• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

New Intel Chipset Drivers Bring TRIM Support for RAID Setups

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.22/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#26
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,656 (1.69/day)
Likes
2,606
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#27
It is set up a little different with the windows 7 install, and this isn't a driver, it's a management program for your raid arrays in windows. Windows 7 driver database is very large, and I've never had to specifically install a third party raid driver, I think that mostly relates to ones that aren't controlled by the normal Intel/AMD SB.

They are drivers.
Quoted from Intel download page: "Intel® Rapid Storage Technology Driver for Intel Desktop Boards" and "Installs the Intel® Rapid Storage Technology (RAID) driver version 9.6.0.1014 for Intel® Desktop Boards."

You may need/wish to do the F6 install, if you wish to boot to a new install of Windows 7 with raid enabled in your bios using the Intel chipset. This will install the drivers, not the control interfeace, that is why they state this "Download the driver (STOR_allOS_9.6.0.1014_PV.exe) and one of the following F6 Driver Diskettes (depending on your operating system)".

STOR_allOS_9.6.0.1014_PV.exe contains the control interface and driver, but if you already have the driver installed, all it will do is look to see if you have the latest driver. And, since you probably do, it will just install the control interface.

Anyone, please correct me if I am wrong:)
 
Joined
May 30, 2006
Messages
7,626 (1.81/day)
Likes
855
Location
TX, USA
Processor Intel i7 4770K
Motherboard Asrock
Cooling Water
Memory Team Xtreem LV 16GB (2x8GB)
Video Card(s) EK Full WB HD7970
Display(s) CROSSOVER 27Q LED-P 27"
Case Danger Den Torture Rack
Audio Device(s) Onboard
Power Supply CORSAIR Professional Series Gold AX1200
Software W 10 Pro
#28
before


After :confused: Burst rate
 
Last edited:
Joined
Sep 15, 2006
Messages
1,477 (0.36/day)
Likes
95
Location
Orange County, CA
System Name Battle Station
Processor AMD Ryzen 1700x
Motherboard ASRock X370 Taichi
Cooling Thermaltake Water 2.0 Pro
Memory GSkill Tridentz DDR4-3200 16 GB
Video Card(s) 1 x EVGA GTX 1080 Ti black edition
Storage Samsung 840 Pro 240 GB + 12TB storage
Display(s) LG 34UM94 3440x1440
Case Lian Li PC-80NB
Audio Device(s) Asus Xonar DX + Ultrasone Pro 900 + JBL SLR 308 speakers and SLR 310 subwoofer
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Logitech G510
Keyboard Corsair K90
Software Window 10 Ultimate x64
#30
Raid access time is much higher than single drive. Is it noticeable in daily usage?
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624 (0.55/day)
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#31
AWESOME. The debate is over.

Raid access time is much higher than single drive. Is it noticeable in daily usage?
A little with HDs. Probably not at all with SSDs.
 
Joined
May 30, 2006
Messages
7,626 (1.81/day)
Likes
855
Location
TX, USA
Processor Intel i7 4770K
Motherboard Asrock
Cooling Water
Memory Team Xtreem LV 16GB (2x8GB)
Video Card(s) EK Full WB HD7970
Display(s) CROSSOVER 27Q LED-P 27"
Case Danger Den Torture Rack
Audio Device(s) Onboard
Power Supply CORSAIR Professional Series Gold AX1200
Software W 10 Pro
#32
Joined
Mar 9, 2009
Messages
29 (0.01/day)
Likes
1
Location
Canada
Processor Intel E6600
Motherboard Asus P5W DH
Memory Corsair 4 * 1GB
Video Card(s) Asus All-In-Wonder {Really old}
Storage Intel SSD 160GB / Seagate 3 * 320GB in Raid-0
Case Antec
Audio Device(s) On-board
Power Supply Antec
#33
there 2xSeagate Barracuda 1.5TB in raid 0
Is it RAID-1??? 2*1.5TB in RAID-0 should give 3.0TB??? Or is it 2*750GB???
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624 (0.55/day)
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#34
Joined
May 30, 2006
Messages
7,626 (1.81/day)
Likes
855
Location
TX, USA
Processor Intel i7 4770K
Motherboard Asrock
Cooling Water
Memory Team Xtreem LV 16GB (2x8GB)
Video Card(s) EK Full WB HD7970
Display(s) CROSSOVER 27Q LED-P 27"
Case Danger Den Torture Rack
Audio Device(s) Onboard
Power Supply CORSAIR Professional Series Gold AX1200
Software W 10 Pro
#35
raid 0 two volumes of 1.5tb

3tb doesnt work for the post from DirectorC

but 2tb didnt want to work for me for some reason
 
Joined
May 23, 2008
Messages
376 (0.11/day)
Likes
63
Location
South Jersey
#37
raid 0 two volumes of 1.5tb

3tb doesnt work for the post from DirectorC

but 2tb didnt want to work for me for some reason


Change your cluster size and you can run up to 64TB if I recall correctly

EDIT: hmm maybe not in raid though will have too look into it

EDIT EDIT: You can do it on raid too, with the right hardware and software (xp x64 or newer) including intel ICH 8/9/10R
 
Last edited:
Joined
Dec 8, 2008
Messages
1,334 (0.40/day)
Likes
163
#38
Change your cluster size and you can run up to 64TB if I recall correctly

EDIT: hmm maybe not in raid though will have too look into it

EDIT EDIT: You can do it on raid too, with the right hardware and software (xp x64 or newer) including intel ICH 8/9/10R
No, it's the hard limitation of MBR. GPT solves this problem, but I'm not sure his BIOS can boot from GPT disks.
 

Touchet

New Member
Joined
May 5, 2010
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#39
Hold on One minute!

This is simply NOT true. I know you guys are excited about this, but if you read the tech notes and FAQ on the intel website, they give you specifics.

The trim will work for drives setup through a raid controler that are NOT part of the raid members. Meaning that you can have two hard drives set up and a third non raid member drive. The non member drive will be detected and able to comunicate through the controller.

Those disk in RAID will not be trimmed.

Sorry to burst you guys bubble.