• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

MSI K9a plat realtek HD Audio queston?

Reeverdark

New Member
Joined
Oct 5, 2007
Messages
56 (0.02/day)
Likes
0
System Name TRISTAR, hp compaq 6715s
Processor AMD turion64 X2 2.0Ghz
Memory Gen 2gb
Video Card(s) ATI x1250
Storage Gen 160gb
Display(s) GEN
Case LAPTOP!!!!
Software Win XP.
#1
Hi all

Im a budding Dj with no budget and a desentish pc and i have a gig on valentines day to play a set at my local college ok...

now this is my problem... the set im going to play is via my pc but the mixer (it a Gemini PMX 1100 stereo mixer) i have (it works perfect) has an odd problem with my sound card. you see the set up i have is a direct from the rear green to stereo line in on the mixer (phoneo don't like it) and i can set it up that the realtek sends line out on this port but for some reason it wont send it in stereo... which sucks as it is then only going out of one speeker... now iv tested all the cables and the mixer chanials and they all work.... now if i plug my pc direct to my stereo (thats an AIWA NSX SS05) it works fine.... :banghead:

so what im asking is... is there a way to tell that dam sound card to send the data in stereo....

if this seems all a bit newbish soz i am a newb but im willing to learn my self out of it lol..

anyhow thanks for reading...:respect:
 
Joined
May 19, 2007
Messages
7,662 (1.98/day)
Likes
536
Location
c:\programs\kitteh.exe
Processor C2Q6600 @ 1.6 GHz
Motherboard Anus PQ5
Cooling ACFPro
Memory GEiL2 x 1 GB PC2 6400
Video Card(s) MSi 4830 (RIP)
Storage Seagate Barracuda 7200.10 320 GB Perpendicular Recording
Display(s) Dell 17'
Case El Cheepo
Audio Device(s) 7.1 Onboard
Power Supply Corsair TX750
Software MCE2K5
#2
with good audio u need a decent sound card ... and that realtek is not

a fix could be a splitter on the channel thats sending but then it wont be stereo
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
56 (0.02/day)
Likes
0
System Name TRISTAR, hp compaq 6715s
Processor AMD turion64 X2 2.0Ghz
Memory Gen 2gb
Video Card(s) ATI x1250
Storage Gen 160gb
Display(s) GEN
Case LAPTOP!!!!
Software Win XP.
#3
well ok

Well ok is there a sound card out there that will send it in stereo. id like it to go in a PCIx1 slot if posible as they seem to do nothing and coz it is an MSI K9A i havent got that much room in there any how.....
but if there is a hack or something that can get the dam ting to send line out in stereo please tell me..:respect::cry:

P.s. it all i got at the mo but suggestions are welcome.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#4
try installing the latest realtek drivers.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
7,662 (1.98/day)
Likes
536
Location
c:\programs\kitteh.exe
Processor C2Q6600 @ 1.6 GHz
Motherboard Anus PQ5
Cooling ACFPro
Memory GEiL2 x 1 GB PC2 6400
Video Card(s) MSi 4830 (RIP)
Storage Seagate Barracuda 7200.10 320 GB Perpendicular Recording
Display(s) Dell 17'
Case El Cheepo
Audio Device(s) 7.1 Onboard
Power Supply Corsair TX750
Software MCE2K5
#5
Joined
Sep 26, 2006
Messages
6,957 (1.70/day)
Likes
331
Location
Australia, Sydney
#6
Yes, for normal gamers the Realtek is fine, but you WILL notice some problems. Even with new drivers the difference in performance is nil, but it should correct your issues. But you being a person who works with audio, I would highly recommend you purchase a new sound card! The stock realtek audio chip is satisfactory, however, Distorting and clipping its noticeable, thus I would invest in a solution such as a Creative XFi Music.

Even upgrading from the stock audio, to an old and outdated sound card, the sound quality was significantly better with the addition of the significant reduction of any clipping or distorting.
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
56 (0.02/day)
Likes
0
System Name TRISTAR, hp compaq 6715s
Processor AMD turion64 X2 2.0Ghz
Memory Gen 2gb
Video Card(s) ATI x1250
Storage Gen 160gb
Display(s) GEN
Case LAPTOP!!!!
Software Win XP.
#7
ok

will this solve the line out problem. coz as far as quality is concerned im not that worried at the mo:ohwell:
 
Joined
Sep 5, 2004
Messages
1,870 (0.39/day)
Likes
249
Location
The Kingdom of Norway
System Name Wiak's Gaming Rig 2017
Processor Ryzen 1700X
Motherboard ASUS PRIME X370-PRO
Cooling Noctua
Memory Corsair Vengenace LPX 3200 CL16 @ 2933
Video Card(s) MSI Radeon 480 8GB Gaming X
Storage Samsung 960 EVO 500GB / Samsung 850 EVO 1TB
Case Corsair 200R
Power Supply Corsair AX850
Mouse Corsair Sabre Laser
Keyboard Logitech Orion Brown (G610)
#8
realtek is good when it comes to spdif digital out/in, analog out/in got noise as everyone know, its standard on any motherboard
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#9
the way i read that it seems the problem is with your mixer, not your realtek. i don't know if i understood correctly, but you said when going from the stereo out(the green port) set up as line out to the aiwa stereo it works fine, but going from the same green port configured the same way into the gemini its mono?