• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

New MX500 1tb has very low 4k read and write speeds. What is causing this?

Joined
Feb 26, 2019
Messages
50 (0.94/day)
Likes
4
#1
1553489386870.png


I am not certain what is causing these low speeds. It also makes sounds (sort of a coil whine, high pitched noise) specifically when running the 4k tests. Is it a faulty drive?
 
Joined
Jul 3, 2018
Messages
581 (1.99/day)
Likes
222
Location
Haswell, USA
System Name Matrexx 55 | Clevo P770ZM
Processor i7 8700K 5GHZ 1.35v | 4790K 4.6ghz 1.3V |
Motherboard Z390 Gaming X | Z97 Clevo |
Cooling Macho Rev B | Laptop heatsinks
Memory 64GB | 32GB 2400MHZ SODIMM
Video Card(s) Vega 56 | GTX 980M
Storage 512GB MX100 + 1.5TB Spinpoint HDD | 256GB MX300 + 1TB HDD|
Display(s) 1080P 144HZ/1200 66HZ (2)/ 1440P 60HZ | 1080P 75HZ 15.4 |
Case Matrexx 55 | Laptop shells
Audio Device(s) Various sound cards
Power Supply 750W | 330W |
Mouse too many
Keyboard K552 | Acer and Dell OEM KB's |
Software Windows 8.1/Windows 10/OSX "Mojave"
#2
Doesn't look low to me
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
25,832 (5.99/day)
Likes
8,880
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Aug 6, 2017
Messages
3,639 (5.84/day)
Likes
2,347
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 CL8
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2GHz
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480 (games)/4TB of external HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#5
do you have intel spectre/meltdown patches ?
it looks like the sort of hit they could have,slightly impact 4k read and massively impact 4k write.

lol@ "panic button" :laugh:
 
Joined
Feb 26, 2019
Messages
50 (0.94/day)
Likes
4
#6
Cpu i5-3570k at stock
mobo asus maximus v formula
gpu strix 1070 at stock
plextor m3 128 gb for os
mx500 1tb for games
8gb ddr3 mushkin ram
windows 10 64bit 1809

I've got the m3 plugged into the asmedia sata 3, and the crucial into the intel sata 3.

I did use GPT to partition the mx500 and not MBR

At first, the BIOS did not recognize the drive at all, I had to partition it using the OS. I dunno about this but I've read that a BIOS that does not recognize the drive means a controller problem with the ssd.
 
Joined
Aug 6, 2017
Messages
3,639 (5.84/day)
Likes
2,347
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 CL8
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2GHz
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480 (games)/4TB of external HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#7
Joined
Jul 9, 2016
Messages
309 (0.30/day)
Likes
138
System Name Gaming System
Processor i7-4960X
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition
Cooling Noctua NH-D15
Memory Corsair Vengeance LP 32GB DDR3
Video Card(s) EVGA GTX 1080 ti FTW3
Storage 1TB Samsung 850 EVO; 500GB Samsung 850 EVO
Display(s) HP zr2740w Surround
Case Corsair A540
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA G2 1300
Mouse Logitech MK550
Keyboard Logitech MK550
Software Windows 10 Pro
#9
I have the same drive so posting my screen shots for comparison.
1553493394673.png

1553493405974.png


My computer. The drive is plugged into a SATA 6G port.
i7 4930k
ASUS x79 Deluxe
Windows 10 ver. 1809 with all the latest patches
 
Joined
Aug 6, 2017
Messages
3,639 (5.84/day)
Likes
2,347
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 CL8
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2GHz
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480 (games)/4TB of external HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#10
I get +100mbs write on a 128gb su900
Do you have rst installed?
Check if trim is working
 
Joined
Aug 6, 2017
Messages
3,639 (5.84/day)
Likes
2,347
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 CL8
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2GHz
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480 (games)/4TB of external HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#12
Intel rapid storage
Go for the newest but if you have problems get one from your morherboard's manufacturer site
Install it and disable power saving or power link,don't remember what it's called.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
5,495 (2.60/day)
Likes
3,607
Location
USA
#14
I've got the m3 plugged into the asmedia sata 3
This is part of your problem. Plug the drive into one of the SATA ports connected to the Intel chipset.
install inspectre
https://www.grc.com/inspectre.htm
disable all patches
turn off-turn on (not a restart,needs a cold boot)
retest
Then do this.

However it should be noted that for what you are using it for(mass storage for games) you are not going to encounter the 4k read/write scenario very often(<1%). It might be more hassle than it's worth to "fix" this issue. IF the only thing that alerted you to the performance was the benchmark, I'd say let it alone.
 
Joined
Feb 26, 2019
Messages
50 (0.94/day)
Likes
4
#15
This is part of your problem. Plug the drive into one of the SATA ports connected to the Intel chipset.
I clearly stated that only the plextor m3 is plugged into the asmedia port, and the mx500 into the intel port. I am troubleshooting the crucial drive atm.

