• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Overheating!!!

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#1
Well i decided to join after reading afew of the threads on this site, some of the overclocking info on the 6400+ BE sound like something i want to get round to trying, but for now, i have the serious problem of overheating!!!! at idle my 6400+ BE runs between 50 & 60 (depending on the room temp.... which is never really above 24!)

Any info would be great, so thanks in advance.

I will fill in my sig in a minute so whoever ends up reading my thread will have a better idea... I hope.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (4.96/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#2
Interesting....

Assuming your on air, what cooler, case, how many fans for intake/exhaust? Tried reseating heatsink and new TIM?

EDIT: O btw, Welcome to TPU! ;)
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#3
a couple of things ....

First off please go to your user CP and set up your system specs, and tick the show all button. This way we can see what all is in the rig.

Secondly I would suggest you open the case up and look to see if its full of dust, or maybe the fan has stopped working.

After we get those two sorted we can elaborate on where to go from there!
 
Joined
Sep 6, 2007
Messages
384 (0.10/day)
Likes
43
Location
Los Angeles, CA
System Name Phase 3pointOH
Processor Intel i5 3570k
Motherboard Gigabyte z77x-ud5h
Cooling Swiftech Apogee HD CPU Waterblock
Memory 8g Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GTX 670
Display(s) 28'' Samsung
Case Silverstone tj07
Power Supply Corsair TX750w
#4
what HS/F, case, water cooling etc etc...?

But looks like you need to re-seat your heatsink and use either MX-2 or Arctic silver5.

From what i remember my old 6400+ Blk idled at 38-42C on air
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#5
i have a 8cm front fan, 6cm side fan, 2x 6cm back fans

The insides of the case Barely ever gets time to get dusty or anything, i do try keep a very clean pc :)

O yeh, the Reply's are comming alot faster than i thought :)
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#6
If you feel comfortable enough to remove the cooler, I would start there as others have suggested, sorry if I make it sound tough, but I have no idea on your skills or comfort level. Also make sure you have some extra TIM(thermal compound) on hand as it will need to be replace once you remove the cooler!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#7
Sneekypeet, you was in the last thread i read :) lol, my skills are not at expertize levels, but i know whats what and built afew pc's in the past, including my currant system, i've removed the HSF many times, and still no luck, there is one very odd thing that strike's me, every now and again my tower tends to get knocked a little, and the temps do change, like right now, im running at 49 for my cpu, which i find great, compared to my usual temps, i've even Emailed AMD about it, and they are blaming it on the other hardware i have, im trying to find the exact model of my HSF to see if you think its suitable for the cpu, i'll hopefully post that shortly.
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#8
What kind of voltage is running through the CPU at the moment?
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#9
Thermaltake TR2-M6 SE (K8)
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#10
stock everything, except for the RAM
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#11
Well AMD may be on to a bit of something. I do know that a few friends who clocked on 939 with mATX and a somewhat questionable PSU also ran unreasonably high temps.

Ids there any way you could run this chip to a buddies house of maybe borrow another PSU and see what happens then.

Not saying this IS why, but it has been my experience to see these sort of issues!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#12
i've tried another psu already, no diffrence at all. n i dont know anyone with a mobo capable of runnin my 6400 :(

I've been thinking for awhile it could be a dodgy thermo-reading, as i've known it to happen... usually on AMD, yet again, lol,
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#13
i've tried another psu already, no diffrence at all. n i dont know anyone with a mobo capable of runnin my 6400 :(

I've been thinking for awhile it could be a dodgy thermo-reading, as i've known it to happen... usually on AMD, yet again, lol,
What are you using to read temps, my suggestion would be coretemp!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#14
at the moment im using Laveleys Everest Ultimate, its always been pretty correct with the other programs i've used in the past.

..... Just downloaded coretemp, readings are exact, so no worries on that one.
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#15
To be honest it seems the only thing left would be the mobo, is there a local shop you could have boot the CPU and see what kind of a temp reading they can get off it?

