• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need help installing Windows 8

Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
So I just got a new laptop awesome specs and all but I had it delivered without OS because I never had trouble in my life installing one.

But now I get this problem, When I try to install it. "We couldn't create a new partition or locate an existing one. For more information, see the Setup log files."

I have been searching on google the whole day now and I honestly don't know what to do anymore, tried every thing but nothing works. Diskpart didn't work, changing boot order didn't work. I'm trying to install from an USB stick cause I have no cd's around, but I'm able to install on my desktop with the USB stick. I'm not using an ssd btw, it is one of those weird seagate hybrids model ST95005620AS to be exact.

Hope you guys can help me, thanks in advance!
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.92/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
I've been mucking around with install(s) of Win7 as well as switching over from drives setup in IDE mode to AHCI mode. I did get an error like that when I had an AHCI drive and the BIOS sata mode was setup as IDE. I'd check that and can you take the drive out and format elsewhere?
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
I've been mucking around with install(s) of Win7 as well as switching over from drives setup in IDE mode to AHCI mode. I did get an error like that when I had an AHCI drive and the BIOS sata mode was setup as IDE. I'd check that and can you take the drive out and format elsewhere?

I have done both of those, drive is in AHCI mode and I have formatted it on my desktop through diskpart and windows explorer. That's why I'm at loss what to do, chkdsk /r also ran fine so I guess the drive isn't DOA. Thanks though!
 

johnspack

Here For Good!
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,585 (1.12/day)
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1680v2 Xeon
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) EVGA FTW GTX 980 Ti ACX 2.0+
Storage Toshiba 3TB, x300 Toshiba 5TB, 2x EVO 850 250GB, 2x EVO 860 500GB, LG 14x Blu-Ray Rewriter
Display(s) 24" LG 24GL600F 144HZ, 23" Asus VZ239H IPS
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Ducky One 2 RGB
Software Kubuntu 20.10
Benchmark Scores It's linux baby!
How new is the chipset? I'm not familiar with laptop stuff, but maybe it needs boot time ahci drivers installed? Just taking a stab here.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.92/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
I have done both of those, drive is in AHCI mode and I have formatted it on my desktop through diskpart and windows explorer. That's why I'm at loss what to do, chkdsk /r also ran fine so I guess the drive isn't DOA. Thanks though!

Are you sure the lappy is in AHCI mode? When you check, the BIOS (I think) will show you connected devices so you can rule that out if it shows up.

How new is the chipset? I'm not familiar with laptop stuff, but maybe it needs boot time ahci drivers installed? Just taking a stab here.

The hardware will take care of the mode internally if AHCI is available, but the OS needs the proper drivers and I'm sure Win8 has native AHCI drivers like Win7 and Vista. Didn't exist in XP.
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
3,800 (1.25/day)
System Name Out of the game..
Benchmark Scores d1nky@hwbot.org
it done the same on my pc, but was ssd... so I guess hybrid the same... the instructions say format to windows drive 'ready for os installation'
 

johnspack

Here For Good!
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,585 (1.12/day)
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1680v2 Xeon
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) EVGA FTW GTX 980 Ti ACX 2.0+
Storage Toshiba 3TB, x300 Toshiba 5TB, 2x EVO 850 250GB, 2x EVO 860 500GB, LG 14x Blu-Ray Rewriter
Display(s) 24" LG 24GL600F 144HZ, 23" Asus VZ239H IPS
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Ducky One 2 RGB
Software Kubuntu 20.10
Benchmark Scores It's linux baby!
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.92/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
Hope you are using this to make the flash drive install: http://www.joshcellsoftwares.com/2012/06/WinUSBMaker.html Works everytime for me. but not sure why you can't see the hd when installing.

Didn't use that tool I used the official tool form microsoft I will try this on out thanks!

I forgot to specify that although it gives that error I can still see the harddisk in the installation itself, which makes it even more mysterious for me.
 

johnspack

Here For Good!
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,585 (1.12/day)
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1680v2 Xeon
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) EVGA FTW GTX 980 Ti ACX 2.0+
Storage Toshiba 3TB, x300 Toshiba 5TB, 2x EVO 850 250GB, 2x EVO 860 500GB, LG 14x Blu-Ray Rewriter
Display(s) 24" LG 24GL600F 144HZ, 23" Asus VZ239H IPS
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Ducky One 2 RGB
Software Kubuntu 20.10
Benchmark Scores It's linux baby!
Only other though I have is do you need a hard drive unlock code? I've heard that some laptops require that... like I said, not too sure about laptop stuff.
 

johnspack

Here For Good!
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,585 (1.12/day)
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1680v2 Xeon
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) EVGA FTW GTX 980 Ti ACX 2.0+
Storage Toshiba 3TB, x300 Toshiba 5TB, 2x EVO 850 250GB, 2x EVO 860 500GB, LG 14x Blu-Ray Rewriter
Display(s) 24" LG 24GL600F 144HZ, 23" Asus VZ239H IPS
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Ducky One 2 RGB
Software Kubuntu 20.10
Benchmark Scores It's linux baby!
It's also 10x faster than installing from optical, I'll never use a disc again!
Bah, messed up a quote, but you get the idea....
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
It's also 10x faster than installing from optical, I'll never use a disc again!
Bah, messed up a quote, but you get the idea....

haha yeah thats why I don't have dvd's around to try out, unfortunately it didn't work with that tool either. Guess I need to call customer service tomorrow.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
11,796 (2.85/day)
Location
Oregon
System Name Juliette // HTPC
Processor Intel i7 9700K // Intel i5 4570
Motherboard ASUS Prime Z390X-A // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Noctua NH-U12 Black // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3600 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2080 XC ULTRA GAMING// EVGA GTX 1050 ti
Storage Samsung 970 EVO NVMe 1Tb, Intel 665p Series M.2 2280 1TB // Samsung 1Tb SSD
Display(s) ASUS VP348QGL 34" Quad HD 3440 x 1440 // 55" LG 4K SK8000 Series
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) Focusrite Scarlett 4i4 // HDMI to Samsung HW-R650 sound bar
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Cooler Master MM710 53G
Keyboard Logitech 920-009300 G512 SE
Software Windows 10 Pro // Windows 10 Pro
Who the hell is selling a laptop with no OS installed?
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
Joined
Dec 18, 2012
Messages
355 (0.12/day)
Processor Ryzen 5 2600 @ 4,2Ghz, 1,337vcore
Motherboard MSI X470 GAMING PLUS
Cooling 1x1080TI Custom loop
Memory Patriot Viper Steel DDR4-3600 16GB @ 3133mhz cl14
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Raid0 4 x Sasmsung 850 EVo
Display(s) ASUS Swift
Case Test Bench
Power Supply Be quiet! 850 P10
Mouse G403
Keyboard Old USB Dell Keyboard x2
Software Windows 10
So I just got a new laptop awesome specs and all but I had it delivered without OS because I never had trouble in my life installing one.

But now I get this problem, When I try to install it. "We couldn't create a new partition or locate an existing one. For more information, see the Setup log files."

I have been searching on google the whole day now and I honestly don't know what to do anymore, tried every thing but nothing works. Diskpart didn't work, changing boot order didn't work. I'm trying to install from an USB stick cause I have no cd's around, but I'm able to install on my desktop with the USB stick. I'm not using an ssd btw, it is one of those weird seagate hybrids model ST95005620AS to be exact.

Hope you guys can help me, thanks in advance!

I know that feeling i had it once with an old laptop as well.
You could see the HDD but couldn´t install on it format it so on....
I toked it out put it into my pc installed windows 8 on it until the first reboot put it back into the laptop works
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
I know that feeling i had it once with an old laptop as well.
You could see the HDD but couldn´t install on it format it so on....
I toked it out put it into my pc installed windows 8 on it until the first reboot put it back into the laptop works

Holy shit why didn't I think of this, putting the hdd in my desktop and installing it there might work.

