• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

My Sapphire Radeon HD7750 1GB is now UEFI GOP compliant

fishdom49

New Member
Joined
Apr 29, 2019
Messages
7 (0.01/day)
Hello all,

I used the GOPupd utility to flash from a standard VBIOS to a UEFI GOP compliant one (forgive me if my terminology in not quite accurate).

I did upload the new version (I think) with GPU-Z and I did receive a pending validation ID so I hope it shows up for others to use.

I undertook this effort because I could not enable secure boot and the fast boot option and a csm option were missing from my bios.

Anyway, all is well now. Everything works now.

Sorry if I did not explain things well because I am not well versed in this area. See attachment:

VBIOS -Original and New UEFI Gop Version.jpg


Cheers!

Fishdom49
 

fishdom49

New Member
Joined
Apr 29, 2019
Messages
7 (0.01/day)
Good job! Now someone here besides me knows how to do it. :)

Hi MrGenius,

I picked a lot of brains (at various forums) to figure out how to do it, and I learned a gigantic chunk of that "how to" from a few of your posts, so I guess I owe you a big "thank you!"

Cheers,

fishdom49
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.10/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

fishdom49

New Member
Joined
Apr 29, 2019
Messages
7 (0.01/day)
Give me another year or 2, im in a bad living situation...

Well, just for the record, I have an ASRock H310M-HDV. So, I decided to try the (now available) Fast Boot option, and I discovered I only have an Ultra Fast Boot option on this mobo (no standard fast boot). Why? I had both on my old ASRock B75M DGS R2.0? Anyway, I turned on the Ultra Fast Boot, and I get 5 bios beeps and then it boots into Windows 10 (but slower than before). So, I tried the restart to UEFI option, I get 5 beeps and a blank screen now. So, I go and do a bios reset via the cmos jumper. Turns out ASRock forgot to mention you need to "also" enable MRC Fast Boot (in the memory section) so all memory testing will be skipped. Thanks ASRock! OK, I guess the moral of the story is "If it ain't broke, don't fix it!" I will enjoy looking at my newly available UEFI options but that's about it!

Cheers,

fishdom49

Oh, one more thing, ASRock support really stinks. I tried to submit a ticket for an unrelated issue and two weeks later they told me to go back to the store where I purchased the motherboard and ask them for help. This is not a joke: I Have an Unresolved Issue Due to Very Poor ASRock Support (read the 2nd review).
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.10/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Well, just for the record, I have an ASRock H310M-HDV. So, I decided to try the (now available) Fast Boot option, and I discovered I only have an Ultra Fast Boot option on this mobo (no standard fast boot). Why? I had both on my old ASRock B75M DGS R2.0? Anyway, I turned on the Ultra Fast Boot, and I get 5 bios beeps and then it boots into Windows 10 (but slower than before). So, I tried the restart to UEFI option, I get 5 beeps and a blank screen now. So, I go and do a bios reset via the cmos jumper. Turns out ASRock forgot to mention you need to "also" enable MRC Fast Boot (in the memory section) so all memory testing will be skipped. Thanks ASRock! OK, I guess the moral of the story is "If it ain't broke, don't fix it!" I will enjoy looking at my newly available UEFI options but that's about it!

Cheers,

fishdom49

Oh, one more thing, ASRock support really stinks. I tried to submit a ticket for an unrelated issue and two weeks later they told me to go back to the store where I purchased the motherboard and ask them for help. This is not a joke: I Have an Unresolved Issue Due to Very Poor ASRock Support (read the 2nd review).

resubmit the ticket
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.45/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813

apoelistasaudi

New Member
Joined
Jan 16, 2021
Messages
1 (0.02/day)
I just got registered to say thank you. Have the same graphics card or I believe I do (sapphire HD7750 ultimate). Updated the vbios from yours and got UEFI activated.

Cheers.
Here is info before the update and after. To get to the correct graphics card you have to select manually from device manager the driver from C:.//AMD/radeon-software-adrenalin......./packages/drivers/display/WT6A_INF/C0361901.inf
 

Attachments

  • firmware.JPG
    firmware.JPG
    69.5 KB · Views: 17
  • updatedfirmware.JPG
    updatedfirmware.JPG
    67.4 KB · Views: 16
Last edited:
Top