• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

P8Z77-V PREMIUM x16 slot

Joined
Feb 5, 2013
Messages
41 (0.02/day)
Likes
0
Location
Antartica
#1
Hey guys,

I hope that someone can help me out in regards of this mobo, in particular, how to set up xfire using x16 speed lane.

This mobo brings 4 pcie x16 slot, 2 blue and 2 white

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1155/P8Z77-V_PREMIUM/E7356_P8Z77-V_Premium.pdf

If you take a look on the table (1-25), you'll see the configuration for enabling xfire or 3 way xfire-4way xfire, etc.

Im not to sure which PCIE X16 slot is the one i have to use to enable the x16 on xifire (2 cards only):wtf:

As per the manual suggest, you might need to install 1 gpu on the first pcie x16_1 (blue)and the other one would have to be the pci x16_3 (blue ), However if you see the mobo layout, both slots are quite separated from each other, making it almost impossible to connect.:banghead:

Can someone explain this to me?

Thanks a lot!!
 
Joined
Nov 10, 2006
Messages
4,527 (1.12/day)
Likes
6,075
Location
Washington, US
System Name Lappy
Processor i7 6700k
Motherboard Sager NP9870
Cooling A lot smaller than I'd like
Memory Samsung 4x8GB DDR4-2133 SO-DIMM
Video Card(s) GTX 980 (MXM)
Storage 2xSamsung 950 Pro 256GB | 2xHGST 1TB 7.2K
Display(s) 17.3" IPS 1080p G-SYNC
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI MB 5, Foster 2.1 channel integrated
Mouse Razer Deathadder
Keyboard 3-zone RGB integrated
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Not slow
#2
I don't have experience with Intel chipsets, but you should just be able to add the cards to any slot and bridge them. From there, it should just be a software switch (in CCC/Vision/Whatever) to enable crossfire. You can always double check to see if it's enabled by using GPU-z.
 
Joined
Feb 5, 2013
Messages
41 (0.02/day)
Likes
0
Location
Antartica
#3
I don't have experience with Intel chipsets, but you should just be able to add the cards to any slot and bridge them. From there, it should just be a software switch (in CCC/Vision/Whatever) to enable crossfire. You can always double check to see if it's enabled by using GPU-z.
I understand, however my question is based on the information provided by asus manual.

Not to sure which pcie x16 would give x16 on crossfire, since are 4 of them, 1 blue, 1 white, 1 blue and 1 white.

http://www.asus.com/Motherboard/P8Z77V_PREMIUM/#gallery

I cant find any information if i install 1 gpu on the first slot(blue) and then another one in the next pcie x16 slot (white one)

Hope it makes sense.
 

HammerON

The Watchful Moderator
Staff member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
7,434 (2.32/day)
Likes
4,740
Location
Up North
System Name Cruncher / Cruncher 2
Processor i7 6900K / E5 2683 v3
Motherboard X99A Gaming Pro Carbon / ASRock X99 Extreme 4/3.1
Cooling EK Supremacy EVO Elite 2011-3 / EK Supremacy
Memory G.Skill Trident Z 32GB 3200 / G.SKILL Trident Z 16GB 3200
Video Card(s) EVGA 980 Ti Classified / ATI 3650
Storage Samsung 960 Pro 512 GB + Mushkin Reactor 1 TB / OCZ Vertex 4 256 GB
Display(s) Dell UltraSharp U3011 30"
Case Corsair Obsidian 800D / TT Core V51
Audio Device(s) On-board
Power Supply Corsair AX1200 / EVGA 500W
Software Win 10 Pro/ Win 10
Benchmark Scores Always changing~
#4
From the manual:


Is this what you are looking for?
 
Joined
Feb 5, 2013
Messages
41 (0.02/day)
Likes
0
Location
Antartica
#5
From the manual:
http://img.techpowerup.org/130218/Untitled094.jpg

Is this what you are looking for?
That's right, that what im asking.

In there says that for getting x16 on xfire (2 cards) you need to install them on the first blue pcie x16 (blue) and the other gpu card on the blue pcie x16 (blue one)

As you can tell, both are kinda separated, so i was wondering if the crossfire cable would reach the 2nd card.
 

HammerON

The Watchful Moderator
Staff member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
7,434 (2.32/day)
Likes
4,740
Location
Up North
System Name Cruncher / Cruncher 2
Processor i7 6900K / E5 2683 v3
Motherboard X99A Gaming Pro Carbon / ASRock X99 Extreme 4/3.1
Cooling EK Supremacy EVO Elite 2011-3 / EK Supremacy
Memory G.Skill Trident Z 32GB 3200 / G.SKILL Trident Z 16GB 3200
Video Card(s) EVGA 980 Ti Classified / ATI 3650
Storage Samsung 960 Pro 512 GB + Mushkin Reactor 1 TB / OCZ Vertex 4 256 GB
Display(s) Dell UltraSharp U3011 30"
Case Corsair Obsidian 800D / TT Core V51
Audio Device(s) On-board
Power Supply Corsair AX1200 / EVGA 500W
Software Win 10 Pro/ Win 10
Benchmark Scores Always changing~
#6
You should have received a Crossfire bridge with your motherboard if it was in the retail box. IF you don't have the right size, they are easy to find on ebay.
 
