• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

p5nsli ram not running at 800mhz

Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#1
HELP with P5N SLi

so im working on my friends pc cause its been giving him shiot its a P5N SLI ive updated to the latest bios
while checking an oc i noticed that the ram was only running at 400mhz Effective 200mhz real clock i was like wtf thats ddr1 speed but he has 4x512 mb corsair xmms 2 800mhz

so i went to bios and manually set the clock to 800mhz when the bios boots it reports that the ram is running at ddr 800mhz but in windows i get this



someone plz help me get this sorted out quick
 
Last edited:
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#2
bump
 
Joined
Aug 29, 2004
Messages
967 (0.20/day)
Likes
111
Location
Danville IL
Processor I7 4770k
Motherboard ASUS z87 pro
Cooling Corsair a50
Memory 4x4 gig Gskil aries ddr3 1866
Video Card(s) Gigabyte r280x windforce
Storage intel 520 120 gig ssd
Display(s) 24 inch Asus IPS
Case Cool Master
Audio Device(s) realtek onboard
Power Supply hiper 880
Software win 7 ult
#3
bandwidth says 6400mb/s witch = ddr2-800 or ddr6400. the effective clock is 400x2 real clock is quad 200 or 200 x 4. ALLEN
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,275 (5.51/day)
Likes
10,363
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#4
Everest is reporting the wrong figures, which isn't a surprise.

CPU-Z shows the real clock speed, double that to get your effective clock speed. Everything is running correctly, the RAM is running at DDR2-800.
 
Joined
Jun 5, 2005
Messages
4,640 (1.01/day)
Likes
415
Location
Toronto, Canada
System Name old school / new school
Processor 3.0e C0 @ 3.6 / e5200
Motherboard p4p800e-dlx / p5q-DLX
Cooling custom water see sig / air
Memory 2x1g oczPC4000EbPl / 2x2g ocz2rpr1066
Video Card(s) 3850AGP / 4890vaporX
Storage 36g raptor+120g wd / wd 1001fals 1tb
Display(s) BenQ / sharpAQUOS LC-37D64U
Case modded antec plusview / generic
Audio Device(s) audigy 2zs / ASUS Xonar HDAV1.3
Power Supply fan/cable modded powerstream 520 / OCZ 700mxsp
Software Xp pro SP2 / VISTA ultimate OEM
#5
bandwidth says 6400mb/s witch = ddr2-800 or ddr6400. the effective clock is 400x2 real clock is quad 200 or 200 x 4. ALLEN
:toast: