• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need help with Crossfire

MagnumForce

New Member
Joined
Jul 24, 2009
Messages
12 (0.00/day)
System Name Magnum
Processor AMD Phenom II X2 550 BE 4 cores unlocked and stable @ 3.3
Motherboard GIGABYTE GA-MA790X-UD4P (HS's installed on chips)
Cooling CPU:Corsair H50. NB/SB:Stock Heat pipe w/fans Case: 3-230mm/2-120mm/2-140mm
Memory G Skill PI Black 2X2gig DDR2 800 4-4-4-12 1.9v
Video Card(s) XFX ATI HD 5770 and a Asus ATI HD 5770 running in X-fire
Storage WD Velociraptor 300gig
Display(s) Hanns-G 19 WS
Case CM HAF 932 W/ NZXT Sentry LX
Audio Device(s) Intregrated HD
Power Supply Corsair HW 1000w Modular
Software Windows 7 Home Premium 64bit
I have been trying for several days to figure this out and Im stumped. :banghead: Hoping an ATI guru can give me some guidance.

I have 2 5770's (an XFX and a Asus, both Juniper cores with identical timings) running in X-fire Crossfire. I had the XFX and just bought the Asus with the intention of x-firing crossfiring them. At first it worked fine. But now no matter what app/game I run only one core gets used. Running benchies/games confirms this. For example, my XFX averaged around 21 FPS in Unigine Heaven benchmark. When I first crossfired that went up to 47 FPS. Now, Im back down to 21.

Now, Using AOD to watch my GPU core usage only 1 core is being used while running any game/app. Running MSI Kombuster one core's temp goes up in the monitoring window while the other stays steady at 32c. Now, If I watch my usage and temp using GPU-Z it shows all my core's temp rising when running Kombuster, Which is very confusing.

Also, GPU-Z shows X-fired crossfire enabled, but shows one core disabled (Pics below)

I have uninstalled/re-installed ATI software/drivers (Latest Catalyst suite), ran each card individually in each slot and swapped them between the primary and secondary video slots, tried different X-fire crossfire bridges, and nothing has fixed it. X-fire crossfire is enabled in CCC. Now, I "think" I was running an earlier Catalyst suite when I first installed, but I dont remember which one. That shouldnt matter though unless the latest suite has an issue with x-fire crossfire.

Any ideas would be greatly appreciated. :)
 

Attachments

Last edited by a moderator:

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
26,375 (5.25/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 480GB MX200 SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
Joined
Sep 9, 2006
Messages
2,476 (0.52/day)
Location
Great Yarmouth, United Kingdom.{East Anglian Coast
System Name Hells Core.
Processor Q6600 Go @ 3.6ghz 24/7 1.360v stable.
Motherboard Asus Rampage Formula.
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro (lapped). 1x120mm Akasa fan 2x80mm akasa fans (variable speeds)
Memory OCZ Reaper HPC 4GB 2x2 gigs pc2-6400 latency 6-6-6-15 @1100mhz. D9,s
Video Card(s) 2 x HIS HD5870's Crossfire
Storage WD Caviar SE 160GB 7200RPM SATAII 8MB Cache / Samsung 7200RPM SATAII 16mb Cache.
Display(s) 22" Benq True LED/HD.
Case Inwin IronClad Gaming case
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi™ XtremeMusic EAX 5.0.2
Power Supply Hiper 880W Type-M Quad sli crossfire certified. 85% Efficiency Rated.
Software Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores "3dmark06 23995" Q6600@4.3ghz 3870x2 GPU @900mhz MEM @1000mhz-OS XP. "The Current TPU Champ"
You could try uninstalling both cards in device manager, Then rebooting to see if it detects them both again it might sort itself out.
 
