• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

New Board abit board dont work

Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#1
i have recently got a new computer set up
mobo = Abit ip35
cpu = Intell core 2 duo 2.3
GFX= Gainward Bliss 8600gt
Cd = liteon lightscribe sata
Hd = 500gb samsung sata
RAM = 2 gb ocz reaper hpc
i cant get to the bios settings. i turn it on and it get to the screen where you must push del to enter bios and it just stops there. it wont go past that screen or into bios.
i have tryed booting with 1gb of ram and tryed to boot with diffrent ram altogether.
i have also cleared the cmos. but it still dose the same thing.

i know the keyboard works because i am using it now. its a standard keyboard. (not usb)

has any one else come across this problem.?

any tips on what to check or try would be great.
 

Demos_sav

New Member
Joined
Aug 26, 2006
Messages
870 (0.21/day)
Likes
42
Location
Cyprus
Processor Intel P4 519K LGA775 3.06GHz @ 3.82GHz
Motherboard ASUS P5WD2
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Memory 3GB Kingston Hyper-X DDR2 3-4-3-6 @667MHz
Video Card(s) XFX 8800 GTS 320MB XXX Edition @ 630/970
Storage Samsung 160GB SATA2 7200RPM 8MB
Display(s) SONY SDM HS75 17' LCD
Case Interset (black)
Audio Device(s) Realtek HD ALC882 8-channel onboard
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W
Software Windows XP Home edition 32bit fully tuned
Benchmark Scores 3dm01-29689 3dm03-31099 3dm05-10298 3dm06-6409
#2
check your connections and try a different psu
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#3
Try using only one stick of RAM. Also swap out the RAM sticks for others if you can. I had to do this on a mate's Abit board 6 months ago(AB9 Pro). It would not accept some PC8000 sticks- we had to put in 667 ones and then flash the BIOS.
 
Last edited:
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#4
yeah alright i will try the connections. i dont realy have another psu to try but...
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#5
ok so i have to get some more diffrent ram to try in there ?
i have tryed 2 types of ocz ram. reaper heat sink ones and ozc gold editions.
i used 1 stick
brb goin to buy fresh copy of vista....*sigh*......more money gone. back in 1 hour. to solve my problem
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#6
Sounds like a serious mobo issue...
Can you boot from something instead of trying to get into the BIOS or continue?
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#7
ok so i have to get some more diffrent ram to try in there ?
i have tryed 2 types of ocz ram. reaper heat sink ones and ozc gold editions.
i used 1 stick
brb goin to buy fresh copy of vista....*sigh*......more money gone. back in 1 hour. to solve my problem
I had this board for a short time, and I had exactly the same problem you are experiencing. I had to use RAM with a default voltage of 1.8. It would not boot with my Ballistix. This was a major pain in the arse, so I RMA'd it.
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,936 (1.36/day)
Likes
824
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#8
your keyboard dosnt work at that point.. its a pain in the arse but u quite often need a ps2 mouse and keyboard at the early boot stages..

had to use one with my abit p35 pro..

trog

ps.. it not your ram else it wouldnt get to the point it does.. once in the bios set usb control to bios not operating system..

ps.. 2.. i missed your standard keyboard comment at first.. so my answer might be not appropriate in your case.. sorry..
 
Last edited:
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#9
I had this board for a short time, and I had exactly the same problem you are experiencing. I had to use RAM with a default voltage of 1.8. It would not boot with my Ballistix. This was a major pain in the arse, so I RMA'd it.
That would make sense- the 667 RAM we used ran @ 1.8 volts, wheras the other stuff required 2.2 volts. Maybe the board attempts to set the RAM to it's max SPD but does not allow you to set the timings until it POSTS.... how stupid.
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#10
thanks for the tips i will try to get some more ram to try in it.


thanks a lot.
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,936 (1.36/day)
Likes
824
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#11
the ram i have has an spd of 1.8 volts cas 5.. but is sold to run at a lower latency cas 4 when upped to 2.1 volts.. getting to the bios is needed to do this..