Then at least you could direct it to either getting another mobo, or an RMA of the CPU if in fact its hot when they boot too!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#16
i've had 3 diffrent mobo's in the past year :(

Also another thing to note, is when i tried vista, my core voltage would alter itself in windows, which was great, but it suddenly stopped doing that, but didn't win the fight when under load.

And another thing, lol, when i had my vga card i was able to play games without a problem, such as GTA San Andreas, Fifa 08, n afew more (only ones i had at the time, but all around the same system specs.
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#17
i've had 3 diffrent mobo's in the past year :(
they all report the same issues with temps?

If so Id tell AMD they need to get this thing under control. While that temp is inside of what is concidered safe, I would want it out of my rig and replaced with one that works just like 99% of the others out there!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#18
all with the same temps, there is one thing what could be partly my fault i think... when i first went to buy my setup, all in one go, they didnt have the mobo i wanted (which happens to be the one i got now) so i settled for what the shop recommended!!!, which i found out didnt fully support the 6400+ BE, but i give them FOXCONN 100% on the customer services!, wish i could say the same about AMD! but yeh, could that possibly be a cause of the problem?
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#19
The asus you have in your specs doesnt support it? Looking at the site I wouls assume it does, but i couldnt seem to find an actual CPU support list for it.

And running it on another board I dont think would cause it to run hot on any mobo.
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#20
The ASUS i have now, does fully support it, but when i went to first get my pc (buying parts and building it myself) the shop didnt have the ASUS mobo in stock, so i settled for what they recommended, which was a Foxconn, which didnt fully support my cpu.

but they said it did so at the time i took thier word for it!!!
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#21
The ASUS i have now, does fully support it, but when i went to first get my pc (buying parts and building it myself) the shop didnt have the ASUS mobo in stock, so i settled for what they recommended, which was a Foxconn, which didnt fully support my cpu.
I discussed it with a buddy on Teamspeak and our conclusion is that it would/shouldnt have caused an overheating issue. Again I feel you have done all the correct steps to rule out everything as possibilities. Give AMD another shot at this and reitterate what we have discussed and see what their attitude on it is....hell copy the link and post it in the email to them, that way you dont have to remember and sort it all over again!
 

mc-dexter

New Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,507 (0.45/day)
Likes
95
Location
England
System Name The Abominable Dust Bomb / Just A Box
Processor AMD 6400+ BE (Windsor) @3.35Ghz / AMD 3200+ (Barton)
Motherboard ASUS M2A VM - HDMI / Abit NF7 - S2
Cooling Xigmatek HDT S1283 / Gigabyte 3D Cooler Ultra
Memory 2x 1Gb Kingston DDR2 667Mhz Dual Channel @800Mhz (soon 3Gb Dual) / 2x 512Mb Geil Dual DDR 400Mhz
Video Card(s) XFX GeForce 8600GT (soon to be ASUS 8800GT) / MSI Geforce 5200FX
Storage 80Gb Maxtor 2mb cache Maxtor 500Gb 32mb cache / 2x 40Gb Maxtor's
Display(s) 19" TFT, 15" TFT, 32" TV / 15" CRT
Case XBLADE / Everest
Audio Device(s) (Onboard) Realtek ALC883 5.1 High Definition / Onboard
Power Supply Antec True Power 480w / 400w Winpower
Software Win Vista Premium SP2 / Win XP Pro SP2
Benchmark Scores 3D Mark 06 = 6709 ... lol
#22
sounds like an idea i'll do... but tomorrow, well, later after i've had some sleep, lol, thanks for your advice n i'll keep you updated with what they say/do.

have you ever done an RMA? what would be the best thing to package the cpu in? will i need any kind of proof of purchuse? n anything else you think might be useful info about an RMA, if you dont mind ofcourse :)
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,727 (5.75/day)
Likes
9,507
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H150i PRO RGB
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia GTX 1080ti SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#23
sounds like an idea i'll do... but tomorrow, well, later after i've had some sleep, lol, thanks for your advice n i'll keep you updated with what they say/do.

have you ever done an RMA? what would be the best thing to package the cpu in? will i need any kind of proof of purchuse? n anything else you think might be useful info about an RMA, if you dont mind ofcourse :)
usually any form of proof of payment even a screenie of the newegg order is sufficient.

