• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Overclocking question.

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#1
Using TechPowerUp's GPU-Z I have discovered that only my X850XT has been overclocked, and not my Crossfire Edition.

Have I been creating problems for myself by clocking the slave faster than the Master?

Thing is.. I can't choose which one to OC. ATi Tray Tools doesn't give that option.
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#2
nope, x-fire will always run based on the weakest/slowest card. same goes for sli and raid.
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#3
I don't understand, are you saying OC'ing the slave and not the master is okay?

Both Cards have same stock clocks.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,631 (5.77/day)
Likes
9,356
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#4
I have thought about this myself with my SLI setup...The only real way to OC both cards is to individually test them. Find a good number for both cards core/mem , and flash both to those clocks.

Cant really see it doing any harm as long as the clocked card handles those speeds!
 

Hawk1

New Member
Joined
May 8, 2007
Messages
1,248 (0.32/day)
Likes
161
Location
The Big Smoke, Canada
Processor E6600@3.6Ghz (8x450)
Motherboard Commando
Cooling TRUE
Memory 2GB Ballistix Tracers @900 4-4-4-12
Video Card(s) ATI X1950XTX w/TR HR-03
Storage 2 x WD250GB (RAID0) 1x WD150GB Raptor 1x500GB external
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case TT Armour
Audio Device(s) Xfi xtreme Gamer (X-230s/HD595s)
Power Supply TT 750W modular
Software xp pro SP2/Vista Ultimate 32
#5
I think for Crossfire they run at whatever the lower cards clock speed is (ie-you can crossfire a 1950xtx with a 1900 crossfire master, but will they will both run at the 1900's speed). I don't think it has any ill effects.
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#6
Lol but my point is they're not both running at the same clocks, one is faster than the other.

Isn't that bad?
 

Hawk1

New Member
Joined
May 8, 2007
Messages
1,248 (0.32/day)
Likes
161
Location
The Big Smoke, Canada
Processor E6600@3.6Ghz (8x450)
Motherboard Commando
Cooling TRUE
Memory 2GB Ballistix Tracers @900 4-4-4-12
Video Card(s) ATI X1950XTX w/TR HR-03
Storage 2 x WD250GB (RAID0) 1x WD150GB Raptor 1x500GB external
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case TT Armour
Audio Device(s) Xfi xtreme Gamer (X-230s/HD595s)
Power Supply TT 750W modular
Software xp pro SP2/Vista Ultimate 32
#7
Lol but my point is they're not both running at the same clocks, one is faster than the other.

Isn't that bad?
Performance wise, yeah, your not getting the use out of the one OC card when in crossfire. Hardware wise they will be fine.

I think there was a way to overclock both for crossfire, but not sure how (I dont OC my GPU). I think Damulta would know.
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#8
sli operates @ the speed of the slowest one.
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#9
Yes but it is not operating at the speed of the slowest one, people please understand, they are running DIFFERENT clocks.

I guess I may as well just push the slave back down to stock and call it a day.
 
Joined
Apr 3, 2005
Messages
471 (0.10/day)
Likes
27
Location
Surrey, England
System Name The Beast
Processor Core i5 2500K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Custom Water Cooling
Memory 2x2Gb Gskill Ripjaw X @ 2133mhz 9-11-9-28 1T
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb no unlock :-(
Storage 3x500Gb 1x80Gb
Display(s) LG W2486L 24" LED Backlit 1920x1080
Case Hiper custom Osiris mid tower
Power Supply Hi-power modular 900W
Software Win 7 Home Premium 64 bit
#10
Can't you oc both your x850's using ati tool? Settings>Use Device - select card

Its what i do and seems to work.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,631 (5.77/day)
Likes
9,356
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#12
hey cash why not do as i suggested and clock them individually to find a good max that both will do well , then flash those speeds to the cards?
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#13
Ha I don't trust myself flashing, I don't fancy bricking anything.

And Fuse-Wire wants to buy my PC, so I don't want to mess it up for him. :p
 
Joined
Apr 3, 2005
Messages
471 (0.10/day)
Likes
27
Location
Surrey, England
System Name The Beast
Processor Core i5 2500K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Custom Water Cooling
Memory 2x2Gb Gskill Ripjaw X @ 2133mhz 9-11-9-28 1T
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb no unlock :-(
Storage 3x500Gb 1x80Gb
Display(s) LG W2486L 24" LED Backlit 1920x1080
Case Hiper custom Osiris mid tower
Power Supply Hi-power modular 900W
Software Win 7 Home Premium 64 bit
#15
no, you have load that profile to each card individually.
Just make sure each card can handle the clocks
 
Joined
Apr 3, 2005
Messages
471 (0.10/day)
Likes
27
Location
Surrey, England
System Name The Beast
Processor Core i5 2500K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Custom Water Cooling
Memory 2x2Gb Gskill Ripjaw X @ 2133mhz 9-11-9-28 1T
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb no unlock :-(
Storage 3x500Gb 1x80Gb
Display(s) LG W2486L 24" LED Backlit 1920x1080
Case Hiper custom Osiris mid tower
Power Supply Hi-power modular 900W
Software Win 7 Home Premium 64 bit
#17
Also 3d detection will not work, as it can't do it for both cards.
So every time you game or bench load them manually