• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

new hdd and os question

Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#1
Just curious, I am going to invest in a raptor and vista soon, and am not interested in running raid or anything, just want to use my current drive as a storage device and the raptor with the os. So do I just set the raptor to master and storage as slave and be done with it? Or do I need to reformat the current drive to to make sure a clean install is insured? Thanks
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#2
Sata drives don`t really use master/slave. After you install to raptor , your os will automatically boot from that install. You can just leave the old install , unless you have some sort of clash with serial nos.
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#3
serial nos? what is that? So it won't matter that xp is installed on that drive, cause i don't wanna dual boot or anything.
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,943 (1.36/day)
Likes
826
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#4
i would just connect the raptor then install your operating system.. after that connect the other drive.. windows being on the second drive wont mess things up once its installed on the raptor..

u could rename or delete the other windows folder on the storage drive once windows is running from the raptor.. u can also copy over your old desktop files and any bits and bobs from the old windows to the new windows..

it will still all be lurking in your old documents and settings folders on the storage drive..

a lot of games and stuff will still run if u alter the shortcuts.. they dont seem to need connections to the current windows registry.. in fact lots of stuff on the old drive will still run.. some wont..

trog
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#5
Thanks, that sounds good. However, if I do that, won't the old windows files be taking up space on my storage drive? So as long as I can access anything from the old drive, I can just copy what I want into the new one and then reformat the old one to clean it up, right?
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.12/day)
Likes
1,331
#6
Put the Raptor on port 0 though, otherwise you risk creating a mess. ie OS being on drive 1, drive 0 gets disconnected for whatever reason and the OS looks for the bootsector on drive 0. Quite annoying.

Of course you can always Ghost the old install to the Raptor.
 
Joined
Dec 18, 2005
Messages
5,943 (1.36/day)
Likes
826
System Name money pit..
Processor Intel 7700K at 4800 mhz.. vcore 1.280 volts..
Motherboard Asus rog Strix Z279F Gaming
Cooling Dark Rock TF air cooler.. Stock vga air coolers with case side fans to help cooling..
Memory 32 gb corsair vengeance 3200
Video Card(s) Palit Super Jetstream 1070 x 2..
Storage Three.. all solid state 128 Transend.. 1 T Sandisk.. 1 T Transend.. plus USB external..
Display(s) 27" Asus PG279Q ROG Swift 165Hrz Nvidia G-Sync, IPS.. 2560x1440..
Case Gigabyte mid-tower.. cheap and not really big enough for what is inside..
Audio Device(s) USB Sound blaster Roar 2 all in one unit with bluetooth
Power Supply EVGA 850 watt..
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech K270
Software Win 10 pro..
Benchmark Scores 3Dmark Firestrike Ultra 8542.. Timespy 10508.. everyday settings..
#7
u can delete the old windows if u want to.. no problem.. just help yourself to anything u might want out of documents and setting before u do..

trog
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#8
Serial numbers - i.e. using the same windows disk twice. And why not dual boot ? You can use the second install to test driver updates/new software/game patches etc...
 

Matt18

New Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
115 (0.03/day)
Likes
5
Processor C2D E6600 @ 3.1ghz stock voltage
Motherboard Asus P5B
Cooling Thermaltake Big Typhoon, Artic Silver 5, 1 92mm out 2 80mm in.
Memory G.Skill 6GB (2x1gb, 2x2gb) DDR2 800
Video Card(s) ATI Radeon HD 4770
Storage WD Caviar 320gb + Barracuda 250gb +WD 640GB Black
Display(s) Samsung Syncmaster 940BW LCD 19"
Case Rosewill TU-155
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Antec 500w Dual 12v rail(17a + 19a) 2 fans
Software Vista Ultimate x64; Win 7 Pro 64bit
#9
I would definitely leave the old copy of windows installed. That way if you have any issues w/ vista you can always go back to it(especially if your installing the 64bit vista). I believe there is a way to disable the dual boot option at startup.