• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

new built system problems

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#1
I just joined here.

I just put together a new system and having problems.

Here is the system:

Intel motherboard DG35EC
CPU Intel Quad core Q6600
Memory 4GB using Ultra PC6400 DDR2 800 MHz
DVD RW Sony DRU190A
Seagate 500 GB serial ATA
Video card PNY GeForce 9600 GT 512 MB
OS attempting to use: Vist Ultimate 32 bit OEM

Everything is new, just bought at TigerDirect store.

Vista will not boot at all from DVD.

A Mandriva Live disc does boot, but will not complete install

Tried two different XP discs, both boot but will not complete install

HD is currently new - blank

Everything looks Ok to me in the bios setup.
 
Last edited:

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#2
why do i think that this is a bot?


what kind of problems are you having?
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#3
sorry about that, I was probably editing my post when you replied.

Rik
Wake Forest, NC
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#4
well try a different dvd drive
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#6
maybe up ram voltage?
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,954 (2.68/day)
Likes
5,074
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#7
Is the DVD drive IDE or SATA?

What errors do you get on XP and Mandriva that cause the install to fail? Are you formatting your drive before you install either OS?

Also, with 4GB of memory you may want to consider x64 for Vista, I've had better experiences with x64 Vista than 32-bit...and both are much better than their released versions.

:toast:
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,954 (2.68/day)
Likes
5,074
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#9
What are is your RAM's specs? is it a 4 stick kit or 2 stick kit?

Usually there is a sticker on the memory that'll say MFG, Ram S/N, timing (i.e. 5-5-5-15) and voltage (i.e. 1.9v)...

You may need to manually set the timing and voltage for stability. Also if you are using 4 sticks, maybe remove 2 sticks for now and see if that helps.
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#10
The DVD is IDE, the HD is SATA plugged into position 0.

I have an XP that does not include service pack 1. That one spend a long time loading all its files but eventually ended in a blue screen death.

I also have an XP that does include service pack one. That one reboots while loading the files.

Mandriva Linux Live disc boots and starts loading but never stops loading, just keeps DVD spinning forever. The loading bar never starts moving.
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#11
What are is your RAM's specs? is it a 4 stick kit or 2 stick kit?

Usually there is a sticker on the memory that'll say MFG, Ram S/N, timing (i.e. 5-5-5-15) and voltage (i.e. 1.9v)...

You may need to manually set the timing and voltage for stability. Also if you are using 4 sticks, maybe remove 2 sticks for now and see if that helps.
+1
that is why i said something about upping the voltage.
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#12
I am running 4 sticks. I did try removing two, no help.

I see no mention of voltage on the sticks or the package they came in.
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#13
I am running 4 sticks. I did try removing two, no help.

I see no mention of voltage on the sticks or the package they came in.
please give a link to them then maybe we can find them
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#15
try setting 5-5-5-18-2T 1.85v
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#16
Where are those setting made, I am looking in the bios setup and do not see anything like that.
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#18
Under Chipset configuration is memory configuration

setting now are: 5.0 5 5 14

The 14 can be stepped up to 18.

There is no mention of voltage.
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#19
give 14 a try it should work fine. don't worry about the voltage then it seems like the ram runs on 1.8v anyways so you should be fine. give installing windows another try
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#21
the 5-5-5-14 should be fine. you could try 18 if you had it on 14 before... Not too sure on what the problem is
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#22
Tried Vista again, still get "no bootable device - insert disc, hit any key"
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#24
Tried Vista again, still get "no bootable device - insert disc, hit any key"
i have no idea of what else to try then... maybe clear CMOS or reset defaults in BIOS? could also be a defective DVD
 

Rik

New Member
Joined
Jul 13, 2008
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
#25
XP worked a while loading files setting up to do install, then quit with an error message:

"File \i386\l_intl.nls could not be loaded.

Setup can not continue. Press anykey to exit."