• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need help with Laptop HDD.

Joined
Sep 9, 2009
Messages
969 (0.32/day)
Likes
173
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5Ghz @ 1.254v
Motherboard ASROCK X99M-EXTREME4
Cooling EKWB Predator 240 1.1
Memory 16gb 2666mhz 14-14-14-34-1T @ 1.28v
Video Card(s) Gainward Phoenix GTX1070 Golden Sample with GLH bios flased
Storage Samsung 840 EVO 250Gb / 6Tb Raid -HGST Enterprise/ Samsung Spinpoint F3 1Tb / BW-16D1H-U PRO blu-ray
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, Dali Zensor 7´s, Dali Zensor Vokal, Dali Zensor 1´s, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic X-750W (KM3)
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores RealBench 2.43: 164477 http://www.3dmark.com/3dm/14858144? http://www.3dmark.com/3dm/14857974?
#1
Hello all. I have a problem i dont know how to solve, so i thought i would ask the professionals here at TPU.:)

So, i removed a HDD from a laptop, with windows 7 installed on it. I connected it to my desktop pc(as a second drive, not system), but windows doesnt assign a drive letter to it. I think it is probably becouse the drive had the same letter(C: ) so i would have to assign it a different letter. Question is: will the drive loose its contents if i assign it a different letter?

Under disk management, the drive is seen, but without a letter, and it looks to be empty.(Size and freespace read the same) That confuses me, becouse the drive had a lot of files on it, before i took it out of the Laptop, and i need those files.

Any help would be appreciated!
Thanks
 
Last edited:
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.84/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#2
I've connected 2.5" drives to desktop boards and they show up fine; Windows assigns a different drive letter automatically. Does the drive work with the laptop?
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
969 (0.32/day)
Likes
173
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5Ghz @ 1.254v
Motherboard ASROCK X99M-EXTREME4
Cooling EKWB Predator 240 1.1
Memory 16gb 2666mhz 14-14-14-34-1T @ 1.28v
Video Card(s) Gainward Phoenix GTX1070 Golden Sample with GLH bios flased
Storage Samsung 840 EVO 250Gb / 6Tb Raid -HGST Enterprise/ Samsung Spinpoint F3 1Tb / BW-16D1H-U PRO blu-ray
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, Dali Zensor 7´s, Dali Zensor Vokal, Dali Zensor 1´s, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic X-750W (KM3)
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores RealBench 2.43: 164477 http://www.3dmark.com/3dm/14858144? http://www.3dmark.com/3dm/14857974?
#3
Are you sure you connected a system drive? I believe the problem is becouse the drive had the same letter assigned than the system drive in the desktop. I cant try it in the laptop, becouse it died.
Oh and the drive is not dead, i successfully recoverd all the data from it with the R-Studio software. The only problem is windows doesnt assign a letter to it.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,168 (3.48/day)
Likes
6,813
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#4
Windows should detect the drive and assign a letter to it in the order available. The contents should be intact, is the jumper set to cable select? And it doesn't matter what the letter assigned to it on the other comp was
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
969 (0.32/day)
Likes
173
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5Ghz @ 1.254v
Motherboard ASROCK X99M-EXTREME4
Cooling EKWB Predator 240 1.1
Memory 16gb 2666mhz 14-14-14-34-1T @ 1.28v
Video Card(s) Gainward Phoenix GTX1070 Golden Sample with GLH bios flased
Storage Samsung 840 EVO 250Gb / 6Tb Raid -HGST Enterprise/ Samsung Spinpoint F3 1Tb / BW-16D1H-U PRO blu-ray
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, Dali Zensor 7´s, Dali Zensor Vokal, Dali Zensor 1´s, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic X-750W (KM3)
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores RealBench 2.43: 164477 http://www.3dmark.com/3dm/14858144? http://www.3dmark.com/3dm/14857974?
#5
There is no jumper on the drive, i dont think sata drives have jumpers anyhow. And as i said, i was able to recover all the data using special software, but cant get windows to show it in explorer. Do you think i should assign it a letter manually in disk management under windows? Wont it clear the table of contents or just want to format the drive if i do that?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,168 (3.48/day)
Likes
6,813
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#6
No it wont format it my just assigning a letter

I dont know why it wouldn't do it automatically