• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Pair of 3870x2's not in Crossfire?

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#1
I just installed a pair of 3870x2's, replacing the 3-3870's in my sig rig. Everything installed great but they won't go into crossfire. I'm using the 8.10 drivers, and yes the crossfire bridge is installed.

Anyone have any idea's what I could do to fix this problem?

Thanks
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#2
nothing useful to add. Except you say 3-3870s but the sig says 2.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#3
Try rolling back to 8.2 cats. From there I am unsure. Possibly CAT AI is disabled?
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#4
nothing useful to add. Except you say 3-3870s but the sig says 2.
Sorry that below is my Intel rig. Look under system spec's...
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#5
ok make sure you follow THISguide EXACTLY, i didnt and my CF wouldnt work then when i took the time and i did, it worked straight away. Oh and be sure to set Catalyst AI to standard, dont disable it or set to advanced as im sure that will disable cf

i wouldnt reccomend going back to 8.2 cats there way to old and am sure some improvments have been made for the 3870 series since.

follow the above steps, sticking to the guide completely and tell us how you get on :toast:
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#6
so does the mobo have a setting in the bios for the bandwidth of the PCI X slots. Have you tried the lower card in a different slot?(using the blue slots?)
 
Last edited:

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#7
so does the mobo have a setting in the bios for the bandwidth of the PCI X slots. Have you tried the lower card in a different slot?(using the blue slots?)
I think it does have a setting for that, but will have to look. Both cards are in the blue slots, but have not tried moving to diff. slots yet.

Mullered07 I'll give that a look..

Thanks all..
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#8
Not sure what I did but crossfire is working great now...

I did end up dicking around to much in bios that I had to reset it, but then the damn thing wouldn't boot. I found out that resetting the bios disables ACC in AOD so my overclock settings wouldn't work anymore..

But all is well now...

Thanks everyone for your help...

Peace...
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#9
congrats and have fun
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#10
I'm getting worse results than with a pair of single 3870's....

Do you think they could be bottlenecking my 9850 Phenom?
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#11
it sounds like the bandwidth is wrong on the slots (X16 slot running at X4 or 1). Have you tried them 1 at a time yet?

There may be a bit of bottleneck but not like that.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#12
Guys, I am leaning towards power supply? What else does everyone else think?\

EDIT: I mean, you are running one heck of a watercooling loop in that awesome rig Bytor.
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#13
Guys, I am leaning towards power supply? What else does everyone else think?\

EDIT: I mean, you are running one heck of a watercooling loop in that awesome rig Bytor.
I'm wondering that to JrRacinFan... I didn't know if this 700 watt PSU would be able to handle everything, but I was running 3 single 3870's ok. Maybe that one extra core put it over the top... I think these 3870x2's draw a lot more power than a 3870...
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#14
what PS is it?
(still think its a bandwidth/driver thing) By the way did you un install/re install the driver with the new cards? I had a LOT of driver probs when I used a 3870X2.
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#15
Well I pulled the second card out and played a little Far Cry 2 and ran 3DMark06 and got the same score with one 3870x2 as I did with 2.

Wonder if its the PSU now....
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire

cloudbaby

New Member
Joined
Oct 25, 2008
Messages
1 (0.00/day)
Likes
1
#17
power ~~~

if you want go into crossfire i think you may user the big power and it must have

SIX and Eight pin . if you not have full power you can not crossfire

..... - -||| i think
 
Joined
Oct 30, 2008
Messages
1,295 (0.39/day)
Likes
571
Processor 3930K
Motherboard Asus X79 DELUXE
Cooling WATER
Memory 16GB 2133 G skillz
Video Card(s) Asus 2 X 780TI DCII OC
Storage SEVERAL SSD"S
Display(s) Catleap/Yamakasi 2560X1440
Case D Frame MINI drilled out
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse DEATH ADDER
Keyboard Razer Black Widow Tournament
Software W10HB
Benchmark Scores PhIlLyChEeSeStEaK
#18
crossfire 2X 3870X2

Make sure you have Net Frame work set up correctly for that operating system, also when switching crossfire you have to reboot.

Your PSU is way to weak for two 3870X2 they are listed over @XS forums as pulling a killowatt of power.

First posting :rockout:
 

Andy_007

New Member
Joined
May 27, 2007
Messages
187 (0.05/day)
Likes
20
Location
Auckland,New Zealand
Processor AMD Phenom X4 B50 3.4ghz
Motherboard Asus M4A88TD-M EVO USB3
Cooling CoolerMaster Vortex Plus
Memory Team Group Dark 4gb 1800@9-9-9-27
Video Card(s) Palit ATI HD 4850
Storage 1TB WD Blue, 2TB WD Green
Case Silverstone Sugo SG02
Audio Device(s) Onboard with Logitech X-530
Power Supply Silverstone Modular 500w
Software Window 7 Ulimate X64
#19
Maybe try running 1 X2 and the 2 3870's from your Intel and see if you get the same problem.
 

