• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Only showing 4 cores on 4930K

noetus

New Member
Joined
Mar 6, 2014
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#1
RealTemp 3.70 is only showing temps for 4 cores on my i7 4930K. As you can see from the screenshot, it has 6 cores, all enabled.

What gives?

 
Joined
Oct 21, 2005
Messages
4,079 (0.91/day)
Likes
1,887
Location
USA
System Name Small ATX Desktop
Processor Intel i5 8600K @ 5 GHz
Motherboard Asrock Z370 Taichi
Cooling PHTC12DX CPU + MK-13 VGA, Fans: Delta, Yate Loon, Corsair
Memory G-Skill DDR4 3200 F4-3200C14D-16GTZ
Video Card(s) PNY Geforce GTX 770 XLR8 2GB
Storage Seagate 600 240GB SSD + 2xWD Caviar Blue WD10EZEX 1TB Data
Display(s) Asus PB258Q 2560x1440 + Asus VH242H 1920x1080
Case Lian Li PC A05NB (Inverted Mobo)
Audio Device(s) Audiotechnica ATH M50X, Antlion Mod Mic 4, SYBA SD-CM-UAUD
Power Supply Seasonic SS-660XP2 660 Watt Platinum
Mouse Zowie EC2A, Corsair MM600
Keyboard Filco Majestouch II Ninja TKL, Goldtouch GTC 0033 Ten Key
Software Win7 Pro 64
#2
In task manager how many cores?
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.59/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#3
RealTemp 3.70 is only showing temps for 4 cores on my i7 4930K. As you can see from the screenshot, it has 6 cores, all enabled.

What gives?


You using the RealTemp.exe or RealTempGT.exe?

From the README.txt
-RealTemp GT updated for the 6 core Sandy Bridge E CPUs
If you are using RealTempGT.exe it may not be updated for IVB-E
 

noetus

New Member
Joined
Mar 6, 2014
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#4
Six cores in Task Manager as well.

I was running Real Temp. Now running Real Temp GT and I see all 6 cores. Why two versions of the software? Not well documented, and confusing.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,411 (5.50/day)
Likes
10,541
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#5
There are 2 exe files in the RealTemp download, realtemp.exe and realtempgt.exe. Run realtempgt.exe if you have more than 4 cores.
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
954 (0.59/day)
Likes
385
Location
Cumberland Plateau
System Name EVGA-FX | Lenny (Lenovo Y480)
Processor AMD FX-8320 @ 4.5GHz 1.416v | i7 3610qm
Motherboard Asus M5A99FX Pro R2.0
Cooling Phanteks PH-TC14PE
Memory 2x4GB Corsair Vengeance @ 1600 | 8gb DDR3 @ 1600
Video Card(s) EVGA GTX780 Classified @ 1228MHz 1.615v | GT640m LE
Storage Crucial M500 480GB, WD Caviar Blue 500GB, WD Scorpio Blue 750GB | Samsung 250GB 840
Display(s) Qnix QX2710 1440p | 42" Vizio 3D LCD TV 1080p
Case CoolerMaster HAF XB Evo
Power Supply Seasonic G-650
Software Windows 6.3.9600
#6
Six cores in Task Manager as well.

I was running Real Temp. Now running Real Temp GT and I see all 6 cores. Why two versions of the software? Not well documented, and confusing.
Agreed. It wasn't an easy google find.

That being said, It's hard to complain about free software.
 

noetus

New Member
Joined
Mar 6, 2014
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#7
Yup. Also, this works much better than Coretemp on my system, which kept crashing when Coretemp was running.