Do you guys think I am getting lower speeds because of the old processor with an old sata controller? It's unfortunate if so.

But is there a way to test if the ssd will die on me after 5 months or something? I only have a few more days to return it.
 
Joined
Jun 15, 2016
Messages
947 (0.91/day)
Likes
464
System Name My PC
Processor 4670K@4.4GHz
Motherboard Gryphon Z87
Cooling CM 212
Memory 2x8GB+2x4GB @2400GHz
Video Card(s) XFX Radeon RX 580 GTS Black Edition 1425MHz OC+, 8GB
Storage Intel 530 SSD 480GB + Intel 510 SSD 120GB + 2x500GB hdd raid 1
Display(s) HP envy 32 1440p
Case CM Mastercase 5
Audio Device(s) Sbz Zxr
Power Supply Antec 620W
Mouse G502
Keyboard G910
Software Win 10 pro
#16
Just return it please and stop torturing youlself it's not worth it.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
5,495 (2.60/day)
Likes
3,607
Location
USA
#17
I clearly stated that only the plextor m3 is plugged into the asmedia port, and the mx500 into the intel port. I am troubleshooting the crucial drive atm.
Sorry, misunderstood.
Do you guys think I am getting lower speeds because of the old processor with an old sata controller?
No. That equipment is not hampering the drives performance.
 
Joined
Oct 26, 2005
Messages
759 (0.15/day)
Likes
615
#18
Install the lastest RST driver supported on your platform (14.8?), set power profile to high performance, and disable C-states.

If it doesn't help, disable APM with CrystalDiskInfo, see this thread for details.

If nothing helps, ask for a replacement, SSDs shouldn't make weird coil whine noises.
 
Last edited:
Joined
Oct 26, 2005
Messages
759 (0.15/day)
Likes
615
#20
Yeah I'm returning it and try to swap for a 860 evo, hopefully samsung have better quality control.
First try the suggestions above. All products have defectives. Just exchange it for another MX500.

Did you update the drive's firmware? see this link. Is the partition aligned for 4K?
 
Last edited:
Joined
Aug 6, 2017
Messages
3,639 (5.84/day)
Likes
2,347
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 CL8
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2GHz
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480 (games)/4TB of external HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
Joined
May 15, 2014
Messages
77 (0.04/day)
Likes
33
#22
Best RST for Z77 is 13.1.0.1058. Just grab f6flpy-x64 & install via inf. If you've just got the two SATA SSD, then only use Intel SATA6gb_1 for OS & SATA6gb_2 for storage. Disable Asmedia.
 
Joined
Feb 26, 2019
Messages
50 (0.94/day)
Likes
4
#23
Best RST for Z77 is 13.1.0.1058. Just grab f6flpy-x64 & install via inf. If you've just got the two SATA SSD, then only use Intel SATA6gb_1 for OS & SATA6gb_2 for storage. Disable Asmedia.
I would like to use both intel, but the way my hard drive cages are set up, I can only hook up the straight end of the sata cable to the ssd, and only the 90 degree end to the mobo, and that blocks the other intel port.

First try the suggestions above. All products have defectives. Just exchange it for another MX500.

Did you update the drive's firmware? see this link. Is the partition aligned for 4K?
Firmware is latest, I have no idea how to align for 4k. Even so, it's not supposed to be making noises, so I'm returning it even solely on that.

I just tested my old plextor, that's on the asmedia port, and it made no noises at all, so yeah.....

Best RST for Z77 is 13.1.0.1058. Just grab f6flpy-x64 & install via inf. If you've just got the two SATA SSD, then only use Intel SATA6gb_1 for OS & SATA6gb_2 for storage. Disable Asmedia.
What is install via inf.? And how do I do it? When I try the exe, it tells me I need Microsoft .Net Framework 4.5, which is weird because I have 4.7.2 installed....
 
Joined
Nov 29, 2016
Messages
612 (0.70/day)
Likes
234
System Name Unimatrix
Processor Intel i9-9900K @ 5.0GHz
Motherboard ASRock x390 Taichi Ultimate
Cooling Custom Loop
Memory 32GB GSkill TridentZ RGB DDR4 @ 3400MHz 14-14-14-32
Video Card(s) EVGA 2080 with Heatkiller Water Block
Storage 2x Samsung 960 Pro 512GB M.2 SSD in RAID 0, 1x WD Blue 1TB M.2 SSD
Display(s) Alienware 34" Ultrawide 3440x1440
Case CoolerMaster P500M Mesh
Power Supply Seasonic Prime Titanium 850W
Keyboard Corsair K75
Benchmark Scores Really Really High
#24
Yeah I'm returning it and try to swap for a 860 evo, hopefully samsung have better quality control.
That drive is perfectly fine. Your 4K speed is slow because it is a SATA drive. The SATA protocol is not designed for SSDs when it was released and is holding the 4K transfers back. Make sure your write cache setting in Windows is turned on. By default it's not.
 
Top