it should still boot at its spd for obvious reasons.. sometime it wont with four sticks onboard thow..

i think the ram suppliers are in essence telling u how to make what was intended to be standard ram into faster stuff simply by upping the voltage.. my geil low latency stuff has a sticker on the side of its pretty gold casing telling u to set the timings and voltage manually ..

its definitely a good tip to keep an old ps2 mouse and keyboard handy thow.. i would have been stuck with my abit board without one..

the new msi 790x board i just took out annoyed me by halting and telling me it couldnt find a ps2 mouse.. press F1 to continue.. another peace of stupidity when the bloody thing had already reported finding a usb keyboard and mouse.. he he

course if there are mismatched ram sticks onboard anything can happen.. but in many years of playing i have never come across any other reason than not seeing the keyboard for not letting u into (or past) the bios when u have got that far..

but when not sure what to do.. try anything that can be thought of.. even things dont dont seem remotely connected.. computers are weird things at times..

i have just spent hours cursing the new abit board for having sh-t bolt on IDE drivers when it turned out to be a dying hardrive.. the (thought to be) perfectly good boot drive dying at the precise moment it did threw all logic out of the window..

especially when its the second bugger to die in two weeks.. hardrives quite clearly aint what they used to be.. both samsung spinpoints and both not very old..

where a computer is concerned anything.. is possible.. he he he

trog
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#12
right i have a new single stick of ddr2 512mb 667 with it installed it still dose the same thing.

i also have a 500 watt omni psu
what should i do next?
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#13
Clear the cmos first, then try running it with the new single stick.
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#14
Well, any luck?
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#15
just cleared the cmos. still get the same results
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#16
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#17
i got the post screen 2 times by starting and pressing tab repeatedly while it starts but its only dont that 2 times in about 15 restarts
but on the post screen it had all the wrong information . like memory it said ther was 2048 or something and the processor said id was 1.4ghz in one place and said it was 2.3 in another (its a 2.3)
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#18
you have a bad board man. you need to return it..we tried.
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#19
Even though switching my board fixed the problem for me, I never found it to be incredibly stable when it was working. Get a Gigabyte board. I've found the Gigabyte p35's to be very user friendly and stable. I've never even needed to reset the cmos after a bad overclock, it's always reset itself to default
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#20
well thanks for the help. i will email a-bit and see what they say.
dang i brought it mail order...so there is nno quick fix for me then darn'
 

Paulieg

The Mad Moderator
Joined
Feb 19, 2007
Messages
11,960 (3.03/day)
Likes
2,846
Location
Wherever I can find the iron.
Processor Haswell i7 4770K
Motherboard Gigabyte z79 UD5H Black Edition
Cooling Cryorig R1 Ultimate
Memory Gskill Trident DDR3 2400
Video Card(s) Asus 7970 Direct CU II
Storage Kingston Hyper Fury 240 SSD/ WD Black 640GB
Case Fractal Design R5
Power Supply XFX 650w
Software Win 7/Win 10 Tech preview
#21
well thanks for the help. i will email a-bit and see what they say.
dang i brought it mail order...so there is nno quick fix for me then darn'
Good luck. Oh, and clicking on the help button is always nice!;)
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,936 (1.36/day)
Likes
824
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#22
try another keyboard before u do anything else.. even a usb one..

trog
 
Joined
Oct 27, 2007
Messages
1,132 (0.31/day)
Likes
160
System Name Grandpa
Processor i5 4690K
Motherboard Gigabyte Z97X-UD5H-BK
Cooling water
Memory 8GB Corsair Vengence 2400MHz
Video Card(s) Gigabyte 5850 x2
Storage Samsung SM951
Display(s) Catleap 27"
Case coolermaster stacker
Power Supply corsair AX860i
Mouse logitech g5 original
Keyboard Ducky
Software Windows 8.1
#23
thanks for all the help guys. We have now tried different CPU, RAM, GPU and all the same. Will send the mobo back