• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

New 5600 XT GPU failing

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I've just built my first PC (technically my housemate put it together) and it's started crashing constantly when I try to play high-end games such as Warzone. I have:

CPU: AMD Ryzen 5 2600 6-Core Socket AM4 3.4GHz
Power Supply: Thermaltake 550W Smart BX1 80 Plus Bronze Non-Modular
Storage: Crucial BX500 1TB 3D NAND SATA 2.5-inch SSD
Motherboard: Gigabyte B450M-H AM4 mATX
RAM: Thermaltake 16GB (2x8GB) R021D408GX2-3200C16D H-ONE 3200MHz DDR4
GPU: Asrock Radeon RX 5600 XT Challenger D 6G OC
OS: Windows 10 Home, v 2004, Build 19041.508

It works fine for less intensive things like Runescape + watching Twitch (although it did crash once doing this), it handled me running Furmark for 15mins. When I go to launch games like Warzone it crashes at various stages, loading into the menu, in the game, anywhere and inconsistently. Interestingly, when I was using Adrenalin v 20.5.1 I could get warzone to run inconsistently, Division 2 would crash pretty much straight away, and Bullets Per Minute would crash loading the first level. Now running v 20.8.3 Warzone always crashes, BPM returns that Unreal Engine 4 has crashed, and Division 2 seems to be running for the moment.

When it crashes, it displays a green screen for a few seconds 90% of the time, and then fails to detect input to the monitor but does not shut off the PC. After trying to reinstall the chipset drivers I had a different graphic error on screen, but that was only during the restart.

My housemate has an almost identical PC, only difference is that his 5600 is made by Gigabyte and mine by ASRock, and as soon as we tried switching our GPUs, his had the same green screen crash immediately and mine seemed to be working.

I've tried uninstalling all of the AMD drivers and reinstalling, still crashing.

Suggestions? I'm in the process of contacting the store I bought it from for a replacement.
 
Joined
Aug 12, 2019
Messages
444 (0.94/day)
System Name Custom
Processor i9 9900k
Motherboard Gigabyte Z390 arous master
Cooling corsair h150i
Memory 4x8 3200mhz corsair
Video Card(s) Galax RTX 3090 EX Gamer White OC
Storage 500gb Samsung 970 Evo PLus
Display(s) MSi MAG341CQ
Case Lian Li Pc-011 Dynamic
Audio Device(s) Arctis Pro Wireless
Power Supply 850w Seasonic Focus Platinum
Mouse Logitech G403
Keyboard Logitech G110
hey there welcome to tpu and enjoy your stay.

Make sure you grab the latest drivers and update your motherboard bios to the latest
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
20,995 (4.23/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.V
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 16 Corsair Vengeance White LED DDR4 3200Mhz {2x8GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
Check that the memory is on the board manufacturers QVL list. I built a 2600 machine and had the same issues. Went through two different ram kits before paying more for one off the QVL list and that solved the problem. 2nd gen ryzens are pretty fussy with what memory they run with
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
What bios version have you got on the card there are 2 available on the asrock website for your card



Read the instructions
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
What bios version have you got on the card there are 2 available on the asrock website for your card



Read the instructions
I believe I have L08 as I remember that menu, although at this point I've seen so many pages and done a bunch of reinstalls so I'm losing track of things... :(
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
Unfortunately a lot of first revision 5600 bios had issues and some of the 14gbps ones, so you may find one of those 2 more stable

Post a gpuz screenshot
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I've believe I've downloaded and likely reinstalled BIOS F2, Realtek Audio Driver, Radeon 20.8.3, Ryzen Master 2.3.0.1591, Chipset Driver 1‎9.10.16 currently

gpuz.PNG
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
F2? That sounds like your motherboard bios not the gpu

Save your current vbios before you attempt to do anything

Also try the previous whql drivers I believe they were 20.4 something as they worked well for me, maybe do a clean install of both chipset and gpu drivers, uninstall gpu, uninstall chipset, install chipset, install gpu.
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,911 (2.98/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) Acer XB273GP
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
You've already verified it with your mates rig - RMA the GPU, don't bother with flashing or anything.
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I installed the F2 mobo bios, and the L08 GPU vbios, still get crashes with Warzone (and other things I assume). I've done clean installs of the chipset and gpu drivers before, I'll try with the older version one more time.

I put the parts into PC builder again and it didn't show any issues with compatability.

I've also contacted the store for a replacement, I'm just trying to find a fix in the meantime
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
Did you back up the original bios, if so like you said try the other one on the asrock site and if no joy then you've done everything you could before returning it and just return it for a different one, just means you'll have a bit of downtime unless you have a spare gpu lying around though better that than a GPU that doesn't function correctly, that said is it just on warzone you get crashes nothing else?
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I didn't back-up, I'll look up how to safely install the previous L07 v and give it one last try. No spare GPU unfortunately, like I said it's my first PC build.

Currently only Warzone is crashing, however before I installed a different version of one of the drivers (don't remember which) Warzone wasn't (always) crashing while other games were, plus I've verified the Warzone files, so I don't think it's a game specific issue.
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
Warzone is known to have issues with crashing certain configurations, is your cpu overclocked? If so run it at stock settings, same goes for your ram or just to be safe run it at default 2133mhz with everything else default and see if you still get crashes in warzone
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I haven't touched overclocking, I'll try that suggestion after too. The PC just crashed while downloading Unreal Engine and playing Runescape simultaneously, sometimes even that's enough to crash it :(
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
Always the same green then blank screen and needs a forced restart? Do you get a radeon error message when you restart after the crash, have a look on your event viewer also to see if there's any errors at the time of the crash
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
Yeah, sometimes there was no green screen but it's always there. Radeon says it's resetting the settings because of an error on restart every time.
1.PNG
2.PNG
 
Joined
Feb 18, 2005
Messages
3,190 (0.55/day)
Location
Ikenai borderline!
@FatherMartin let me be completely specific: don't bother trying anything further, you might end up bricking the card. Everything you've done and shown indicates it's faulty. RMA it and let it be the supplier's problem.

@xman2007 while I appreciate you are trying to help, everything points to the card being the problem. Telling OP to try a billion things is unlikely to work, and since it's in warranty there really isn't any benefit in doing anything except RMA'ing it.
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,458 (0.27/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
A billion things? So you don't bother with simple things like clean driver installs and reseting your OC when you've got a similar issue? That and looking in event viewer is not a billion things... And the bios are available on asrock site there's no reason not to try them, he has started the returns process so what's the problem just being sure it is defective before waiting for rma that's why he came here, but I guess you knew that from the get go
 

FatherMartin

New Member
Joined
Sep 16, 2020
Messages
8 (0.11/day)
I'm pretty sure the GPU is faulty and I'm going to be shipping it back tomorrow but interestingly tonight something new happened. Just sitting in The Division 2 for a while waiting for my friend to log in with Discord open when the screen loses signal but the sound remains, when it comes back it's tabbed to Discord on the desktop and says 'new device found AMD HD Audio Device, do you want to switch?'. So i disabled this driver in Device Manager, but then even with it disabled this happened once again, discord detecting it again as if it's new. Very strange...

And then I uninstalled it and my pc green screen crashed almost immediately. When I turned the PC on again the driver had somehow reappeared once again installed in device managed enabled again? What is this...

Just tried restarting after uninstalling after crashing and it also reinstalled itself after doing that.
 
Top