• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Nvidia GTX 960 GPU core clock stucked at 135 MHz, please help me!

Errickson

New Member
Joined
Nov 5, 2019
Messages
7 (0.06/day)
Hello,
I am facing a problem with my desktop's GPU Nvidia GTX 960 4gb.
whenever I tried playing the game or in idle, the core stuck at 135mhz. I have already tried uninstalled and installed back the GPU driver but the problem doesn't solve.
it makes my gaming experience worst because of the fps is below 30 although the setting is low!

This is my pc's specs:
Asrock A320M-HDV
ryzen 3 2200g
8gb ddr4 ram hyperX
120gb adata SSDx2
psu 550w
GTX 960 4gb
benq 27inch monitor
 

Attachments

Joined
Jan 5, 2006
Messages
10,176 (1.97/day)
System Name Desktop / Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.3GHz (1.180 V) / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut + 5 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 970 Evo 500GB + Samsung 850 Pro 512GB + Samsung 860 Evo 1TB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 10 / Windows 10
What happens when you set windows powerplan to ultimate or maximum performance?
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
4,749 (4.16/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Scythe Katana 4 - 3x 120mm case fans
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Zalman R1
Power Supply 500W
Use GPU-z and post a screenshot of the sensors tab.
 
Joined
Apr 29, 2016
Messages
49 (0.04/day)
If you updated windows or drivers recently
You could try the windows recovery options to restore your pc to a point before the update
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
4,749 (4.16/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Scythe Katana 4 - 3x 120mm case fans
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Zalman R1
Power Supply 500W
That's what I was afraid of. It's that nasty TDP bug that makes the card down clock itself, see that 105% TDP ? That's your problem.


Here's a thread about this, I don't know how to fix this myself. Unfortunately it's unlikely you'll ever have a perfectly functioning card again.

I believe one last resort would be something called a shuntmod, look it up. I don't know if it will really work and I can't really recommend you try this but there is nothing to lose at this point I guess.
 
Last edited:
Joined
Sep 17, 2014
Messages
10,980 (5.53/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Its dead. This 'TDP bug' (its not a bug, its a feature, I kid you not) is Nvidia's way of saying that while still giving you a way to get a picture on screen.

You can try the fix above, maybe you can revive it for some last gasps of life, but don't expect too much.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,606 (6.41/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
What brand of psu?

Also have you tried cleaning the card heatsink and fan?

Have you replaced the thermal paste?

Its dead. This 'TDP bug' (its not a bug, its a feature, I kid you not) is Nvidia's way of saying that while still giving you a way to get a picture on screen.

You can try the fix above, maybe you can revive it for some last gasps of life, but don't expect too much.
Sounds like a fuse to break the card.
 

Errickson

New Member
Joined
Nov 5, 2019
Messages
7 (0.06/day)
What brand of psu?

Also have you tried cleaning the card heatsink and fan?

Have you replaced the thermal paste?



Sounds like a fuse to break the card.
sorry for the late reply, my PSU brand is thermaltake litepower 550w.
I don't know how to clean the card heatsink and fan, and I don't know when is the last time the thermal paste has been replaced since this gpu is a used one.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
29,606 (6.41/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
sorry for the late reply, my PSU brand is thermaltake litepower 550w.
I don't know how to clean the card heatsink and fan, and I don't know when is the last time the thermal paste has been replaced since this gpu is a used one.
Go on youtube, look for videos
 

Mmostafa

New Member
Joined
Jan 22, 2020
Messages
4 (0.12/day)
Hi , i have the same issue here with my gtx 770 msi oc
It get stuck in 135 mhz
Please tell me if you solved your problem
 
Joined
May 8, 2016
Messages
943 (0.68/day)
System Name BOX
Processor Xeon E5-1680 v2 @ 4,3GHz
Motherboard Sabertooth X79 (BIOS 4801 + NVMe mod + uCode update)
Cooling Thermalright Venomous-X (w/LGA 2011 kit) + 2x Delta PWM Push-Pull
Memory 8x A-Data Xtreme 2000X 2GB (1868MHz CL8.9.8.24 CR2T @ 1,65V)
Video Card(s) ASUS GTX 1080 (FE)
Storage Samsung SM961 256GB NVMe, RAID0 2x WD10EZEX (1TB), HGST HUS726060ALE610 (6TB)
Display(s) Samsung T240
Case NZXT Tempest (Nanoflux/PWM fans only, some w/LEDs)
Audio Device(s) ASUS Essence ST Deluxe 7.1
Power Supply Seasonic X-760 (760W)
Mouse Roccat Savu
Keyboard Logitech UltraXPremium
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores https://www.passmark.com/baselines/V9/display.php?id=108080818886
Check GPU-z, if you also have "Pwr" as limiting factor, your shunt resistor (or power measuring circuit) may be damaged.
You can try vBIOS mod to let more power go into the card (ex. 300-500W), BUT if it's damaged trace - higher current/power limit may cause a short and kill the card permanently.
 

Mmostafa

New Member
Joined
Jan 22, 2020
Messages
4 (0.12/day)
Check GPU-z, if you also have "Pwr" as limiting factor, your shunt resistor (or power measuring circuit) may be damaged.
You can try vBIOS mod to let more power go into the card (ex. 300-500W), BUT if it's damaged trace - higher current/power limit may cause a short and kill the card permanently.
Sorry made a mistake this is without playing a game idle mode
 

Attachments

Last edited:
Joined
Jul 16, 2014
Messages
3,572 (1.74/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
Afterburner pic shows that the fan control profile is off, shows 0 fan speed, turn that on and also add 'fan speed %' graph so you can verify the fans are spinning.

