• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Not reaching max (stock / oced) clock speed!

gakio12

New Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor 2.1 Ghz AMD Phenom x3
Memory 4gb ddr2
Video Card(s) gt 220 ddr2 1gb
#1
I have been trying forever to get this card up to speed but it maxes out at 405/324/810 (core/memory/shader clock). I have tried ocing it and its currently at 720/425/1587 with the stock settings at 625/400/1360. It is a gt 220 ddr2. I don't know if this means there is a bottleneck somewhere or what, but I'm stumped :(
 

gakio12

New Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor 2.1 Ghz AMD Phenom x3
Memory 4gb ddr2
Video Card(s) gt 220 ddr2 1gb
#2
Sorta fix found, but still need help

Well i reinstalled the drivers and the card would run stock clock speed, but when I attempted to overclock in nvidia's control panel thing, it would underclock it to 405 mhz! Why is this happening?
 
Joined
Nov 25, 2008
Messages
922 (0.26/day)
Likes
281
Location
Akron, OH
System Name Main Rig
Processor Athlon 5350
Motherboard AsRock mITX
Memory 4gb
Storage 120gb Kingston HyperX SSD
Display(s) Samsung Syncmaster 740N
Power Supply Corsair 430 watt
#4
What do you think he is going to do with that extra half a frame per hour that he is gonna get out of overclocking a GT220? :)
 

gakio12

New Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor 2.1 Ghz AMD Phenom x3
Memory 4gb ddr2
Video Card(s) gt 220 ddr2 1gb
#5
nope, the "display driver kernel has stopped working and successfully recovered" then it locks to 405 mhz and I have to reinstall the driver to get it back up. It does this at 640 mhz, and I've read people overclocking this card to 720mhz! I don't like this card, I'm not getting pny anymore...

I am thinking about getting a MSI N450GTS, but I am unsure if my 450W psu can handle it! I can't find anything on minimum psu requirements for the MSI N450GTS >< Any advise on this? Thank you for responses btw
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (5.87/day)
Likes
6,970
#6
nope, the "display driver kernel has stopped working and successfully recovered" then it locks to 405 mhz and I have to reinstall the driver to get it back up. It does this at 640 mhz, and I've read people overclocking this card to 720mhz! I don't like this card, I'm not getting pny anymore...

I am thinking about getting a MSI N450GTS, but I am unsure if my 450W psu can handle it! I can't find anything on minimum psu requirements for the MSI N450GTS >< Any advise on this? Thank you for responses btw
If you gonna get a 4xx series card for gaming and junk, just go out and get a GTX 460 card and be done with it, even tho you may need a new PSU, its still better than a GTS 450
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.15/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
#7
Look at this review, the 450, even overclocked takes a max of 146W and I'm fairly sure the rest of your setup doesn't use 300W, so you should be fine.

What brand and model is your PSU?
 

gakio12

New Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor 2.1 Ghz AMD Phenom x3
Memory 4gb ddr2
Video Card(s) gt 220 ddr2 1gb
#8
my psu is Athena Power model p4atx45f/ts/fr3
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (5.87/day)
Likes
6,970
#9
Hmm it only has a 20amp +12V and that wont work

were do you live and how much can you spend on a new PSU, you can get some nice ones cheap!
 

gakio12

New Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor 2.1 Ghz AMD Phenom x3
Memory 4gb ddr2
Video Card(s) gt 220 ddr2 1gb
#10
I'm up in Idaho, and my budget is about $140, I just got the gt 220 for $109 which is a rip I found out. So I am going to be returning it as soon as I figure out a better card.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (5.87/day)
Likes
6,970
#11
I'm up in Idaho, and my budget is about $140, I just got the gt 220 for $109 which is a rip I found out. So I am going to be returning it as soon as I figure out a better card.
hell yea thats a rip! i got my GTX 460SE 1gb model for 129$ shipped! and it will rip the 220 a new one!

Corsair 550VX

79.99 (59.99 after MIR) free shipping

Send back that 220 and you can find a used GTX 460 around 110$
 
Last edited:

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,676 (4.65/day)
Likes
4,766
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor Ryzen 1700 @ 3.6Ghz undervolted : Xeon e5-2660
Motherboard Biostar X370 GT5 : Generic
Cooling CM 212+ : Liquid cooled
Memory 2x4GB Viper Elite 2667 16-18-18 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) MSI RX580 Armor OC @ 1.47Ghz/1.85Ghz: XFX R5 220
Storage Toshiba 256GB NVME HGST 2x2TB Raid0 : WD 3TB + HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" + Sceptre 24" : headless
Case CM Masterbox RGB: DIYPC D480-W White Window
Audio Device(s) Radeon HDMI : Onboard
Power Supply HCG 850W Bronze : Tt 775W Modular
Mouse Tt Challenger : None
Keyboard Rosewill Neon : None
Software Windows 10: Zorin 12.3
#13
I'd try it with his current psu. Take a look at my HTPC specs. My budget 500 watter has 26a max, 18a continuous and the 3850. 0 issues.
 
Top