Flyordie

New Member
Joined
Oct 26, 2008
Messages
1,870 (0.56/day)
Likes
246
System Name Shay's Revenge
Processor Phenom II X2 550 @ 4,012Mhz 1.488V
Motherboard DFI LANParty 790GX-M2RS
Cooling ThermalTake V1 "Black Widow"
Memory 2x2GB OCZ Reapers 4-4-4-12-1T @ 1.8V
Video Card(s) BBA HD5770 Crossfire @ 900Mhz Core 5.6Gbps VRAM
Storage 3x SATA (320GB/ 160GB/160GB Seagates)
Display(s) Westinghouse L1916HW 1680x1050 VGA/DVI/HDCP
Case ThermalTake Element V
Audio Device(s) RealTek Onboard
Power Supply SeaSonic SS-550HT Active PFC F3 80PLUS Bronze
Software Windows Vista Home Premium x64 w/ SQL Hack
Benchmark Scores 3DMark06 13,200 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=495939
#20
HD3870X2 had crappy support from the beginning. A friend on Rage3D (JZL) has that same card and almost utterly hates it because it sucks with FSX. For him Cat 8.3s do better.
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#21
Make sure you have Net Frame work set up correctly for that operating system, also when switching crossfire you have to reboot.

Your PSU is way to weak for two 3870X2 they are listed over @XS forums as pulling a killowatt of power.

First posting :rockout:
I'm driving right now, but a chart I have at home shows the newer cards and list power draws and it shows the 3870x2 pulling 130 watts at load..

Welcome to TPU also
 
Joined
Oct 30, 2008
Messages
1,295 (0.39/day)
Likes
571
Processor 3930K
Motherboard Asus X79 DELUXE
Cooling WATER
Memory 16GB 2133 G skillz
Video Card(s) Asus 2 X 780TI DCII OC
Storage SEVERAL SSD"S
Display(s) Catleap/Yamakasi 2560X1440
Case D Frame MINI drilled out
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse DEATH ADDER
Keyboard Razer Black Widow Tournament
Software W10HB
Benchmark Scores PhIlLyChEeSeStEaK
#22
I'm driving right now, but a chart I have at home shows the newer cards and list power draws and it shows the 3870x2 pulling 130 watts at load..

Welcome to TPU also
So with everything you have in that system........ Whats the rule of thumb when it comes to PSU? Better to have to much than not enough!

Thank you for the welcome!:toast:
 

Bytor

New Member
Joined
Jun 27, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
105
System Name "The Dark Spider"
Processor AMD Phenom 9850 @ 3.0
Motherboard Asus M3A79-T
Cooling Water: CPU and GPU's, 2 pumps, 2 BIX Rads, D-Tek Fuzion v1, 2 Swiftech MCW60
Memory 4 gigs Crucial Balistix Tracers (1066 @ 1256)
Video Card(s) Sapphire 4870x2
Storage WD SATA 640 Gig HDD
Display(s) Acer 24" beast...
Case Modded Rocketfish
Audio Device(s) Onboard (only use head phones)
Power Supply 700 watt
Software a bunch
Benchmark Scores 3D Mark 06: 9859 on 2-X1950 pro's Xfire 3D Mark 06: 12794 on 1-3870 3D Mark 06: 16484 Xfire
#23
So with everything you have in that system........ Whats the rule of thumb when it comes to PSU? Better to have to much than not enough!

Thank you for the welcome!:toast:
I agree.....I may still add a Thermaltake W0157RU 450W just for the Video Cards.
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817153069



I was messing around trying diff. cards with eachother and found that I get the best performance with a 3870 in the top blue slot as the main card and a 3870x2 in the bottom blue slot.
This setup is running with my Sig Rig 700 watt PSU with no issues.
I did have the cards powered alone off of a 2nd PSU to see if there was any gain from the extra power, but I noticed no diff. from them being powered by my 700 watt PSU in my rig.

This setup at stock GPU and memory speeds out performs the 3-3870's I was running together in the same rig.

Thank you everyone for all your help and replys....
 
Joined
Oct 30, 2008
Messages
1,295 (0.39/day)
Likes
571
Processor 3930K
Motherboard Asus X79 DELUXE
Cooling WATER
Memory 16GB 2133 G skillz
Video Card(s) Asus 2 X 780TI DCII OC
Storage SEVERAL SSD"S
Display(s) Catleap/Yamakasi 2560X1440
Case D Frame MINI drilled out
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse DEATH ADDER
Keyboard Razer Black Widow Tournament
Software W10HB
Benchmark Scores PhIlLyChEeSeStEaK
#24
Are you using the X38 board? Is that board a crossfire-X ready? I think 16X2 or 16X1?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,224 (5.03/day)
Likes
4,811
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#25
sounds like the powersupply then, and also XClio, never heard of them.