• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

My Crucial m4 120Gb SSD will be here tomorrow, need help, first time SSD user.

Phusius

New Member
Joined
Mar 23, 2012
Messages
1,316 (0.63/day)
Likes
369
Processor i5-2500k @ 4.5
Motherboard Asus Z68 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB DDR3 1600
Video Card(s) Sapphire 7950 @ 1200/1475 @ 1175v
Display(s) Dell 23" 2ms
Case Carbide 500r
Audio Device(s) Asus Xonar DG
#1
After I install Win7 fresh on AHCI mode (I assume this automatically enables TRIM), do I just plug in my 1 terabyte and it automatically is recognized as storage drive or will it try to boot from my 1 terabyte drive as well since I also have windows 7 installed on it?

Also, how do I disable defragmentation and hibernation?
 
Last edited:

Yo_Wattup

New Member
Joined
Jan 26, 2012
Messages
789 (0.37/day)
Likes
198
Location
Brisbane, Australia
System Name Desktop/Gamer/Digital Audio Wokstation ||| HTPC
Processor 2500k @ 4.65ghz ||| AMD A8 @ 3.6ghz
Motherboard ASUS P8Z68-V Pro
Cooling Noctua NH-D14 with single Blue Antec Tri-Cool 120mm ||| Stock
Memory 16GB G.Skill Ripjaws X 1600 @1900mhz 8-9-9-24 ||| 8GB G.Skill 1600 CL9
Video Card(s) 2x HIS HD6950 2GB Crossfire, 6970 clocks ||| HD6550D
Storage 120GB Intel 320 series SSD + 2TB storage ||| 1TB Seagate
Display(s) 32" Sony Bravia LCD 1080p ||| 50" Hitachi Plasma 1080p
Case Raidmax Raptor modded to 7 fans ||| A compact HP Case
Audio Device(s) Firewire audio interface + two 9" studio monitors, 450 REAL watts ||| onboard
Power Supply Corsair TX 750W ||| generic 400W
Software Win 7 Ultimate + Win 8 consumer preview||| Win 7 Pro
Benchmark Scores Never drops below 60fps Battlefield 3 everything on max, fov 90. :D
#2
You can just set which drive boots in your mobo's bios. I cant remember exactly where, but defrag and hibernate setting are in control panel. They shouldnt be too hard to find. :toast:
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#3
After I install Win7 fresh on AHCI mode (I assume this automatically enables TRIM), do I just plug in my 1 terabyte and it automatically is recognized as storage drive or will it try to boot from my 1 terabyte drive as well since I also have windows 7 installed on it?

Also, how do I disable defragmentation and hibernation?
Windows wil ltake care of everything. When you add the storage drive, it will recognize it, but it's best to not connect it until after OS installation.

You WILL need to set the SSD as the first boot device.



It is also possible to install Windows on the SSD from within your pre-exisiting Windows, which wil lgive you the option at boot of which OS you'd like to boot from.



Just simply turn off scheduled defrag, and hibernation can be disabled from within power profiles. No other changes at the OS-level are really nessecary.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,380 (10.17/day)
Likes
18,022
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#4
Why would you need Windows 7 installed on the 1tb drive? The system will boot from whatever drive you set it to in the bios.
 

Phusius

New Member
Joined
Mar 23, 2012
Messages
1,316 (0.63/day)
Likes
369
Processor i5-2500k @ 4.5
Motherboard Asus Z68 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB DDR3 1600
Video Card(s) Sapphire 7950 @ 1200/1475 @ 1175v
Display(s) Dell 23" 2ms
Case Carbide 500r
Audio Device(s) Asus Xonar DG
#5
Why would you need Windows 7 installed on the 1tb drive? The system will boot from whatever drive you set it to in the bios.
no no erocker I meant that I have win 7 already installed on the 1 tb drive i am using, since i am using this as a storage drive im assuming i dont have to reformat and can leave all my steam games/pics/videos on it.