Also they do prefer the original box and HS to be sent along with it.

Last RMA I had was with the same issue on a 4200X2 back with 939, they took care of me tho, but I did have all the goodies and the box!

Good luck , feel them out tomarrow and see what they have to say!:toast:
 
Last edited:
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,372 (1.70/day)
Likes
1,120
System Name The Green Knight
Processor Intel i5 8600k @4.9GHz w/ Corsair H100i CPU AiO w/Corsair HD120 RBG fan
Motherboard Asus Z370-E Gaming
Cooling 6x120mm Corsair HD120 RBG fans
Memory Corsair Vengeance RBG 2x8GB 3600MHz
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440 OC'd to 100MHz
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Firestrike - 11471 @4.9GHz 980 stock @1178 core 1753 memory 1279 boost Unigine Heaven - 1824
#24
When you go to setup the RMA, they will tell you everything in the form of what you need to include and also in the email.
 
Joined
Mar 18, 2008
Messages
4,509 (1.25/day)
Likes
1,048
Location
Australia
System Name Night Rider | Mini LAN PC | Workhorse
Processor AMD FX 8350 | i7 2600 | i7 970
Motherboard GA-990FXA-UD3 AM3+ | GA-H77M-D3H | Gigabyte EX58-UD5
Cooling AMD Wraith cooler| Coolermaster Gemini with Noctua 3000RPM Fan | Big shairkan B
Memory 4x2GB DDR3 G.Skill 1600 6-8-6-24| 2x4GB Corsair 1600 | 6x2GB DDR3 1300 Corsair
Video Card(s) ASUS GTX 970 OC in Sli | Gainward GTX 650 TI GS | ASUS 7970 Matrix
Storage 250GB Plextor SSD Por 5 /1TB WD Black | 500GB WD ES/WD Black | WD 320/Seagate 320
Display(s) Samsung 2494hs 24" 1080P| Samsung 20" S20C300L/DELL 15" | 22" DELL/19"DELL
Case LIAN LI PC-18 | Mini ATX Case (custom) | Atrix C4 9001
Audio Device(s) Onboard | Onbaord | Onboard
Power Supply Silverstone 750 | Silverstone Mini 450W | Corsair CX-750
Mouse Gigabyte aivia krypton gaming mouse | Rapoo V900 | Gigabyte 6850X
Keyboard MAX Keyboard Nighthawk X8 | Creative Fatal1ty eluminx | Some POS Logitech
Software Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64/Windows 10 Home
#25
Hey there, and welcome to TPU :) I have been reading this thread and i just wanted to see if i could help at all, i have had a X2 6400 at one stage, that i put in a m8s comp that i built for him, it was not the BE tho, im guessing the BE is less wattage model?

Anyway it came with the AMD copper 4 pip heatsink , with a 70mm fan on it, and it cooled it well enough, i noticed the cooler you have for it and looked it up , it seems to be good enough for it. Have you got the original cooler for it? as that one is a after market one isn't it? Also try to find out the fan speed of the cooler, just to make sure it is increasing in speed, since the new ones go off the temps of the mobo to increase fan speed when the CPU gets hot.

It is a bit odd that it is idled at such a high temp, that should be the temp it would run at when its at full load, it is idling right isn't? and not some program making it run at full load 24/7?

Also if you want it to run a bit cooler when its idling make sure you have cool and quiet turned on? so the CPU will run at as a guess 1GHz, this will drop temps by a good 10c, but wont help the temps when you are using the CPU under full load.

Hope you work it out :) i like the CPU, so i don't want to see it die.