Joined
Sep 9, 2006
Messages
2,476 (0.52/day)
Location
Great Yarmouth, United Kingdom.{East Anglian Coast
System Name Hells Core.
Processor Q6600 Go @ 3.6ghz 24/7 1.360v stable.
Motherboard Asus Rampage Formula.
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro (lapped). 1x120mm Akasa fan 2x80mm akasa fans (variable speeds)
Memory OCZ Reaper HPC 4GB 2x2 gigs pc2-6400 latency 6-6-6-15 @1100mhz. D9,s
Video Card(s) 2 x HIS HD5870's Crossfire
Storage WD Caviar SE 160GB 7200RPM SATAII 8MB Cache / Samsung 7200RPM SATAII 16mb Cache.
Display(s) 22" Benq True LED/HD.
Case Inwin IronClad Gaming case
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi™ XtremeMusic EAX 5.0.2
Power Supply Hiper 880W Type-M Quad sli crossfire certified. 85% Efficiency Rated.
Software Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores "3dmark06 23995" Q6600@4.3ghz 3870x2 GPU @900mhz MEM @1000mhz-OS XP. "The Current TPU Champ"
You havent dissabled catalyst AI have you? cos that disables x-fire too.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
47,181 (8.69/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name LGBTBBQAMDRGBDIYPC
Processor Ryzen R7 2700X (stock/XFR OC)
Motherboard Aorus AX370-Gaming 5 (planned x570 upgrade when they come out)
Cooling Corsair H115i Pro W/ Corsair ML RGB fans
Memory 16GB DDR4 3200 Corsair Vengeance RGB Pro
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS mod to Gaming Z) w/ NZXT Kraken x52 AIO
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000 Pro NVME
Display(s) Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 144hz curved) + Sony KD-55X8500F (55" 4K HDR)
Case Fractal Design R6 Gunmetal Grey (Type C TG)
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G903 + PowerPlay mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
thread title fixed. Xfire is an application, and has nothing to do with crossfire or crossfireX.


use games with known crossfire profiles and not things like kombustor, some of them dont work in crossfire and only use one GPU.
 

MagnumForce

New Member
Joined
Jul 24, 2009
Messages
12 (0.00/day)
System Name Magnum
Processor AMD Phenom II X2 550 BE 4 cores unlocked and stable @ 3.3
Motherboard GIGABYTE GA-MA790X-UD4P (HS's installed on chips)
Cooling CPU:Corsair H50. NB/SB:Stock Heat pipe w/fans Case: 3-230mm/2-120mm/2-140mm
Memory G Skill PI Black 2X2gig DDR2 800 4-4-4-12 1.9v
Video Card(s) XFX ATI HD 5770 and a Asus ATI HD 5770 running in X-fire
Storage WD Velociraptor 300gig
Display(s) Hanns-G 19 WS
Case CM HAF 932 W/ NZXT Sentry LX
Audio Device(s) Intregrated HD
Power Supply Corsair HW 1000w Modular
Software Windows 7 Home Premium 64bit
You havent dissabled catalyst AI have you? cos that disables x-fire too.
You hit it on the head! I reset all CCC settings to default and both cores are now back.

Thanks alot! I am very grateful for the help. :respect:
 
Joined
Apr 21, 2008
Messages
5,234 (1.26/day)
Location
IRAQ-Baghdad
System Name MASTER
Processor Core i7 3930k run at 4.4ghz
Motherboard Asus Rampage IV extreme
Cooling Corsair H100i
Memory 4x4G kingston hyperx beast 2400mhz
Video Card(s) 2X EVGA GTX680
Storage 2X Crusial M4 256g raid0, 1TbWD g, 2x500 WD B
Display(s) Samsung 27' 1080P LED 3D monitior 2ms
Case CoolerMaster Chosmos II
Audio Device(s) Creative sound blaster X-FI Titanum champion,Creative speakers 7.1 T7900
Power Supply Corsair 1200i, Logitch G500 Mouse, headset Corsair vengeance 1500
Software Win7 64bit Ultimate
Benchmark Scores 3d mark 2011: testing
Joined
Sep 9, 2006
Messages
2,476 (0.52/day)
Location
Great Yarmouth, United Kingdom.{East Anglian Coast
System Name Hells Core.
Processor Q6600 Go @ 3.6ghz 24/7 1.360v stable.
Motherboard Asus Rampage Formula.
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro (lapped). 1x120mm Akasa fan 2x80mm akasa fans (variable speeds)
Memory OCZ Reaper HPC 4GB 2x2 gigs pc2-6400 latency 6-6-6-15 @1100mhz. D9,s
Video Card(s) 2 x HIS HD5870's Crossfire
Storage WD Caviar SE 160GB 7200RPM SATAII 8MB Cache / Samsung 7200RPM SATAII 16mb Cache.
Display(s) 22" Benq True LED/HD.
Case Inwin IronClad Gaming case
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi™ XtremeMusic EAX 5.0.2
Power Supply Hiper 880W Type-M Quad sli crossfire certified. 85% Efficiency Rated.
Software Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores "3dmark06 23995" Q6600@4.3ghz 3870x2 GPU @900mhz MEM @1000mhz-OS XP. "The Current TPU Champ"
You hit it on the head! I reset all CCC settings to default and both cores are now back.

Thanks alot! I am very grateful for the help. :respect:
Anytime.:)
 
Top