1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ocing my 4770k

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by prescient, Jul 23, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. TheHunter

    TheHunter

    Joined:
    Apr 10, 2012
    Messages:
    1,243 (0.78/day)
    Thanks Received:
    572
    Location:
    78°55' N, 11°56' E
    use that guide from Mxphenom 216,


    you can try 4.6ghz instead of 4.4 @ 1.25v, if it boots to windows if it doesn't lower to 4.5 still no luck, 4.4ghz.. and in DIGI+ set cpu power current to 120% instead of auto. When you find stability bellow 1.30v enable xmp and try with your 2400mhz and test again.

    x264fhd benchmark or Asus real bench v2 multithreaded part is also a good stability indicator, if both crash with app.exe stopped responding then you're almost at your ideal cpuv or cache voltage if OC'ing cache later on (4.2ghz is ideal, dont bother with more, not worth extra heat and stability issues)..



    Ps 5ghz wake up :p, I already told you at guru3d one-two times you won't be able to get that, 4.6 -4.7ghz looks more plauseable with your stock cpuVID :)
     
    prescient and MxPhenom 216 say thanks.
  2. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    ok ill start

    just to know there will be a parallel threads on guru 3d and rog forums if needed ill
    provide links

    should i oc the cooler ?
     
    Last edited by a moderator: Aug 5, 2014
  3. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    19,293 (7.58/day)
    Thanks Received:
    6,755
    Location:
    Chatsworth, GA
    [​IMG]
     
    xvi, adulaamin, TheHunter and 4 others say thanks.
    Crunching for Team TPU
  4. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    [​IMG]

    its on costum we can push it to extreme id we want to lower heat at 5 ghz right ? they dont call it extreme for nothing
     
  5. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    At this point I feel as if you are trolling. Pretty sure many of us have said that the chance of getting 5ghz, especially on your cooling, is zilch, not gonna happen. You don't even know what kind of chip you have, and you won't till you do baseline testing.

    Setting CMOS to optimized defaults. Recording all listed stock voltages under the System Health section of the BIOS. Then seeing if your chip will boot at 4.5ghz-4.6ghz at 1.25v.

    And for god-sakes, you don't overclock a cooler.
     
    prescient says thanks.
  6. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    ok
    spirit crusher to do

    4.6 ghz
    cpuv 1.25 v
    DIGI+ set cpu power current to 120%
    cpu core ratio to 42 x cash voltage auto atm
    disable Asus multi core enhancement
    SVID - disable
    disable cpu spread spectrum

    reporting in few minutes

    i didnt mean oc cooler a u see it has this tab custom silent and extreme i was just thinking of moving it up lol to extreme as its called water 3 extreme
     
    Last edited by a moderator: Aug 5, 2014
  7. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    No. for 4.6ghz, the Cpu core ratio should be at 46. (Core ratio at 42 would only get you 4.2GHZ. Simple math 42 x 100 BCLK = 4.2GHZ)

    Cache multi, set to 39 for both min and max. Cache voltage set to 1.2v. Thatll take cache instability out of the question.

    Depending on what you eventual input voltage is set to by default, set it to 1.75v Leave initial at auto.

    Make sure any ram oc or XMP profile is turned off so memory is running at its lowest of 1333mhz. Don't mess with memory till you have your max CPU core clock tuned in.
     
    prescient says thanks.
  8. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    i uploaded real bench 2 results where did they go to ?

    cpu core ratio to 46 x
    cpuv 1.335 v
    DIGI+ set cpu power current to 120%
    cpu core ratio to 42 x cash voltage auto atm also min and max
    disable Asus multi core enhancement
    SVID - disable
    disable cpu spread spectrum

    results at 4.6

    [​IMG]


    [​IMG]

    i did push the water cooler to extreme as you see
     
  9. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    Realbench is meh, the benchmarks within real bench are pretty out dated. Look up h264 bench and just run it through infinite passes for couple hours. Also play games, Battlefield is really good. Did your rig not boot at 1.25v?
     
    prescient says thanks.
  10. andrewsmc

    andrewsmc

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    1,051 (0.36/day)
    Thanks Received:
    140
    Location:
    Pikeville NC
    What is the point of overclocking if you just have everyone else do the work for you? Take some pride in your work at teach yourself the basics and try to do YOUR best overclock. There is not just one formula to make your chip reach its potential it takes trial, error, and time. Just like anything else worth achieving.


    [​IMG]
     
    prescient, Naito and MxPhenom 216 say thanks.
  11. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen

    humm am into gaming more than buying hardware and study . the guides are too hard for me and learn from threads . am alone here and
    no one is doing it for me lol they just showing me short cuts i dont want to be an over clocker i just want to set my hardware and play thanks

    am just finlazing cpu ocing i guess i got to lower cpuv

    next am gonna oc the gpu you guys coming ?

    will i see real difference in gpu ? mine is called GV-N780OC dose that means its ocied
    or it means like 4770 K . like its oc enabled ?
    thing is i like the factory cooling plan for the fans and i dont want to mess it up .
    its cooling is amazing . how much will i get of it . i dont care for benches
     
    Last edited by a moderator: Aug 5, 2014
  12. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    Overclocking can help a GPU for sure. Especially the 780s, as they scale well when overclocked. And no, theres no such thing for GPUs as being unlocked for overclock. You just overclock them. And yes, your card is overclocked from the factory, but you can push it further if you want too, but you wont need if especially if you game at 1080p. Look up how to overclock a Kepler GPU (GTX600/700)

    Also learn to use the edit button so you aren't double or triple posting. Better me saying this, than you getting a warning from mods.