This reminds me that this could be a power saving feature, that down clocks the card unless its actually being used by an app.

aftrbrnr1.PNG
i have a game running in the back ground so you can see the gpu usage.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Supporter
Joined
Jul 25, 2008
Messages
12,793 (3.02/day)
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Phantom
Processor Core i7-8700k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASRock Z390 Phantom Gaming 6
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F Black CPU cooler
Memory 2x 8GB Mushkin Redline DDR-4 3200
Video Card(s) MSI GTX 1080Ti Gaming X
Storage 1x 500 MX500 SSD; 1x 2TB WD Black; 2x 4TB WD Black; 1x400GB VelRptr; 1x 3TB WD Blue storage (eSATA)
Display(s) HP 27q 27" IPS @ 2560 x 1440
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III (large palm grip!)
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
I had this problem about a year ago with a 960, after the driver failed while overclocking. Literally a complete uninstall of the driver and a reinstall helped. I know you say you did that but it might not have fully uninstalled.

Try installing a different driver as well. Did you by any chance have an AMD card installed prior?
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
10,980 (5.53/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Another good way to 'reset' your GPU is to remove the device from device manager in Windows. You do need a secondary GPU or IGP then. Remove device and drivers, and then clean install the driver. If that doesn't fix, you will have to look at hardware fixes as mentioned.
 

Mmostafa

New Member
Joined
Jan 22, 2020
Messages
4 (0.12/day)
While playing a game
Plz help me any one who has faced this issue befor and fix it
I did everything reinstall gtx 770 drivers update and install old drivers update widows from 7 to 10
Update VBIOS of gpu nothing worked
 

Attachments

LSC Gaming

New Member
Joined
Feb 10, 2019
Messages
1 (0.00/day)
Otherwise, there is Display Driver Uninstall, it's a good application to clean all GPu or audio drivers (optional). Just download the Nvidia drivers, use the app (two three black screens) and reinstall the Nvidia driver

 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
10,980 (5.53/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
While playing a game
Plz help me any one who has faced this issue befor and fix it
I did everything reinstall gtx 770 drivers update and install old drivers update widows from 7 to 10
Update VBIOS of gpu nothing worked
Stuck in idle means the card is going into safe mode to keep it 'alive'; or put differently, to still give you an image while being (probably) broken or otherwise unable to achieve higher power states without instability.

This also happens when your OC goes poof. But if it happens on stock, like I said, if software reset doesn't work, your only resort is a small chance for fixing it on the PCB of the card itself with a hardware/shunt mod. Note that this is not a beginner's fix either. Needs some soldering skill probably, too, and results are uncertain.

I can tell you right now though, this ain't software. Its likely your card is dead or dying. Your screenshot while playing shows an idle clock while the perfcap is 'Pwr', in other words, the GPU is unable to get to a higher power state than idle, even though more performance is requested.
 
Last edited:

Mmostafa

New Member
Joined
Jan 22, 2020
Messages
4 (0.12/day)
Stuck in idle means the card is going into safe mode to keep it 'alive'; or put differently, to still give you an image while being (probably) broken or otherwise unable to achieve higher power states without instability.

This also happens when your OC goes poof. But if it happens on stock, like I said, if software reset doesn't work, your only resort is a small chance for fixing it on the PCB of the card itself with a hardware/shunt mod. Note that this is not a beginner's fix either. Needs some soldering skill probably, too, and results are uncertain.

I can tell you right now though, this ain't software. Its likely your card is dead or dying. Your screenshot while playing shows an idle clock while the perfcap is 'Pwr', in other words, the GPU is unable to get to a higher power state than idle, even though more performance is requested.
Thank you mate that's what i thought i was just searching for a confirmation that my gpu is dying tnx
 

Tatty_One

Super Moder@tor
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
22,115 (4.29/day)
Location
Worcestershire, UK
System Name The Grey
Processor Skylake i7 6700k @ 4.6gig - 1.35V
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX3000 @ 3200mhz CL15 1T
Video Card(s) Palit 8GB GTX 1070 GameRock OC Edition
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4 64GB/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) SB Xifi Elite Pro 7.1through VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Mouse Coolermaster Storm Octane wired
Keyboard Element Gaming Carbon Mk2 Tournament Mech
Software Win 10 Home x64
Hmmm, interested to know how a 770 is pulling 400W at idle and 410 at load according to the GPU screenies at posts #15 and 19. If that's the bug it has it bad, other guy was worried at 137.5% TDP where this one is 152 ...… sadly I concur, RIP I reckon.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
10,980 (5.53/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Hmmm, interested to know how a 770 is pulling 400W at idle and 410 at load according to the GPU screenies at posts #15 and 19. If that's the bug it has it bad, other guy was worried at 137.5% TDP where this one is 152 ...… sadly I concur, RIP I reckon.
Basically that is what you see throughout the entire sensor log if you monitor TDP on a GPU like this, and also points at power delivery problems. The number doesn't really say anything other than 'its broken'
 

Tatty_One

Super Moder@tor
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
22,115 (4.29/day)
Location
Worcestershire, UK
System Name The Grey
Processor Skylake i7 6700k @ 4.6gig - 1.35V
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX3000 @ 3200mhz CL15 1T
Video Card(s) Palit 8GB GTX 1070 GameRock OC Edition
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4 64GB/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) SB Xifi Elite Pro 7.1through VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Mouse Coolermaster Storm Octane wired
Keyboard Element Gaming Carbon Mk2 Tournament Mech
Software Win 10 Home x64
Dunno if this would help, I came across it by accident looking for something else...…………..

 
Top