• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

nVidia GeForce FX 5200 Problem

Joined
May 28, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Illinois
Processor Intel 2793 MZH
Motherboard Intel
Memory 256 MB Ram
Video Card(s) nVidia GeForce FX 5200
Storage 33.5 GB
#1
I recently purchased a nVidia GeForce FX 5200 256 PCI video card, to replace my onboard video card, a Intel 82865G. In order to work properly, I had to disable the Intel so I get the nVidia to work. The card and the drivers were installed just fine, but know my computer refuses to play any games. Whenever I try to start up a game, some type of error message pops up and tells me that my video card does not meet the system requirments, this happens on EVERY game I try to play, even ones that are years old. I suspect that the games are reading my old on-board graphics card, and not the brand new FX 5200. How do I get games to read the new graphics card?

System Specs: Dell Dimension 3000
Microsoft Windows XP
Intel 2.8 MHZ
256 MB RAM
nVidia GeForce FX 5200 256MB PCI // Old Card Intel 82866G
33.5 GB Hardrive

Any help would be appreciated!! :(
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#2
(Deleted)
-Damn habbit of not reading everything
 
Last edited:

PVTCaboose1337

Graphical Hacker
Joined
Feb 1, 2006
Messages
9,501 (2.19/day)
Likes
1,097
Location
Dallas, Texas
System Name Whim
Processor Intel Core i5 2500k @ 4.4ghz
Motherboard Asus P8Z77-V LX
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 2 x 4GB G.Skill Ripjaws @ 1600mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670 2gb
Storage Samsung 840 Pro 256gb, WD 2TB Black
Display(s) Shimian QH270 (1440p), Asus VE228 (1080p)
Case Cooler Master 430 Elite
Audio Device(s) Onboard > PA2V2 Amp > Senn 595's
Power Supply Corsair 750w
Software Windows 8.1 (Tweaked)
#3
Wow, your processor runs at 2.8 mHz!!!?!?!
 
Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (2.09/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#4
...I hate to be the one to tell you this, but quite frankly, FX5200's really don't meet system requirements of todays games. I hope you bought it at best buy or something, you're going to have to return it :p. After you're done returning that, get something like this and you won't see that "doesn't meet system requirements" message for a long time.
 
Joined
May 28, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Illinois
Processor Intel 2793 MZH
Motherboard Intel
Memory 256 MB Ram
Video Card(s) nVidia GeForce FX 5200
Storage 33.5 GB
#5
The processor is really 2793 Mzh.

Every game gives me a new error message. For example..Fable, which is compatible with a FX 5200, gives me an error message that says "DirectDraw was not detected on this system, do Dxdiag to check if it is disabled." Well I checked and DirectDraw IS enabled.

The real problem is that my onboard video card, (which was disabled in order to install the new card) shows up on dxdiag and tells me that DirectDraw and other options are disabled, with no way to enable them since the onboard card is disabled. My theory earlier was that the games detected the onboard card, and not the new one.

Other games that refuse to run:
Fable : Star Wars Battlefront : Call of Duty : WarCraft 3 : The Sims : And even more.

All of the games above worked with the onboard card.
 

gygabite

New Member
Joined
Dec 18, 2005
Messages
486 (0.11/day)
Likes
6
Location
Aschaffenburg,Germany
Processor AMD Athlon X2 4200+, not overclocked yet ;)
Motherboard MSI K8N Neo4-F @5x220MHz
Cooling Alphacool Cool-answerII Dual80 !!! ;-)
Memory 2GB Corsair XMS DDR 400 2-2-2-5 Dual-Channel
Video Card(s) Powercolor GameFX Radeon X850XT
Case AOpen H600C
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Revoltec ChromusII RPS-450 V2
Software WinXP-Home SP2
#6
Do you have the latest drivers/patches?
 
