• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

No GPU load for 4850 CF

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#26
Well I think the power supply is fine, some of ATI certified power supplies is 550W. I have swoped the cards and they run fine on their own, so it isn't a defective card. I contacted AMD support will see if they know any thing on this issue, I hope they don't follow the same root as Nvidia's support, blaming it on the power supply and with the next drivers your problems are gone :wtf: .
Exactly! But its not the wattage you totally have to be concerned about, it is the amperage you have to take into account also. I mean, you know anyone local, anyone at all friend/relative, with maybe a power supply single rail 40A+ or 20A+ multi rail psu with at least 550W?

this is nothing to do with the psu, this is a common occurrance as ive found out by going to the ati forums, im gonna try software crossfire, and report back
Was waiting for you to be on m8! I mean, I am trying my best here and its difficult. I do still beleive tho it is drivers.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#27
np cheers

ok had a breakthrough, i swapped the bridges and it appears crossfire is working properly, i have enabled ai to standard, and it ran 3dmark with no artifacts/stripes across the screen, score went up from 1000 to 12500 (bear in mind my whole rig is at stock) so there is a definate improvment,

can anyone confirm crossfire DOESNT work with AI set to advanced then ? i was looking for a bigger improvment, but i have a lot of tweaking to do yet, so i can bide my time.

the biggest improvment was in the canyon test, the fps were nearly double, so thats nice to see, and hopefully some games will show similar improvments, im going to have a quick bash on COD4 and see how that goes. :toast:

EDIT: btw sorry to have hijacked your thread a bit, i am posting this in my thread which i made today about the problem also, in the hope you will get it sorted too
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#28
np np, maybe we should merge the 2, since it's about the same issue.

Im playing around in ATI Try Tools, getting weird stuff when I change some settings. What do you mean by swapping the bridges, did you fiscally swapped them or is it software CF that does the tric?

EDIT:
Over here Crossfire doesn't work with AI set to advanced.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#29
np np, maybe we should merge the 2, since it's about the same issue.

Im playing around in ATI Try Tools, getting weird stuff when I change some settings. What do you mean by swapping the bridges, did you fiscally swapped them or is it software CF that does the tric?

EDIT:
Over here Crossfire doesn't work with AI set to advanced.
i literally powered down and physically changed them, also noticed, one needed to be pushed in quite firm, and i can confirm it working as it should, as i was getting practically double my framerate in cod4 :toast:

man hope u get it sorted, im far from finished as there is lots of tweaking im going to have to do to get it running how i like, but now i can definately see an improvement.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#30
Im glad to see you got your rig sorted, happy gaming man.

2 things tho:
Are you using CCC 8.8 or 8.9?
Are you using the drivers on their default settings?
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#31
Here is a copy from my Overdrive profile from CCC, shouldn't the 2 values in bold be the same? It's the core voltage of both cards but the one is different from the other.



<Group name="Overdrive5">
<Feature name="TimeUnlocked" />
<Feature name="OverclockEnabled">
<Property name="OverclockEnabledProperty" value="True" />
</Feature>
<Feature name="CoreClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="50000" />
<Property name="Want_1" value="50000" />
<Property name="Want_2" value="62500" />
</Feature>
<Feature name="MemoryClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="75000" />
<Property name="Want_1" value="75000" />
<Property name="Want_2" value="99300" />
</Feature>
<Feature name="CoreVoltageTarget_0">
<Property name="Want_0" value="1046" />
<Property name="Want_1" value="1046" />
<Property name="Want_2" value="1082" />
</Feature>
<Feature name="MemoryVoltageTarget_0">
<Property name="Want_0" value="0" />
<Property name="Want_1" value="0" />
<Property name="Want_2" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedProtocol_0">
<Property name="FanSpeedProtocolProperty" value="Percent" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedAlgorithm_0">
<Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Automatic" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedRPMTarget_0">
<Property name="Want" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedPercentTarget_0">
<Property name="Want" value="53" />
</Feature>
<Feature name="CoreClockTarget_1">
<Property name="Want_0" value="50000" />
<Property name="Want_1" value="50000" />
<Property name="Want_2" value="62500" />
</Feature>
<Feature name="MemoryClockTarget_1">
<Property name="Want_0" value="75000" />
<Property name="Want_1" value="75000" />
<Property name="Want_2" value="99300" />
</Feature>
<Feature name="CoreVoltageTarget_1">
<Property name="Want_0" value="1046" />
<Property name="Want_1" value="1046" />
<Property name="Want_2" value="1123" />
</Feature>
<Feature name="MemoryVoltageTarget_1">
<Property name="Want_0" value="0" />
<Property name="Want_1" value="0" />
<Property name="Want_2" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedProtocol_1">
<Property name="FanSpeedProtocolProperty" value="Percent" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedAlgorithm_1">
<Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Automatic" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedRPMTarget_1">
<Property name="Want" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedPercentTarget_1">
<Property name="Want" value="38" />
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#32
Im glad to see you got your rig sorted, happy gaming man.

