• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

overclock 5850 bios flash

mitsumark

New Member
Joined
Dec 29, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#1
dear all,

i'm trying to get my sapphire 5850 toxic OC'ed.
i have seen OC's of 950/1250 and even 1000+ (on watercooling), so my goal of 900/1200 should be easy.
stock speeds are 765/1125, and CCC is capped at 775.
i have tried MSI afterburner, but as soon as i go over 825mhz i get artifacts while running 3dmark (voltage too low?).
unfortunately the voltage is locked in MSI afterburner (sapphire bios overrules?), so i would need to flash the bios to get any higher.

could someone help me with a good bios?
maybe the one from volkswagen? After Bios Flash 5850 Stuck in 2D Clocks
also in the download section i find the ATIFlash 3.79, would this be ok?
i have also seen someone with the stock 5870 bios, is this a good option?

please tell me which bios to use and how to do it properly.

another option would be to voltmod, but is this necessary and doable on the 5850?

in short my goals:
quiet while browsing (low fan)
900/1200 in games


edit: just thought of posting the rest of my system also.
e6750, 8x475mhz
ocz reaper 4gb 1066 memory, 2x475mhz.
gigabyte p35c dsr3 rev 1.x

if you need more info, please let me know.
 
Joined
Feb 7, 2009
Messages
353 (0.11/day)
Likes
11
Location
Nasik,India
System Name Thunder
Processor Intel I5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V Pro
Cooling Thermalright Archon
Memory Gskill Ripjaws X 2*8Gb 1600MHz
Video Card(s) Sapphire HD7950 Vepor X
Storage Seagate 500Gb + WD 3Tb
Display(s) Samsung SyncMaster S22B370
Case Cooler Master HAF 912 Adv.
Audio Device(s) Asus Xonar STX
Power Supply Corsair TX650M
Software Windows 7 64Bit
Joined
Feb 7, 2009
Messages
353 (0.11/day)
Likes
11
Location
Nasik,India
System Name Thunder
Processor Intel I5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V Pro
Cooling Thermalright Archon
Memory Gskill Ripjaws X 2*8Gb 1600MHz
Video Card(s) Sapphire HD7950 Vepor X
Storage Seagate 500Gb + WD 3Tb
Display(s) Samsung SyncMaster S22B370
Case Cooler Master HAF 912 Adv.
Audio Device(s) Asus Xonar STX
Power Supply Corsair TX650M
Software Windows 7 64Bit
#4
I oc my Sapphire HD5850 900/1250 using Sapphire Trixx .
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#5
Is this a reference card? if so then you should have voltage control just change some settings in MSI afterburner
 
Joined
Feb 7, 2009
Messages
353 (0.11/day)
Likes
11
Location
Nasik,India
System Name Thunder
Processor Intel I5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V Pro
Cooling Thermalright Archon
Memory Gskill Ripjaws X 2*8Gb 1600MHz
Video Card(s) Sapphire HD7950 Vepor X
Storage Seagate 500Gb + WD 3Tb
Display(s) Samsung SyncMaster S22B370
Case Cooler Master HAF 912 Adv.
Audio Device(s) Asus Xonar STX
Power Supply Corsair TX650M
Software Windows 7 64Bit
#6
Votage control option is not available in Afterburner :(

This is My Card :-

 

mitsumark

New Member
Joined
Dec 29, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#7
No the toxic version is not a reference card.
I allready tried different afterburner settings, in the text file(enablevoltagecontrol = 1 or something like that) and in the menu, but both didnt help.

i will try the trixx bios when i get home after the weekend.
 

mitsumark

New Member
Joined
Dec 29, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#8
Ok, so i tried the TriXX, thought it was a bios but seems to be just a sapphire OC tool.
Your version gave me an error, and another version i got my hand on could still not change the voltage.

It seems like i really have to flash the bios on this one.
On some forums they tell me it's possible with the toxic/vapor-x version and to use the 5870 bios, they even link to this site: http://www.techpowerup.com/vgabios/73707/Sapphire.HD5870.1024.100413.html
Would this be ok without big chance to wreck my card (it's brand new).

I have found some guides of how to do it, and summed them up into a quick guide that i understand :)
Please let me know if this is correct:
1. create a flash usb fat32 drive with dos boot files & atiflash & the 5870 bios file.
(for assurance, also get the stock bios from gpu-z)
2. delete ati drivers, reboot and change mobo bios to startup from usb.
3. reboot into dos and flash with: "atiflash -p 0 biosname.bin" (http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=57750)
4. reboot and enjoy.
(this bios only ups the voltage to 1.165, which should be sufficient for 900/1200)

Am i missing something?
If not i will try this week and let you know if it worked.
Later i could try different bios with more voltage options, prehaps the 5870 vapor-x OC version.
 
Last edited:

mitsumark

New Member
Joined
Dec 29, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#11
I'm sorry i didn't try flashing it yet, my laptop died and i need a backup computer before trying this.
Im not sure why the latest afterburner would suddenly be able to set the voltage, official release notes?
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,987 (1.76/day)
Likes
1,553
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#13
i have a refference VTX3d 5870 bought the first day it was in microdirect and it was limited to 850 or 900 max it annoyed the hell out of me as on air it could def do more,on water i have it running stable at 1050 1300.
I used the refference asus bios flashed to this card and it caused no problems, i had done it before on xfired 3870's and had it go bad on 1 of them but it was reflashable and very easy to fix, It is possible to brick a card(totally break it) but if your carefull in picking the right bios of a similar card (same voltage control circuitry etc) you should be ok.
Its handy to have a second card installed or about just in case

ps no software was capable of changeing my voltage or pushing the gpu higher as its set in firmware and not adjustable as is,a different bios was the only way for me as id tried flashing hashed versions of its orig bios with no luck
 

neokeelo

New Member
Joined
Jun 14, 2006
Messages
17 (0.00/day)
Likes
0
Location
Manchester, TN
#14
I just picked up a Sapphire Toxic 5850 and in CCC it has a max Core of 1000mhz and Memory of 1300Mhz. I haven't checked the Voltages yet but I will when I get home tonight.

I hope it already has the higher voltages so I can at least get to 900Mhz.
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,987 (1.76/day)
Likes
1,553
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#15
sounds like you have the bios the OP wants, you should rip it for him with GPUZ n mail it him,flashed with that his should do 950 +