• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

No GPU load for 4850 CF

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#1
When I run my cards in CrossfireX CCC show that there is some gpu load on the 2nd card when I play games but GPU-z show that the 2nd card is idle (0% GPU load). But the thing that bothers me is that the 2nd card temperature never rises, is this normal for a crossfire system? :confused:
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#3
Yes it shows that Crossfire is enabled, GPU-z also shows that crossfire is enabled. I don't know if its because of the 2 monitors I am running, going to disable one and see if that solves the problem.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#4
Ok so the monitors was not the problem, but now im even more :confused: . I reinstalled my ATI drivers hoping it will fix the problem but what I discovered in the proses was that when I enable Catalyst AI my Crossfire works fine, when it is disabled CF doesn't work, but GPU-z detects Crossfire as enabled. Now this is a problem because when you enable Catalyst AI you get this weird bars and stuf on your screen witch spoils everything. Any one got an idea what is going on.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#5
Ok so the monitors was not the problem, but now im even more :confused: . I reinstalled my ATI drivers hoping it will fix the problem but what I discovered in the proses was that when I enable Catalyst AI my Crossfire works fine, when it is disabled CF doesn't work, but GPU-z detects Crossfire as enabled. Now this is a problem because when you enable Catalyst AI you get this weird bars and stuf on your screen witch spoils everything. Any one got an idea what is going on.
exactly same problem here, have u tried 8.8? i might give them a whirl
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#6
8.9's are out now btw.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#7

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#8
I used 8.8, no luck there.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#9
whats your specs, post them in user cp at top of the screen Zebatshu
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#10
There, any luck yet? :banghead:
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#11
... but what I discovered in the proses was that when I enable Catalyst AI my Crossfire works fine, when it is disabled CF doesn't work, but GPU-z detects Crossfire as enabled. .....
Catalyst AI must be enabled for CrossfireX to work. As far as the bar flickers, in Cat AI, have you tried standard or advanced?


It is definitely drivers tho, but you also have to take into consideration, some 3d applications and games do not totally agree with crossfire either. Post a screenshot of "All Settings" in CCC, maybe together all of us can possibly determine problem. May even be a bad crossfire bridge.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#12
Well here it is, a screen shot of my settings in CCC. I noticed allot of people on other forms also get the wavy bar issue when CF is enabled.

 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#13
Try advanced in Cat AI and see what happens. Looks like you had enabled the "Balanced" preset in 3D settings. Other than this, I have no other suggestions to try out other than different drivers.

What resolution do you game at by the way?
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#14
Crossfire gets "disabled" when you put AI in Advance mode. I run my games @ 1680x1050 for 22" LCD.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#15
Crossfire gets "disabled" when you put AI in Advance mode. I run my games @ 1680x1050 for 22" LCD.
Ok since you dont game past that resolution try single bridge, one at a time. Also, will post screens with Cat AI in advanced and standard modes in a few.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#16
Ok I have done a few tests with only one bridge, but no solutions yet. Here is a screen shot of what I see when CF is enabled and I get flashed in COD4-MW.

This is with only one bridge and AI on advanced.




With AI in standard mode I see similar bars but just smaller.

Another thing I tried is to use AAx16, I heard that it would put the cards in a different CF mode but that didn't help either.

Another strange behaviour is when I turn on v-sync CF also does not work.

We kinda drifted off topic, maybe we should move this thread.

EDIT:
Going to remove both bridges now and try software CF.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#17
Please do not laugh but this is my wife's rig using 2 bridges and was given the second 2600 pro from a friend (they scale REALLY WELL) ......

Here is Standard mode....
CatAIStandard.JPG

As you can see I get the best performance from this option.

Here is Advanced ...
CatAIAdvanced.JPG

Only a slight decrease in "points" but I have noticed a slight increase in image quality but it was very minimal.

Here is 2 screenshots of Catalyst AI disabled.
CatAIDisabled(1).JPG


CatAIDisabled(2).JPG

As predicted all performance dropped to half, while still showing crossfire as enabled.

These benchmarks were taken with the following processor at such speed on an ABit AW9D-Max:

CPUz.JPG


EDIT: I do not see it as off-topic. The issue that is taking place is that CrossfireX is not enabling properly. Does this only occur in CoD4?

PS: That is 3DMark03 you see as the bench ;)
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#18
What a fail that was, forgot the intel x38 chipset does not support software crossfire.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#19

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#20
No in Crysis aswell, im going to check on CSS. brb.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#21
No in Crysis aswell, im going to check on CSS. brb.
Instead try a run of 3DMark06. I beleive your having issues with individual 3d applications in conjunction with Crossfire not being enabled properly e.g. bad bridges, bad drivers, ....

EDIT: Can you link me to the model of power supply you have?
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#22

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#23
Upon looking at the power supply specs and reading a few reviews it looks like you may be underpowering the cards. From here out you can try and test each card in single use, if that comes back ok the only thing I can say is this or bad drivers. Sorry man. :eek:
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#24
Well I think the power supply is fine, some of ATI certified power supplies is 550W. I have swoped the cards and they run fine on their own, so it isn't a defective card. I contacted AMD support will see if they know any thing on this issue, I hope they don't follow the same root as Nvidia's support, blaming it on the power supply and with the next drivers your problems are gone :wtf: .
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#25
Upon looking at the power supply specs and reading a few reviews it looks like you may be underpowering the cards. From here out you can try and test each card in single use, if that comes back ok the only thing I can say is this or bad drivers. Sorry man. :eek:
this is nothing to do with the psu, this is a common occurrance as ive found out by going to the ati forums, im gonna try software crossfire, and report back