1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

NVIDIA block memory in GPU?, 940MX 1GB?

Discussion in 'NVIDIA' started by crynof, Apr 21, 2017.

  1. crynof New Member

    Joined:
    Apr 21, 2017
    Messages:
    4 (0.10/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi!

    I have a laptop with a NVIDIA 940MX 1GB, but in all internet show information about 2gb version only, and the 1GB version nothing.

    All benchmarks show the 940mx with 2gb, as if it are the only existing model.

    The websites show that 1gb version of 940mx actually does not exist.


    Nvidia block the 940mx of 2gb showing only 1gb?

    Look that images.

    Techpowerup show that have 1gb, but when click the button for more info the website says that have 2gb as unique model.

    http://gpuz.techpowerup.com/17/04/21/efu.png


    https://i.gyazo.com/161f36c31a5a0120813ac22aae8cd94d.png


    Why?. The 940mx is only 2gb but Nvidia restrict the memory to transform in lower end product?



    Thanks you!
     
  2. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,597 (3.48/day)
    Thanks Received:
    17,130
    images arent showing up
     
    10 Year Member at TPU
  3. yotano211

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    662 (0.34/day)
    Thanks Received:
    776
    To my knowledge the 940mx 1gb version only showed up in 1 or 2 laptop models. My guess is that you have that laptop model.
     
  4. Derek12

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,452 (0.54/day)
    Thanks Received:
    290
    Location:
    Spain
    Model and brand of laptop?
     
  5. Caring1

    Caring1

    Joined:
    Oct 22, 2014
    Messages:
    5,142 (5.41/day)
    Thanks Received:
    3,137
    Location:
    Sunshine Coast
    GPU-z might be displaying the incorrect information.
    I haven't done any in depth research but a quick Google finds two chips, the GM107 and GM108 as earlier mobile GPU's.
    GTX 850M/860M (GM107) and GeForce 830M/840M (GM108)
    [​IMG]
     
    Last edited: Apr 21, 2017
    Crunching for Team TPU
  6. dorsetknob

    dorsetknob "YOUR RMA REQUEST IS CON-REFUSED"

    Joined:
    Mar 17, 2005
    Messages:
    5,635 (1.26/day)
    Thanks Received:
    7,355
    Location:
    Dorset where else eh? >>> Thats ENGLAND<<<
    qubit says thanks.
    10 Year Member at TPU
  7. P4-630

    P4-630 The Way It's Meant to be Played

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Messages:
    7,764 (1.87/day)
    Thanks Received:
    7,213
    Location:
    Vinewood
    Easiest image uploading is just straight upload to the thread:
    Capture.JPG
     
    qubit says thanks.
    10 Year Member at TPU
  8. jabbadap

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    508 (0.43/day)
    Thanks Received:
    125
    Nah I prefer copy(cntrl+c) and paste(cntrl+v). For the OP 940MX comes with up-to 4GB memory config. It's not that fast gpu so 1GB should be enough for it. More important is the memory type, usually 1GB versions are with faster gddr5 memory. And those more memory versions are dead slow ddr3. Although I have to say that it's depends also which gpu version are your 940mx, with gm107 it has 128bit memory interface and with gm108 it has 64bit memory interface so memory bandwidth might still be low. So download gpu-z and check your chip.
     
  9. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    16,498 (4.47/day)
    Thanks Received:
    4,760
    Location:
    London,UK
    Im half asleep at work and i kept tapping on the 'upload button/box' and wondering why it wasnt working...

    Not that i have anything to upload in the first place.

    Im so dead i tried it on multiple occasions and expected something to happen
     
    Last edited: Apr 21, 2017
    qubit and P4-630 say thanks.
    10 Year Member at TPU
  10. P4-630

    P4-630 The Way It's Meant to be Played

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Messages:
    7,764 (1.87/day)
    Thanks Received:
    7,213
    Location:
    Vinewood
    :slap:

    :peace:
     
    10 Year Member at TPU
  11. qubit

    qubit Overclocked quantum bit

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    13,961 (4.03/day)
    Thanks Received:
    7,593
    Location:
    Quantum Well UK
    Dude, this is the best laugh I've had all day! :)

    Been there myself, lol.
     
