• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Overclocking 5870... core clock limit?

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#1
I have a HIS Radeon iCooler V 5870, and lately I've been trying to overclock it. I downloaded MSI Afterburner, ramped it up to 900MHz (the most the slider would go up to) and played a while, and all seems well. I'm interested in going a little further, but the slider only goes up to 900MHz. Meanwhile, I hear about people clocking their 5870s much higher than just 900MHz. I can only set the slider to 900MHz, how do I break this limit?
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,976 (1.76/day)
Likes
1,547
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#2
Use saphire trixx it goes beyond ab
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#3
The slider for core goes all the way up to 1200 in Trixx, but when I try to set any core clock it just sets itself back to 850.
 
Joined
Jul 18, 2008
Messages
2,866 (0.83/day)
Likes
697
Location
South Carolina
System Name KILLER
Processor Intel Core i7 4770K
Motherboard MSI Z87 G45 Gaming
Cooling Water Cooling
Memory 2x4GB Gskill 2400mhz
Video Card(s) EVGA GTX 780TI
Storage SSD Kingston 240GB
Display(s) 24" Asus 144hz
Case Cooler Master HAF
Audio Device(s) X-Fi Platinum
Power Supply Antec 1200 Watt Modular
Software Windows 7 64 Bit
Benchmark Scores 3DMark Vantage 51342
#4
You need to flash the bios to asus to clock past the limits.

Look it up on google.

Make sure you research what you are doing before you try it.

Make sure to save your current bios so you can flash back later.
 
Joined
Aug 2, 2009
Messages
4,014 (1.31/day)
Likes
1,832
System Name Abacus
Processor i5 2500K
Motherboard ASRock p67 Extreme4 Gen3
Cooling Swiftech MCP35X, EK HF Copper, 2.120 rad, 3.120 rad
Memory 2x4GB G.Skill Sniper 1600
Video Card(s) 2 Zotac GTX 770 4GB w/ FC EK Blocks
Storage WD 640BG x2/WD 250GB/Samsung 2TB
Display(s) QNIX 27" PLS
Case Corsair 700D
Audio Device(s) X-Fi XtremeGamer
Power Supply EVGA G2 750W
Mouse Logitech G500
Keyboard Corsair K70 RGB MX Brown
Software Windows 10
#5
You need to flash the bios to asus to clock past the limits.

Look it up on google.

Make sure you research what you are doing before you try it.

Make sure to save your current bios so you can flash back later.
That's not even close to being true, and is not only unnecessarily dangerous but can brick a card.

Here is what you do:

Open MSIAfterburner.cfg with Notepad++

Find this section:

[ATIADLHAL]
UnofficialOverclockingEULA =
UnofficialOverclockingMode = 0
AccessibilityCheckingPeriod = 0


And change it to this:

[ATIADLHAL]
UnofficialOverclockingEULA = I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it
UnofficialOverclockingMode = 1
AccessibilityCheckingPeriod = 0

Viola!
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#6
That worked, thanks. Now if only I had voltage control as well... I guess my card just doesn't support it.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,397 (4.85/day)
Likes
5,476
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#7
You need to flash the bios to asus to clock past the limits.
You need to look for every option before recommending flashing your video card. That should be an absolute last resort.
That's not even close to being true, and is not only unnecessarily dangerous but can brick a card.

Here is what you do:
+1: AB can clock plenty high.
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,877 (0.78/day)
Likes
878
Location
Mainland Britain
System Name H2o Box
Processor Intel(R) Core(TM) i7 4820k @ 4.40 GHz
Motherboard MSI X79A-G43 Plus (MS-7760) v3
Cooling CPU EK Block and 360RAD H2o
Memory Gskill RipjawsZ 16Gb 9-10-9-28 3T @ 2021Mhz
Video Card(s) Zotac GTX 1080ti AMP EXTREME, EVGA GTX 980ti FTW
Storage HyperX Fury 120GB & Savage 480GB SSD, Seagate 250GB,250GB 7200rpm Kingston 64GB SSD
Display(s) Panasonic GT30 46'' 1080p 3D HDTV [Custom Resolution 3200*1800]
Case Corsair O-800D
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Power Supply Be Quiet! [Dark Power Pro 11] 1200W CM replaced [7-4-2017]
Mouse Asus ROG
Keyboard Microsoft Digital Media 1.0A
Software Win 10 Pro 64Bit v 1703 / OS[build 15063.13]
#8
Now if only I had voltage control as well... I guess my card just doesn't support it
Hi

Just to confirm; after looking at the vga bios for this card in RBE the GPU Voltage & MEM VTT registers are locked on this card.