Joined
May 28, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Illinois
Processor Intel 2793 MZH
Motherboard Intel
Memory 256 MB Ram
Video Card(s) nVidia GeForce FX 5200
Storage 33.5 GB
#7
I tryed to earlier today but something was wrong with the nVidia site. Whenever I hit "accept" on the License Agreement nothing happened. It was a download for "Forceware", anybody know if that will help?
 

Polaris573

Senior Moderator
Joined
Feb 26, 2005
Messages
4,268 (0.91/day)
Likes
672
Location
Little Rock, USA
Processor LGA 775 Intel Q9550 2.8 Ghz
Motherboard MSI P7N Diamond - 780i Chipset
Cooling Arctic Freezer
Memory 6GB G.Skill DDRII 800 4-4-3-5
Video Card(s) Sapphire HD 7850 2 GB PCI-E
Storage 1 TB Seagate 32MB Cache, 250 GB Seagate 16MB Cache
Display(s) Acer X203w
Case Coolermaster Centurion 5
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music
Power Supply OCZ StealthXStream 600 Watt
Software Windows 7 Ultimate x64
#8
Try disabling onboard video in your motherboard BIOS. If there is a conflict between the two video devices then that would resolve it.

Also, I don't think he can get the x1600. His FX5200 is PCI video card, and he has a dimension 3000. That leads me to believe that he does not have an AGP or PCI-E slot. Am I correct Mr. De Gaulle?

I think the best he can do is something like these:

Radeon 9250
FX5500
 
Last edited:
Joined
May 28, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Illinois
Processor Intel 2793 MZH
Motherboard Intel
Memory 256 MB Ram
Video Card(s) nVidia GeForce FX 5200
Storage 33.5 GB
#9
My computer only supports PCI. I just installed the new drivers and they did nothing. I'm thinking of just returning the card as it is more trouble than it is worth.
 
Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (2.09/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#10
I'm betting that Polaris is absolutely right, and you need to get into BIOS and disable integrated video. When your computer first turns on, it'll show you a bunch of hotkeys, and tell you which on will take you into setup, like "press F2 to enter setup". Find your hotkey, get into "setup", and then find out how to disable integtated video. This just goes to show you the advantages of custom computers...we don't have troubles like these. But then again, we do have troubles like failed video cards :).
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#11
What card does your system think you are running? (to find out: right click desktop, properties, settings, advanced, adapter)

By the sounds of it, you have only disabled your onboard graphics controller, you have not actually uninstalled it. If this is the case, uninstall ALL your graphics drivers (both the onboard and FX5200 in add/remove programs), then re-start your computer and install all of your FX5200 drivers.

Just to let you know, i have a 128mb FX 5200 on my other computer (AGP) and i can run most of those games really well, i can play warcraft 3 on full settings :).
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#12
you can play warcraft 3 at full settings with a 5200?, how much it is overclocked?
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#13
No OC at all :)...i dont know why, but i think the 5200 is just extremly compatible with my computer...its like they were made for each other.

The comp its in has a 2.6Ghz, Hyper Threading, 800FSB,
1GB (2x512mb) PC3200 RAM @ 400 MHz,
Abit mobo
The comp its in is called a Digidice if u wanna research it (its got a nice case...type "Abit digidice" on google image search)

In counter strike:source, i got most settings on high, Trilinear Filtering and with 10 on 10 bots i get a decent 20-30 FPS, which is no lag at all. I once changed gfx cards into the comp i got now (look @ the system specs under my name) and i couldnt play warcraft 3 on lowest settings without lag, and source with low settings and like 5 on 5 bots i got like less than 10 FPS (SUPER lag!). I really dont know why this is because now with the X800 i got in this comp i get over 100 FPS in source and up to 170 :)

Anyways, i hope my info helps :)

Cheers :toast:
Pinchy
 
Last edited:
Joined
May 28, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Location
Illinois
Processor Intel 2793 MZH
Motherboard Intel
Memory 256 MB Ram
Video Card(s) nVidia GeForce FX 5200
Storage 33.5 GB
#14
All I had to do was go into the BIOS and disable the old card. Thanks to everyone for their help, much appreciated!:)