• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Need help with OS on new build

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#1
I just build a new comp and need help with the OS. The specs of the new comp are in my avatar's system specs. My problem is that I don't own a copy of xp because my last comp was a dell. I do have the dell xp home re-install disc. I want to know if the dell ver is the same as a standard Microsoft copy or should I dl it online if there are big differences? I plan to upgrade this new comp to vista in january when it becomes available. So is it worth the trouble to get it online until then or would using the dell copy be good enough?
 
Joined
May 13, 2006
Messages
654 (0.15/day)
Likes
18
Location
Newcastle upon Tyne
Processor Intel Core I7 4770K
Motherboard MSI Z87-GD65
Cooling Arctic Cooling Freezer i30
Memory 32GB DDR3 (16GB Corsair XMS3 / 16GB Crucial Ballistix Tactical)
Video Card(s) AMD 280X
Storage Samsung 840 / Crucial BX100
Display(s) BenQ XL2430T / BenQ EW2430
Case CoolerMaster Stacker 831
Audio Device(s) Sound Blaster Recon3D
Power Supply Corsair 750W HX Modular
Mouse Razer DeathAdder Chroma
Keyboard Razer BlackWidow Ultimate
Software Windows 10 Professional
#2
the one you have from your dell probibly wont work, and I know for a fine fact that dell loads loads of call home crap with that version of windows from installing a room of them at a community centre, would be best to aquire a bog standard version of windows by your own means
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#3
Thought that might be the case. Any idea where I can get a bog ver? Torrent maybe?
Also I keep reading about ppl using vista as there OS right now an RC1 ver I believe. Is it stable enough to use as my os on the new comp or would waiting for the actual public release be better?
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#4
dells version of xp home is OEM...not much of a difference but you will need to find a way to activate it..maybe use your dell product key that is on the side of the dell?
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#5
dells version of xp home is OEM...not much of a difference but you will need to find a way to activate it..maybe use your dell product key that is on the side of the dell?
I do have a key given to me when the original hd on the dell died and I replaced it. Would there be anyway to get rid of all the dell stuff they put on the disc?
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#6
get nlite and .net framework 2 and you can strip everything out of the disc you dont want but you will need a cd burner and a blank cd
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#7
I'll see about trying that. Hopefully its not very complicated.
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#8
Which Nlight's am i to download? Self-extracting, installer, 1.3, 1.2?
 
Joined
Aug 4, 2006
Messages
685 (0.17/day)
Likes
1
Processor Intel i7 4790K
Motherboard Asus Maximus VII Impact
Cooling 2x120mm fans, 1x140mm fan, 1x240mm radiator, 1x140mm radiator, XSPC Water Cooling Pump
Memory 16gb Corsair Dominator Series 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 295x2
Storage 1x500gb Crucial SSD
Case Corsair 250D
Power Supply Seasonic 1200w Platinum
#9
get vista then transfer everything to an external HD. (that would be the easiest) If you dont have a generic windows OS cd then dl it by torrent or IRC
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#10
i wouldnt reccomend a beta os to anyone especially if they dont feel like formatting in a few months....just stick with your dell disc and strip things out get the newest nlite program..
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#11
I am confused as hell. I downloaded nlite installer and .netframwork 2. The .net told me I can't install it because I didn't have certain things pre-done. I clicked the link to what to do and I got some 25step list of files and programs to remove, rename, install. Sorry if this wasn't implied in my first post, but this is the first comp I've built so I'm not that tech savy yet. Still learning.
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#12
not sure but you might have to have windows installer 3.1
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#13
Well this is getting a lot more difficult than I expected. I can't seem to find an ISO torrent for xphome. If I dl XpHome with sp2 files can they be turned into an iso for instillation on my new comp?
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#14
you can create an iso yes....
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#15
you can create an iso yes....
cool. I found 2 torrents that look good, but the sizes are so different. First I found a xp home sp2 that 1.5gigs large. Then I found a XP Pro/full student edition thats only 530megs. Can the pro/student one realy be the full OS in such a small file?
 
Joined
Aug 4, 2006
Messages
685 (0.17/day)
Likes
1
Processor Intel i7 4790K
Motherboard Asus Maximus VII Impact
Cooling 2x120mm fans, 1x140mm fan, 1x240mm radiator, 1x140mm radiator, XSPC Water Cooling Pump
Memory 16gb Corsair Dominator Series 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 295x2
Storage 1x500gb Crucial SSD
Case Corsair 250D
Power Supply Seasonic 1200w Platinum
#16
I tried doing that once and my dam comp wouldn't boot off the xphome cd. Just get XP PRO theres tons of those torrents out there and then burn it to cd.
 

Murasame

New Member
Joined
Nov 25, 2006
Messages
172 (0.04/day)
Likes
3
Location
L.A.
System Name Amaterasu
Processor Intel Core 2 Quad Q8200
Motherboard Asus Maximus Formula II P45
Cooling Zalman CNPS9500a
Memory OCZ (2 x 1GB) and (2 x 512MB) DDR2 800 (PC2 6400)
Video Card(s) Sapphire HD3850 512MB 256-bit GDDR3
Storage Seagate Barracuda 320GB 7200.10 SATA 3.0Gb/s
Display(s) Acer 19" Widescreen LCD
Case Anted P180b
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy SE
Power Supply Rosewill T550w
Software Vista Home Premium
Benchmark Scores 3DMark '06 - 8691
#17
I tried doing that once and my dam comp wouldn't boot off the xphome cd. Just get XP PRO theres tons of those torrents out there and then burn it to cd.
Thats what I was thinking since all that seems to be out there is xp pro. Just all the torrents are less than 600megs which just seems way to small to be the whole os.
 
Joined
Aug 4, 2006
Messages
685 (0.17/day)
Likes
1
Processor Intel i7 4790K
Motherboard Asus Maximus VII Impact
Cooling 2x120mm fans, 1x140mm fan, 1x240mm radiator, 1x140mm radiator, XSPC Water Cooling Pump
Memory 16gb Corsair Dominator Series 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 295x2
Storage 1x500gb Crucial SSD
Case Corsair 250D
Power Supply Seasonic 1200w Platinum
#18
na that sounds about right