• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

My Computer Monitor goes OFF while System stays ON.

Joined
May 2, 2013
Messages
690 (0.41/day)
Likes
18
Location
India
System Name To be ALL IN ONE MACHINE. but not yet
Processor i7 3770k
Motherboard Asus P8Z&&-V Deluxe
Cooling Thermalright Silver Arrow
Memory Gskill Ripjaws 1600Mhz 8GB *4 = 32GB
Storage Samsung pro 840 256GB, Segate 3TB and 1TB
Display(s) LG 23" Full HD LED
Case Antec LanBoy Air
Power Supply Cooler Master M2 Silent Pro 850 Watts
Software Windows 7 ulimate 64bit
#1
Hi Guys,

I have recently started experiencing very unique problem.
After using computer for few hours suddenly the Monitor goes off, while system stays ON, then I check my Motherboard Asus LED code it shows "AO" which it normally shows when all is OK.

So I restart my PC and then the Monitor starts after system reboots.

I really don't know what is the problem here?

System Name:To be ALL IN ONE MACHINE. but not yet
Processor:i7 3770k
Motherboard:Asus P8Z&&-V Deluxe
Cooling:Thermalright Silver Arrow
Memory:Gskill Ripjaws 1600Mhz 8GB *4 = 32GB
Hard Disk(s):Samsung pro 840 256GB, Segate 3TB and 1TB
Optical Drive:Transcend portable
LCD/CRT Model:LG 23" Full HD LED
Case:Antec LanBoy Air
Power Supply:Cooler Master M2 Silent Pro 850 Watts
Software:Windows 7 ulimate 64bit

I am also using APC Back-UPS Pro 1500. so there is no chance of Power fluctuation.

Please advise.
 
Joined
Mar 28, 2010
Messages
259 (0.09/day)
Likes
342
Location
Andalucia/UK Born
System Name Office/Gamer Mark II
Processor i7 4770K @ 4.3Ghz
Motherboard MSI Gaming 5 Z97
Cooling Raijintek Aidos, MX-4
Memory 16GB Crucial Ballistix Tactical BLT2K8G3D1608ET3LX0
Video Card(s) EVGA GTX 780 Ti Classified
Storage Samsung 850 Evo 120Gb,SAMSUNG HD502HJ
Display(s) LG W2261VP @ 1920 * 1080
Case Corsair Carbide 200R
Audio Device(s) Realtek ALC1150 (On Board)
Power Supply Corsair TX750W
Software Windows 10 Pro 64Bit
#2
I see you have an LG monitor, i had a similar issue some time ago, i had to RMA the monitor.
They changed a power board inside the monitor.......
It can only be monitor or graphics really, first try the monitor on a different system then check the card if the monitor doesn't go off on a different system..
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,984
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#3
what about resetting your monitor setting first
and check button light on your monitor, is that normal (like red when on and yellow when standby)
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,146 (4.41/day)
Likes
5,297
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#4
I had a similar issue with a laptop, turned out to be the light tube inside the screen that was dying/dead.

I dunno about desktop monitors but if its not the inverter (which is the power circuit) then its the light tube
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,389
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#5
does turning off the monitor mains and turning it back again work? if it does, probably the monitor is faulty.
 
Joined
Apr 3, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
11
Location
UK
System Name Niblolkik
Processor i7 4930k 4400mhz (1.285v)
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme
Cooling Corsair H80, 6x NF-F12, 2x Gentle Typhoon
Memory 4x4 16gb G-Skill 2133mhz
Video Card(s) 780 SLi
Storage Samsung 840 500gb
Display(s) Asus Swift
Case Antec
Audio Device(s) Creative Soundblaster ZX
Power Supply 850watt Antec QuattroTP
Mouse Corsair m65
Keyboard Tt
Software Windows 10 64bit
#6
i had monitor that would kind of like turn it self off and on. the monitor was faulty. its not like it just turns itself off, just goes blank
 
Joined
May 2, 2013
Messages
690 (0.41/day)
Likes
18
Location
India
System Name To be ALL IN ONE MACHINE. but not yet
Processor i7 3770k
Motherboard Asus P8Z&&-V Deluxe
Cooling Thermalright Silver Arrow
Memory Gskill Ripjaws 1600Mhz 8GB *4 = 32GB
Storage Samsung pro 840 256GB, Segate 3TB and 1TB
Display(s) LG 23" Full HD LED
Case Antec LanBoy Air
Power Supply Cooler Master M2 Silent Pro 850 Watts
Software Windows 7 ulimate 64bit
#7
what about resetting your monitor setting first
and check button light on your monitor, is that normal (like red when on and yellow when standby)
Ohh yes, Right. When this problems occurs, My LEd Monitor does not even show Red or Blue LEd light even after I press ON and Off button.

I wish it is monitor problem.

@dedasdude:- Yes I will follow what you said that will help me know the issue well.

and however as Motherboard LEd keeps showing "AO" during monitor OFF phase so I think no problem with my motherboard.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#8
Does the computer freeze ie caps lock led not responding, sound stopping, pinging from another pc not responding when the monitor shuts down?Try to unplug the monitor power cable and plug it again after it shutsdown
 
Last edited:
Joined
May 2, 2013
Messages
690 (0.41/day)
Likes
18
Location
India
System Name To be ALL IN ONE MACHINE. but not yet
Processor i7 3770k
Motherboard Asus P8Z&&-V Deluxe
Cooling Thermalright Silver Arrow
Memory Gskill Ripjaws 1600Mhz 8GB *4 = 32GB
Storage Samsung pro 840 256GB, Segate 3TB and 1TB
Display(s) LG 23" Full HD LED
Case Antec LanBoy Air
Power Supply Cooler Master M2 Silent Pro 850 Watts
Software Windows 7 ulimate 64bit
#9
Ohhhh Yes..

I do Thanks a lot for all for replying...

I am so happy that my Highly configured CPU has nothing to do with this Monitor shutdown as when it happened now I just tried to unplug the main power supply from my UPS and tried to plug it initially I could see no response on Monitor even Led on it was not blinking so I waited for 5 more minutes and tried again this time my Monitor Blue Led blinked and my Computer windows appeared with same screen which was there before Monitor shuts Off.

I really Love this techpowerup.com forum all users here are damn helpful and knowledgable .
:rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout::rockout:
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,389
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#10
try running the monitor on direct power. UPSes dont really give identical power output. so a lot of things can often malfuncion.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,146 (4.41/day)
Likes
5,297
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#12
but running the system on direct power can be more risky and can cause more trouble even
I doubt many people can afford to purchase a UPS for everyday use. Ive never used a UPS since I started with computers back in 90s and have never had a problem. I can count the amount of powercuts/outages ive had since then on one hand and its really not much of an issue unless you do a lot of important work on your PC/Laptop or for some reason the electricity in your house is just 'dirty' so you use the UPS to smooth it out.

theres no real need for a UPS for the average user.
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,389
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#13
this ^ a good power supply is better than any ups. my power supply even saved from lightning strike on the house.