[programmable voltage regulation controller chip is required on the PCB for this functionality]

atb (all the best)

Law-II
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#9
Hrm, I can test up to at least 944MHz stable with Kombustor overnight, but I get weird glitches. The screen will flicker and show what looks like corruption for a split second, then return to normal. It flickers often. Not sure what's happening here? I didn't touch the memory at all, only the core.

What's strange is it flickers even in 2D clocks, 157 core and 300 mem. It seems to be doing this just because higher clocks were set, even though it's not actually running at that speed when this happens. I didn't have this issue when I was stuck at only being able to go up to 900MHz though... ???
 
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
#10
AMD imposes artificial overclocking restrictions on their cards, and has done so for several generations. I've had problems with the whole screen going nuts when I unlocked unofficial overclocking on my 7950 a while ago, even at stock clocks. I think it's something that hasn't been supported for quite some time, like the last year or so.
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#11
Last edited:

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#12
AMD imposes artificial overclocking restrictions on their cards, and has done so for several generations. I've had problems with the whole screen going nuts when I unlocked unofficial overclocking on my 7950 a while ago, even at stock clocks. I think it's something that hasn't been supported for quite some time, like the last year or so.
Then how do people clock their cards through the roof? Just deal with the flickering and whatnot?

I'd do it, if I can get past the first hurdle first.
 
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
#13
Then how do people clock their cards through the roof? Just deal with the flickering and whatnot?



I'd do it, if I can get past the first hurdle first.
They probably use the 11.11c drivers as people say those perform the best for the 6K series at least.
 
Joined
Jun 18, 2005
Messages
609 (0.13/day)
Likes
76
Location
London, UK
System Name this_is_so_leet_it_needs_no_name
Processor Intel I5 2500k @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P8 P67-M Pro
Cooling MUX-120 with Dual Fan
Memory Samsung Memory DDR3 2133 Overclocked (non LP)
Video Card(s) XFX ATI/AMD 5870 1gb @ [tbc]
Storage 2*2tb Samsung Raid 0 + 64gb Kingston SSD
Display(s) BenQ G2420HDBL LED monitor
Case Lian Li PC-60 old skool alu case
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD PCI-Express (great)
Power Supply Corsair 650 TX
Software Win 7 64bit
#14
Which people? :) I have a 6970 and was literally about to install the latest beta 5s. 11.11c is old now right?
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,976 (1.76/day)
Likes
1,547
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#15
The slider for core goes all the way up to 1200 in Trixx, but when I try to set any core clock it just sets itself back to 850.
You disabled ulp power in trixxs settings tab
I get 950-1000 and my 5850 stock max was 775 its untouched bios means ita similar
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,523 (4.59/day)
Likes
3,156
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#16
Actually by that point I had already uninstalled Trixx since it didn't seem to be working for me, and I got MSI Afterburner to allow higher clocks...
 
Joined
Apr 8, 2012
Messages
575 (0.28/day)
Likes
188
System Name Main rig
Processor Intel i7-4790K Devils Canyon
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Antec Kuhler 620
Memory 16GB Corsair Vengence Pro
Video Card(s) Sapphire R9-290 Vapor-X
Storage Samsung 840 EVO 1TB
Case Corsair 600T
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI HD Platinum
Power Supply Corsair AX750 Gold
#17
AMD imposes artificial overclocking restrictions on their cards, and has done so for several generations. I've had problems with the whole screen going nuts when I unlocked unofficial overclocking on my 7950 a while ago, even at stock clocks. I think it's something that hasn't been supported for quite some time, like the last year or so.
Thats just a ridiculous statement...

i oced the hell out of my 5950, 6950, and now my 7970 ...

they don't impose anything...

they try to stop average joe from screwing up their card, but allow people who know what they are doing the overclock the hell out of them...

if you cant, then you dont know what you are doing...