Joined
Feb 5, 2013
Messages
41 (0.02/day)
Likes
0
Location
Antartica
#7
You should have received a Crossfire bridge with your motherboard if it was in the retail box. IF you don't have the right size, they are easy to find on ebay.
So, that means that for getting xfire x16 speed lane, id have to install 2 gpu's in the 2 blue pcie x16 slot?

I was actually thinking of installing one the pcie x16 blue and the other one in the pcie x16 white one.

http://www.asus.com/Motherboard/P8Z77V_PREMIUM/#gallery

However, there is no mention of this in the mobo.
 

HammerON

The Watchful Moderator
Staff member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
7,434 (2.32/day)
Likes
4,740
Location
Up North
System Name Cruncher / Cruncher 2
Processor i7 6900K / E5 2683 v3
Motherboard X99A Gaming Pro Carbon / ASRock X99 Extreme 4/3.1
Cooling EK Supremacy EVO Elite 2011-3 / EK Supremacy
Memory G.Skill Trident Z 32GB 3200 / G.SKILL Trident Z 16GB 3200
Video Card(s) EVGA 980 Ti Classified / ATI 3650
Storage Samsung 960 Pro 512 GB + Mushkin Reactor 1 TB / OCZ Vertex 4 256 GB
Display(s) Dell UltraSharp U3011 30"
Case Corsair Obsidian 800D / TT Core V51
Audio Device(s) On-board
Power Supply Corsair AX1200 / EVGA 500W
Software Win 10 Pro/ Win 10
Benchmark Scores Always changing~
#8
If you want x16 for both cards you have to use slots 1 and 4.
 
Joined
Dec 6, 2012
Messages
172 (0.09/day)
Likes
38
Processor 4GHz intel i7 950
Motherboard GA X58-USB3 F5
Cooling Noctua C12P
Memory 48GB G.Skill RipjawsZ
Video Card(s) EVGA GTX 480 873/1746/1848
Storage Intel 520 Series
Display(s) HP 2210m
Case Antec 300
Power Supply Antec True Power New 750
Software Windows 8 Pro
#9
So, that means that for getting xfire x16 speed lane, id have to install 2 gpu's in the 2 blue pcie x16 slot?

I was actually thinking of installing one the pcie x16 blue and the other one in the pcie x16 white one.

http://www.asus.com/Motherboard/P8Z77V_PREMIUM/#gallery

However, there is no mention of this in the mobo.
If you look at the picture provided it shows 8/8 pcie 3.

corssfire cables come with video cards, not motherboards, if it's not long enough, you'll have to get one somewhere else.
 

HammerON

The Watchful Moderator
Staff member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
7,434 (2.32/day)
Likes
4,740
Location
Up North
System Name Cruncher / Cruncher 2
Processor i7 6900K / E5 2683 v3
Motherboard X99A Gaming Pro Carbon / ASRock X99 Extreme 4/3.1
Cooling EK Supremacy EVO Elite 2011-3 / EK Supremacy
Memory G.Skill Trident Z 32GB 3200 / G.SKILL Trident Z 16GB 3200
Video Card(s) EVGA 980 Ti Classified / ATI 3650
Storage Samsung 960 Pro 512 GB + Mushkin Reactor 1 TB / OCZ Vertex 4 256 GB
Display(s) Dell UltraSharp U3011 30"
Case Corsair Obsidian 800D / TT Core V51
Audio Device(s) On-board
Power Supply Corsair AX1200 / EVGA 500W
Software Win 10 Pro/ Win 10
Benchmark Scores Always changing~
#10
I have recently bought 3 HD 7770's and 3 HD 7970's (VisonTek) and none of them came with Crossfire bridges. I have found more often than not that I get Crossfire and SLI bridges with motherboards. My experience...

EDIT:
Looking at AMD cards on NewEgg at what is included with the retail boxes, most vendors include a Crossfire bridge:) I guess VisionTek is one of the few that doesn't:(
 
Last edited:
Joined
Feb 5, 2013
Messages
41 (0.02/day)
Likes
0
Location
Antartica
#11
If you look at the picture provided it shows 8/8 pcie 3.

corssfire cables come with video cards, not motherboards, if it's not long enough, you'll have to get one somewhere else.
You'll only get 8x if ou do 3 way xfire, but since i will only do 2 carss, i will have to put the 2 cars on the first 2 blue slots.

Regarding the cable, my sapphire 7970 does come with xfire cable and it seems to be long enough, i just hope it will fit.