• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Nvidia utilization issue

Joined
Dec 15, 2011
Messages
1,927 (0.56/day)
Location
Sydney NSW, Australia
System Name Белая коробка | Alienware 13R3 | Asus T300 Chi | Synology DS418 w/ 4X8TB WD Red | Pixel 4
Processor Intel Core i9-10850K | Intel i7-7700HQ
Motherboard MSi Z490i Unify | Dell/Alienware thing
Cooling Scythe Mugen 5 Rev. B | Double fan
Memory Crucial 2X16GB Ballistix White RGB DDR4 3600mhz | DDR4 2X8GB 2400mhz
Video Card(s) Gigabyte GeForce RTX 3080 VISION OC | NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Storage Samsung 970 EVO Plus 2TB, Samsung 860 QVO 2TB | 256gb M.2 SSD, 1TB Intel 760p
Display(s) Gigabyte G34WQC 34" UWQHD 144Hz VA & TIEM 32" QHD 165Hz VA | 13" 1080p IPS & Sony X7000E 49" 4K TV
Case Cooler Master NR200P White | Alienware 13R3
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X3 (HiFiMAN HE-4XX) | onboard sound -Onkyo 808 Receiver
Power Supply Corsair SF750 Platinum | Dell 180W brick
Mouse Roccat Burst Pro, Roccat Kain 202 | Logitech G403
Keyboard DIY Geek 64 PCB (Kailh Box Pink - Matcha XDA Keycaps) | Red Square OLD SCHOOL TKL
Software Windows 10 Home | Windows 10 Home
Benchmark Scores 2018 BMW 125i F20 LCI-2 | M-Sport | Sunset Orange | Shadow Line | Sunroof
Hey guys, I recently bought a Vaio Flip 15 - the main reason being that it has dedicated graphics in a tablet and have run into an issue.

Essentially I'll be playing a game for about 10-15 minutes, then my frames drop noticeably. Temps are fine CPU is ~75C and GPU (GT735M) ~78C max temps while playing BFBC2 or BF4. I looked through the Afterburner graphs and found utilization switch from 0 to 1 at the same point where my clocks dropped from 575 to 405mhz. It may not seem like much but it really it quite a noticeable change when playing a game.

I have tried changing the NVidia control panel option for power management mode from "adaptive" to "prefer max performance" with no improvement and also upgraded driver to 331.82 from the 311.xx. I can't remember exactly what it came with.

Anyone have any suggestions about how to fix this??
 
Last edited:
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,614 (0.36/day)
power plugged in to the wall i guess? checked windows power settings? does exiting & entering the game reset the 10-15min 'timer' or will it quickly drop (as if it were temperature related)?
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
9,101 (2.24/day)
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel Xeon X3470
Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD3R (Socket 1156)
Cooling Enermax ETS-T40F
Memory Samsung 8.00GB Dual-Channel DDR3
Video Card(s) NVIDIA Quadro FX 1800
Storage V-GEN03AS18EU120GB, Seagate 2 x 1TB and Seagate 4TB
Display(s) Samsung 21 inch LCD Wide Screen
Case Icute Super 18
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte
Power Supply Silverstone 600 Watt
Mouse Logitech G502
Keyboard Sades Excalibur + Taihao keycaps
Software Win 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
what about the other game? does it act the same?
 
Joined
Dec 15, 2011
Messages
1,927 (0.56/day)
Location
Sydney NSW, Australia
System Name Белая коробка | Alienware 13R3 | Asus T300 Chi | Synology DS418 w/ 4X8TB WD Red | Pixel 4
Processor Intel Core i9-10850K | Intel i7-7700HQ
Motherboard MSi Z490i Unify | Dell/Alienware thing
Cooling Scythe Mugen 5 Rev. B | Double fan
Memory Crucial 2X16GB Ballistix White RGB DDR4 3600mhz | DDR4 2X8GB 2400mhz
Video Card(s) Gigabyte GeForce RTX 3080 VISION OC | NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Storage Samsung 970 EVO Plus 2TB, Samsung 860 QVO 2TB | 256gb M.2 SSD, 1TB Intel 760p
Display(s) Gigabyte G34WQC 34" UWQHD 144Hz VA & TIEM 32" QHD 165Hz VA | 13" 1080p IPS & Sony X7000E 49" 4K TV
Case Cooler Master NR200P White | Alienware 13R3
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X3 (HiFiMAN HE-4XX) | onboard sound -Onkyo 808 Receiver
Power Supply Corsair SF750 Platinum | Dell 180W brick
Mouse Roccat Burst Pro, Roccat Kain 202 | Logitech G403
Keyboard DIY Geek 64 PCB (Kailh Box Pink - Matcha XDA Keycaps) | Red Square OLD SCHOOL TKL
Software Windows 10 Home | Windows 10 Home
Benchmark Scores 2018 BMW 125i F20 LCI-2 | M-Sport | Sunset Orange | Shadow Line | Sunroof
OK well it does the same thing in CoD: BO1 and Ghosts. Yes it is plugged in and high performance and I've checked the advanced settings and nothing to find there.

I tried adding 10mhz on core and 20 on mem to see if that did anything to stop the utilization setting in but it did not. It did the same thing as at stock.

Here are some pics of afterburner after quitting BFBC2 once the utilization thing has set in: Max temp here is 75C


Max temp on CPU 74C


I tried going back into the game after taking these screenshots and found the utilization to be still set at 1. Perhaps it is a temp related issue? Although it was hovering around 52C at its reduced clocks so I don't see why it is temp related. :(

EDIT: I forgot to mention it is using Optimus where it will shut off the GPU when it is not required but I don't think it has anything to do with that. Also just tried downclocking and same thing happened.

Also I found this on Anandtech http://www.anandtech.com/show/6973/nvidia-geforce-gtx-780-review/5

"Utilization Limit – The current workload is not high enough that boosting is necessary"
So apparently my gpu isn't being worked hard enough...

Any suggestions?
 
Last edited:
Top