Gonna try it out thanks!
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
Still no succes, well atleast I know that the isssue is the drive itself. Gonna look some stuff up about those hybrid drives if they have more of those problems, otherwise probably send it back and wait for a new laptop.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (4.57/day)
Still no succes, well atleast I know that the isssue is the drive itself. Gonna look some stuff up about those hybrid drives if they have more of those problems, otherwise probably send it back and wait for a new laptop.

did you try to install in a desktop and install the OS then move back to the laptop?
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
3,800 (1.25/day)
System Name Out of the game..
Benchmark Scores d1nky@hwbot.org
I had the same problem with my ssd, I had to put it on another machine go to computer, manage, computer management, storage, disk management, right click 'unallocated'' disk, click new simple volume... and follow instructions.... SSD/hybrid drives apparently not formatted to windows config...also youll see less than the drive storage space I got 120 and shows 110...

http://www.ocztechnology.com/ssdzone/tutorials/operating_system.html
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
did you try to install in a desktop and install the OS then move back to the laptop?

Yep tried both no success.

I had the same problem with my ssd, I had to put it on another machine go to computer, manage, computer management, storage, disk management, right click 'unallocated'' disk, click new simple volume... and follow instructions.... SSD/hybrid drives apparently not formatted to windows config...also youll see less than the drive storage space I got 120 and shows 110...

http://www.ocztechnology.com/ssdzone/tutorials/operating_system.html

Gonna try that one out, I think its the same as using diskpart in its essence but I can atleast try:)
 
Last edited:
Joined
Nov 29, 2007
Messages
978 (0.20/day)
Location
Netherlands
Processor i5 6600k
Motherboard MSI B150 Gaming pro AC
Cooling Cooler master hyper 212
Memory 16 GB crucial ballistix sport
Video Card(s) MSI GTX970
Storage 500GB Crucial MX200 2x 2tb WD green
Display(s) BenQ XL2730Z 27" 2560x1440 144hz
Case Bitfenix prodigy ITX
Software Windows 10 pro
Ok I was able to install it now, but when I put it back into the laptop still no good. Good thing is my dad said he ordered a windows 8 dvd for himself and it should arrive today so hopefully it will install with dvd.
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
3,800 (1.25/day)
System Name Out of the game..
Benchmark Scores d1nky@hwbot.org
did you format the disk then install through the laptop?
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.92/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
did you try to install in a desktop and install the OS then move back to the laptop?

Probably have the same problem as every other MS OS install, where drivers, etc. are configured for the MB and system at install time. Try to move the drive and OS to another system and it's usually nothing but troubles.

I tried moving an OS drive from a maximus formula (flashed to a rampage), over to an actual rampage formula and it wasn't pretty, from desktop to quick BSOD.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (4.57/day)
Probably have the same problem as every other MS OS install, where drivers, etc. are configured for the MB and system at install time. Try to move the drive and OS to another system and it's usually nothing but troubles.

I tried moving an OS drive from a maximus formula (flashed to a rampage), over to an actual rampage formula and it wasn't pretty, from desktop to quick BSOD.

Was this move you did with windows 7 or XP? I know I had a windows 7 copy that lasted from launch until recently (I tried windows 8 :( :shadedshu :banghead: ) and it went through over 10+ mobo/cpu combos and other changes. Never had a single issue even left the old drivers in a time or two.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.92/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
Was this move you did with windows 7 or XP? I know I had a windows 7 copy that lasted from launch until recently (I tried windows 8 :( :shadedshu :banghead: ) and it went through over 10+ mobo/cpu combos and other changes. Never had a single issue even left the old drivers in a time or two.

Wow, that's good... yea it was XP, so it sounds like Win7 has better driver management. My rule of thumb is new MB, fresh install.
 
Top