    Then use CPU Step Up or something. You select the clock you want, and it does everything for you..................boring way to overclock, and not the best way, but its an option. You won't learn shit from doing it either, but you also won't learn anything anyways if you don't bother doing research and willing to learn.
     
  13. andrewsmc

    andrewsmc

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    1,051 (0.36/day)
    Thanks Received:
    140
    Location:
    Pikeville NC
    Combine your post, you have three post in a row. Please read the forum rules.
     
    prescient and MxPhenom 216 say thanks.
  14. 20mmrain

    20mmrain

    Joined:
    Oct 6, 2009
    Messages:
    2,785 (1.11/day)
    Thanks Received:
    834
    Location:
    Midwest USA
    Like others have already said read the "HOW TO OVERCLOCK" guides!

    If they are too complicated for you to understand, then you have no business overclocking yet.

    After reading the guides, if you still have questions, then come back and ask the community. Or use the search function
    to see if anyone else has already had the same questions.

    Reading the guides and experimenting yourself is half the fun of overclocking.
    Now..... if you still want to try and reach your goal of 5ghz, you will most likely need a more powerful
    cooling solution then the Thermaltake water 3 extreme. Just an FYI.

    A good custom loop or Phase changer will most likely be needed. Unless you have a golden chip.
     
    prescient says thanks.
  15. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    ok we are done omg god guys take it easy you are so serious its only a gaming rig

    here you go we are done what is wrong with my work ?


    cpu core ratio to 46 x achieving stable 4.6 ghz
    cpuv 1.330 v
    DIGI+ set cpu power current to 120%
    cash min 35 max 42 cash v 1.20v
    disable Asus multi core enhancement
    SVID - disable
    Eventual input voltage 1.79v
    disable cpu spread spectrum

    media :

    real bench 2 stress test 30 min 5 times in a raw

    [​IMG]


    real bench 2 benchmark test

    [​IMG]

    real temp after 3d mark 11 test and few minutes of start citizen gaming at max res

    [​IMG]

    http://www.3dmark.com/3dm11/8568775

    not bad for one day isnt it . thanks tpu i dont think i want to go in the gpu issue
    no good reason to . its already ahead of all games maybe when it gets little older
     
    TheHunter says thanks.
  16. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    That doesn't mean anything. If its just a gaming rig, why do you need to overclock at all? Hardware these days is so fast already its not really needed anymore. I ran my 4770k at stock for months, never bothered tweaking, because I didn't need it. Started playing with it out of boredom, and decided to read a bunch of guides, and tweaked and mess with the settings to figure out how each one affects the stability, temperature, performance, etc. , talk about it with cadaveca (the god of this Haswell OC on TPU IMO).
     
    prescient says thanks.
  17. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    cuz i want a faster cpu and i bought the K cpu and a cooler and i ocied my ex e8500 to 4ghz
    sooner or later i will oc so better now
    how much % power do i get from the GV-N780OC windforce if i let u oc it
     
  18. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    That depends on how far you overclock it. Move the sliders, then test for performance boost in benchmarks from stock vs OC.
     
    prescient says thanks.
  19. prescient

    prescient

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    301 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Location:
    star citizen
    yes lol i mean how far can it go
    i have this gigabyte oc guru with and u need to breast feed me the steps
    will i get 15% more ?
     
  20. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    11,640 (5.32/day)
    Thanks Received:
    3,421
    Location:
    Seattle, WA
    I don't know, I do not have your specific card in my hand, you do. Every card is different, just like every CPU won't overclock the same way.

    I won't "breast feed" you. That is your moms job.

    http://www.hardocp.com/article/2012...rce_gtx_680_overclocking_review/#.U9lP3fldWoU
     
    adulaamin says thanks.
  21. Vario

    Vario

    Joined:
    Oct 21, 2005
    Messages:
    3,158 (0.80/day)
    Thanks Received:
    1,065
    iirc a few people had their Haswells start to die on www.overclock.net with voltages 1.35 and higher.
     
    10 Year Member at TPU
  22. 64K

    64K

    Joined:
    Mar 13, 2014
    Messages:
    2,438 (2.72/day)
    Thanks Received:
    2,813
    @prescient. I find some of your antics amusing but there's a line between cute and irritating.
     
    MxPhenom 216 says thanks.
  23. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,850 (2.81/day)
    Thanks Received:
    2,562
    How about a direct link and not just the web link.

    @MxPhenom 216 I dam near drove off the road lol at your breast feeding comment !!

    This thread has been a blast to just sit back in the shadows and watch. Its been really entertaining!
    Hey OP, keep going! You can push 5ghz easy ;)
     
    MxPhenom 216 says thanks.
  24. Vario

    Vario

    Joined:
    Oct 21, 2005
    Messages:
    3,158 (0.80/day)
    Thanks Received:
    1,065

    heres a starting point for you
    http://www.overclock.net/t/1409797/the-haswell-death-degradation-thread/150

    can't find exact thread however.
     
    Last edited: Jul 30, 2014
    fullinfusion says thanks.
    10 Year Member at TPU
  25. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    19,293 (7.58/day)
    Thanks Received:
    6,755
    Location:
    Chatsworth, GA
    Use Intel Burn Test. I have had good luck with it in the past for checking stability
     
    prescient says thanks.
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Thread Status:
Not open for further replies.