  12. StefanM

    Joined:
    Aug 22, 2010
    Messages:
    113 (0.05/day)
    Thanks Received:
    40
    Location:
    Germany
    There are 2 different SKUs which might explain the discrepancies

    NVIDIA_DEV.134D = "NVIDIA GeForce 940MX"
    NVIDIA_DEV.179C = "NVIDIA GeForce 940MX"

     
  13. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    23,769 (5.65/day)
    Thanks Received:
    9,901
    Location:
    Indiana, USA
    http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus/geforce-940mx/specifications

    Rather vague specs on nVidia's part, on purpose I believe. They kind of leave it open to the actual laptop manufacturer to decide on the specs, or heck even the actual GPU. Some use the GM108 with 384 Shaders with higher clock speeds, and some use GM107 with 512 Shaders with lower clock speeds. They also let the laptop manufacturers pick the memory type and amount. So they can pick 1GB to 4GB of either GDDR5 or DDR3.

    I think the first one is the GM108 and the second is the GM107. That is all the device ID really tells, the other specs are left up to the laptop manufacturer.
     
    10 Year Member at TPU Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  14. Derek12

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,452 (0.54/day)
    Thanks Received:
    290
    Location:
    Spain
    GM107 is 940M,
    GM108 is 940MX
     
  15. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    23,769 (5.65/day)
    Thanks Received:
    9,901
    Location:
    Indiana, USA
    Both the GM107 and GM108 have been used in the 940MX.
     
    Derek12 says thanks.
    10 Year Member at TPU Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  16. crynof New Member

    Joined:
    Apr 21, 2017
    Messages:
    4 (0.10/day)
    Thanks Received:
    0
    My laptop is Acer e5-575g with nvidia 940mx 1gb version. Its strange because internet only show information for 2 gb versions. I dont know the diferences in SKU versions or if use the same chipset as 940m.

    What software show the correct info about my NVIDIA?.
     
  17. Caring1

    Caring1

    Joined:
    Oct 22, 2014
    Messages:
    5,142 (5.41/day)
    Thanks Received:
    3,137
    Location:
    Sunshine Coast
    Umm, no.

    To the O.P. try HWInfo or looking at your System specs on the laptop itself.
     
    Crunching for Team TPU
  18. StefanM

    Joined:
    Aug 22, 2010
    Messages:
    113 (0.05/day)
    Thanks Received:
    40
    Location:
    Germany
    We are still waiting for your original screenshot.

    There's already a tool in Windows:
    Start/execute/msinfo32.exe - components/display/adapter RAM

    Otherwise HWinfo as mentioned before, GPUCapsViewer, CPU-Z
     
  19. crynof New Member

    Joined:
    Apr 21, 2017
    Messages:
    4 (0.10/day)
    Thanks Received:
    0
    The first screenshot is original, from my computer.

    Thats is others screenshot. (In HWInfo not show info about 940mx), its strange.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Last edited: Apr 22, 2017
  20. yotano211

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    662 (0.34/day)
    Thanks Received:
    776
    i guess be glad with what you have or bought
     
  21. Derek12

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,452 (0.54/day)
    Thanks Received:
    290
    Location:
    Spain
    Yes all sites including Acer's say that this model has 2GB of VRAM
    Maybe it's defective? (supposing it has 2 1GB memory chips and one of them is bad) Maybe try to return it or exchange it
    Thank you. I misread the Wiki's table.
     
  22. crynof New Member

    Joined:
    Apr 21, 2017
    Messages:
    4 (0.10/day)
    Thanks Received:
    0
    Is not defective, because have a sticker that say NVIDIA Geforce 940mx with 1gb dedicated VRAM. For that reason is my doubt, because this vram quantity not appears in the internet.
     
  23. yotano211

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    662 (0.34/day)
    Thanks Received:
    776
    Yes always trust those stickers
     
  24. Derek12

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,452 (0.54/day)
    Thanks Received:
    290
    Location:
    Spain
    Then it only has 1GB :D

    the weird thing is that I can't see the laptop model with 1GB VRAM
     
  25. P4-630

    P4-630 The Way It's Meant to be Played

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Messages:
    7,764 (1.87/day)
    Thanks Received:
    7,213
    Location:
    Vinewood
    The ASPIRE E5-575G on the acer website says up to 2GB vram...

    Anyways, if it works without any problems you're ok.

    Contact Acer if you want to know more about this.
     
    Last edited: Apr 22, 2017
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)