1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Overclocking the AMD FX 8350 to 5ghz

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Simmyen, Dec 25, 2012.

  1. aquaraider11

    Joined:
    May 14, 2014
    Messages:
    19 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Thanks, and now for the truly noob guestion.
    Witch should I increase MHz or multiplyer and if both in witch order and how much?

    I DID OC my old phenom ii x4 B55 (it was x2 555 till I unlocked it) to 3.7 from 3.2 but it's not the same and as it is ancient chip that I have had 10 million years it's pretty much valueless so with it I could go with hit and miss strategy to try everything.
    But I do not wish to brake my new chip so I wish to know the "correct" way of doing things slowly : D
     
  2. Vario

    Vario

    Joined:
    Oct 21, 2005
    Messages:
    3,158 (0.80/day)
    Thanks Received:
    1,065
    You may be paying closer attention to the correct amount of voltage, not too high, not too low.

    I'd do the multiplier first. Bump it up, if its not stable, bump the voltage up a tiny bit, back and forth until you hit the max temperature or voltage that you are willing to tolerate.
     
    10 Year Member at TPU
  3. aquaraider11

    Joined:
    May 14, 2014
    Messages:
    19 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    A little problem.
    Something is throtling my performance. Any idea how to find out who?
    At the moment i get sable 4.4 GHz and unstable / throttling 4.5 GHz
    http://i.imgur.com/UVdhrtE.png
    like that :/
     
    Last edited: Jul 11, 2014
  4. FlanK3r

    FlanK3r

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    316 (0.12/day)
    Thanks Received:
    220
    Location:
    czech republic
    APM master settings?:)
    If not, its VRM.
     
  5. Vario

    Vario

    Joined:
    Oct 21, 2005
    Messages:
    3,158 (0.80/day)
    Thanks Received:
    1,065
    Put a fan blowing on the vrm
     
    10 Year Member at TPU
  6. aquaraider11

    Joined:
    May 14, 2014
    Messages:
    19 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    APM is Application Power Management? If so i have it allready disabled.

    3 guestions.

    1. Where is it on MoBo, i know its 1 of those random litle metal blocks on it, but wich one?
    2. Physically how am i suposed to acomplish that? i have 1 HUDGE CPU cooler and 2 Med big GPU:s and small mid tower case so i basicly have no space for cooler. (i have 4 coolers in case and 3 on heatsink) [I basicly cant see my MoBo :D ]
    3. Does it have settings in my bios (propably no and you propably would not know as even i dont know my bios version :D )
     
    Last edited: Jul 13, 2014
  7. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,728 (4.40/day)
    Thanks Received:
    2,258
    That chip isnt valuless. If it fully unlocked there is full value in that chip.

    Ps that psu id say cant deliver enough juice. Also check vrm temps along with cpu temp while gaming/stress testing
     
  8. aquaraider11

    Joined:
    May 14, 2014
    Messages:
    19 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    It was phenom ii x2 555 black edition or something so it was factory unlocked i guess. I just enabled cores in bios.
    And if that is valuable, how valuable is it?

    From where and what temp is it?

    And for juice delivery, i can check how much does it pull from wall at stress testing, but it will take a while. And i m pretty sure that its not the case.
     
  9. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,728 (4.40/day)
    Thanks Received:
    2,258
    Bios and software utilities. Since its a 955 honestly just look at pricing of them. Still a great chip.

     
  10. aquaraider11

    Joined:
    May 14, 2014
    Messages:
    19 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    50€ was the onlyone i could find and that was from eBay
    Not bad prize but i dont see any reason anyone world buy one.
    As as a server solution it has too few cores and too high clock speed and as a desktop Office or similar CPU it has too high power consumption compared to efficiensy and all amd APU:s are better
    As a low end gaming solution again AMD APU:s win on every factor.

    Mabye if you want to practise OC you could buy one as its quite easy chip and cheap one too.
    Or if you have allready AM3 or AM3+ board and you dont want to upgrade that THEN you could want that... But if you have AM3 board you PROPABLY have better CPU allready.

    So yeah realy no reason to buy one...
     
  11. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,728 (4.40/day)
    Thanks Received:
    2,258
    I have a rig in progress last machine i built for myself was in 2002
     
  12. tuunade988

    Joined:
    Jul 20, 2013
    Messages:
    190 (0.17/day)
    Thanks Received:
    7
    I'm thinking about upgrading my cpu cooler just to overclock my 8350. Does anyone here have a coolermaster nepton 280L, and can confirm that the cpu could at least get to 5.0ghz? I also have unmatched sticks of ram (x2 8gb sticks) one with 1333 and the other 1600, so my computer is basically running 16gb ram dual channel at 1333. Will this at all affect my overclock? If not than yeah.. I'm considering the nepton.
     
  13. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,728 (4.40/day)
    Thanks Received:
    2,258
    No it wont just make sure the memory stays at 1333 with same timings for both.
     
  14. cdawall

    cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    23,015 (6.24/day)
    Thanks Received:
    4,397
    Location:
    Houston
    Aio water coolers are still pushing it to get 5ghz stable.
     
    10 Year Member at TPU
  15. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,728 (4.40/day)
    Thanks Received:
    2,258
    What about 5 even???
     
  16. Mr.Scott

    Mr.Scott

    Joined:
    Dec 25, 2012
    Messages:
    367 (0.27/day)
    Thanks Received:
    461
    Location:
    Spencerport NY
    24/7?; not likely. For short bench runs maybe.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)