2 things tho:
Are you using CCC 8.8 or 8.9?
Are you using the drivers on their default settings?
using 8.9, and set all 3d settings to default, then changed AI to standard
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#33
OK, well 8.9 gave me issues because I flashed my bios to get the temps down. I tried to flash it back to the original bios version but for some reason CCC 8.9 won't accept the card then either. CCC 8.8 installed without a problem and accept the new bios.

Does any one know if those values in my previous post should be the same or not, and what should the values be?
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#34
Sigh, tried allot of new things but non of it works. :banghead::banghead::banghead:

I removed one bridge, reinstalled CCC but that failed miserably. The thing that bothers me more that the artifacts is that you never know for sure when Crossfire will be used. I ran COD4 with CF(I know this because the 2nd card heated up and GPU-z showed some load on the gpu), then I closed the game and opened it again the CF would not be used (2nd card idle). This really frustrates me, I seriously doubt that ill buy another ATI product again.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#35
From the screenshot you posted it looks like you have bad CF bridges. Crossfire should work at factory default settings.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#36
Can you buy that stuff separately or does it only come with cards?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#37
You should have recieved one crossfire bridge per card. They look like this:
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#38
Yes i have 2 of those, both give me the same issue.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#39

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#40
Do you really think that installing the bridge in a different direction would matter, hard to imagine that it could make any difference, but ill try that tomorrow, im very tired now, have been working on my system since this morning. My mobo bios has only added new cpu support, I don't think it would help updating it but I'll also check that out 1st thing in the morning.

Thanks for the advice, will post an update.

EDIT:
Understood you wrong, will also try those chipset drivers, thanks again.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#41
Yeah, the past few crossfire bridges I've gotten have been bad. They are made very cheaply and the contacts are glued together instead of soldiered. Flipping them the other way may help. But out of date chipset drivers can deffinitely screw up crossfire. Good luck.:toast:
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#42
Ok after a long day of testing and swopping the bridges around I still have no luck in COD4, but I can say that CF is working like a beast in Crysis.

Looks like the problem is not the bridges, it looks like this problem is driver/game related.
Some of the games works fine with crossfire and other don't, makes me a sad man because I have wasted 2 days of my life trying to figure this out. :banghead:
These are the games I have tested:

Crysis: OK :)
Crysis Warhead: OK (Crashes alot but that might be because of the crack :eek: )
COD4: Not ok :banghead:
CSS: Cant get CF to switch on/work in this game
Assasins Creed: OK
Stalker: OK

One thing bothers me still, the fact that crossfire wont always be used by the game is a big mystery. Some times ill open crysis and is unplayable (8x AA all setting on Very High rapes 1 HD4850) then I know CF is "Off" , so then I close the game and open it again then I get 25fps. Big head ache there but what im doing now is to keep GPU-z running on my 2nd monitor, when I see no load on the 2nd gpu CF is "off". What helps to turn it on is to set Cat AI to Advanced, open the game again then CF would work 90% of the time. The bios and chipset driver update did help resolving the issue for crysis but as mentioned above COD4 is still a problem :cry: .

Thanks for all the help, and my apologies for the bad english.
 

Zebatshu

New Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Cor2Duo E8200
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Fail stock
Memory 2x1g DDR2 800
Video Card(s) 2 x HD4850 512mg
Display(s) Asus VW222U
Case Coolermaster stacker 690
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Coolermaster 650W
#43

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#44