 (0.53/day)
    Thanks Received:
    59
    Location:
    New York City
    Mine is only using 45,772k...I've never seen it above 80k, why would that be? I'm using XP x64.
     
    10 Year Member at TPU
  18. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (0.78/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
    I never get over 70MB peak. I've never had these memory problems. I normally average at around 40MB. Out of interest what skins do the guys who have memory issues use?
     
    10 Year Member at TPU
  19. newconroer

    newconroer

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    3,822 (1.06/day)
    Thanks Received:
    597
    Aye same here, never broken 80. I use same window with tabs, and I don't have a load of plugins installed.

    I think this is more dependant on the individual user. And most people's systems are run like crap, so what should one expect?
     
  20. little geek New Member

    Joined:
    Aug 8, 2006
    Messages:
    193 (0.05/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    cambridge, england, shed :)
    what memory leak?
     

    Attached Files:

    10 Year Member at TPU
  21. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (0.78/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
    I don't have a lot of plugins. i reckon poorly coded ones are the problem for some. Others, I don't know???
     
    10 Year Member at TPU
  22. pt

    pt not a suicide-bomber

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    8,956 (2.20/day)
    Thanks Received:
    207
    Location:
    Portugal
    i only have one plugin and it uses 40mb, if i install more it fuks up
    so opera ftw
     
    10 Year Member at TPU
  23. zekrahminator

    zekrahminator McLovin

    Joined:
    Jan 29, 2006
    Messages:
    9,066 (2.21/day)
    Thanks Received:
    321
    Location:
    My house.
    Firefox at 80M after about an hour of usage and three tabs open.
     
    10 Year Member at TPU
  24. OnBoard

    OnBoard New Member

    Joined:
    Sep 16, 2006
    Messages:
    3,033 (0.78/day)
    Thanks Received:
    379
    Location:
    Finland
    Open 3 firefoxes with 20 tabs each, browse a while. Then close 2 of them and leave just 1 tab open in last and see that you are still using all the memory that was in use before. It doesn't free the memory and as I don't ever shutdown my puter (or firefox) it just builds and builds up. Only way to clear mem is to shut down every firefox and then start a new one. <- And that is a veryvery bad idea if you are reading review on some new stuff, like while back I was looking for my LCD TV. Hours of work getting usefull pages open, you just can't close them until you don't need them anymore.

    Same as you'd be playing a game and had to restart it every hour :) But my FF is quite basic, no modifications and 12 add-ons.
     
    10 Year Member at TPU
  25. PVTCaboose1337

    PVTCaboose1337 Graphical Hacker

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    9,501 (2.32/day)
    Thanks Received:
    1,143
    Location:
    Dallas, Texas
    My firefox is taking 49mb... but its not that big a deal.
     
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)