• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Partition a hard drive

Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#1
Ok so I have a new HDD that I would like to partition and I will be installing Win7 (rc) as my OS. I know very little about partitioning so what is the best way to go: Can I create partitions before I install the OS? should I use Win7's partition program or a third-party program?


edit: sorry for posting this in the wrong section:eek:
 
Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#2
Anyone on TPU today:( I was hoping to get this going tonight, I have google this with great info but no real good advice, can anyone help:respect:
 
Joined
Jul 3, 2007
Messages
1,317 (0.35/day)
Likes
211
Location
New Zealand
Processor AMD Phenom II 555BE unlocked X4 @3.8GHz
Motherboard GA-78LMT-S2P
Cooling Thermaltake Blue Orb + open case in cold room = low temps lol
Memory 8Gb DDR3 1600
Video Card(s) GTX580
Storage 64GB SSD Super Talent
Display(s) 22" Chimei, 17" Philips
Case POS!
Power Supply Cooler Master Silent Pro Gold 800W
#3
i don't know about win7's partitioning, but if it's anything like XP and vista then it is perfectly adequate, it will give you the option to create the partition during install. you only need to create the system partition at that point because you can partition the rest from within the OS once it is installed (at least you can in vista, i imagine they will carry that capability over)
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,313 (4.00/day)
Likes
4,722
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#4
Plug it in and partition it in the current OS then shut down unplug the other HDDs and install the the OS to the new HDD.. Safest way as i been told that you can have issue's with win 7 bootloader if you delete win 7..

Not 100% sure about it either i guess it might depend on how the OS's and such are installed too. Niether XP x64 or Win 7 gone wrong yet so..
 
Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#5
OK, so I created 4 partitions or at least I thought I did.... it only shows 3. The 4th one is 363.26 GB - that was going to be drive for pics/music. But it say "Unallocated". How do make this usable storage?

Sorry for the noob questions this is my first day hour using Win7
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#6
Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#7
Thanks alex:D
 
Joined
Jul 3, 2007
Messages
1,317 (0.35/day)
Likes
211
Location
New Zealand
Processor AMD Phenom II 555BE unlocked X4 @3.8GHz
Motherboard GA-78LMT-S2P
Cooling Thermaltake Blue Orb + open case in cold room = low temps lol
Memory 8Gb DDR3 1600
Video Card(s) GTX580
Storage 64GB SSD Super Talent
Display(s) 22" Chimei, 17" Philips
Case POS!
Power Supply Cooler Master Silent Pro Gold 800W
#8
Argh! So many partitions! I never use more than 2 myself.

While you're at it (ie before you load anything onto the drive) you should fool around with the disk management utility, try extending partitions, shrinking volumes and things like that, just so you know how to do it next time. It's pretty handy
 
Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#9
Argh! So many partitions! I never use more than 2 myself.
Yeah I was originally going to just do 2, one for OS/programs and the other for media storage. The reason I created so many was because a friend told me I could keep my OS on a separate partition from the rest of my programs (and also separate from games). By doing this his said when opening programs /games it would go directly to a partition, rather then travel through the entire hard disk, thus performing faster.

This all made sense in my head, but now it seems much more of a challenge. I can't figure out how to get my "Program Files" to be separate from the OS. How do I go about doing this?

I am currently running Win7 RC 7100 build
(see above pic)
 
Last edited:
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#10
Argh! So many partitions! I never use more than 2 myself.



:roll:

This all made sense in my head, but now it seems much more of a challenge. I can't figure out how to get my "Program Files" to be separate from the OS. How do I go about doing this?
You can't tell windows to put the "program files" on a seperate drive.

You CAN however, install programs TO the drive. Just select a custom directory when installing whatever you want. These programs will NOT be "installed" if you format windows, however.
 
Joined
Nov 26, 2008
Messages
4,250 (1.29/day)
Likes
2,801
Location
S.Cali
System Name Freeman's Box (HL2 mod)
Processor Intel core i7 860 @ 3.6Ghz
Motherboard Asus Maximus III Formula P55
Cooling ApogeeXT/EK pump/ 140 rad x2
Memory Kingston HyperX 2166 8Gb
Video Card(s) Evga SSC GTX 970 4Gb
Storage SSD 840 250Gb, WD 640Gb
Display(s) 32" Samsung SyncMaster
Case NZXT Tempest Case
Audio Device(s) Creative SupremeFX
Power Supply Corsair TX 750W
Mouse Razer DeathAdder
Keyboard Razer Tarantula
Software Win.7 Home Prem. x64
Benchmark Scores Good enough ;)
#11
So your saying every time I download a program I have too manually key in the file name/directory? Is there a way to configure the new programs to automatically be placed in the G drive (for example) the why it would normally be with default settings?

I just installed Crysis on my "Game" partition and I had to key in the file commands myself, which is very inconvenient.:shadedshu
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#12
So your saying every time I download a program I have too manually key in the file name/directory? Is there a way to configure the new programs to automatically be placed in the G drive (for example) the why it would normally be with default settings?

I just installed Crysis on my "Game" partition and I had to key in the file commands myself, which is very inconvenient.:shadedshu
There should be a button next to the directory input box labeled "browse". :p

AFAIK, NO. there is no way to set it as "default".

Information also added with the installer, such as registry entries, drivers, and save files (may or may not) will most likely be defaulted to the C drive, and things like registry will be (windows) install specific, while game saves will sometimes be reconfigurable, be stored in the games directory, or be defaulted to the current users 'my documents' directory.

Some games require registry information, other games (Such as WoW, and warcraft III), do not and will run with just the folder stored somewhere.
 
Joined
Jul 3, 2007
Messages
1,317 (0.35/day)
Likes
211
Location
New Zealand
Processor AMD Phenom II 555BE unlocked X4 @3.8GHz
Motherboard GA-78LMT-S2P
Cooling Thermaltake Blue Orb + open case in cold room = low temps lol
Memory 8Gb DDR3 1600
Video Card(s) GTX580
Storage 64GB SSD Super Talent
Display(s) 22" Chimei, 17" Philips
Case POS!
Power Supply Cooler Master Silent Pro Gold 800W
#13
I guess that the setting that makes programs install by default to C:\Program Files is actually part of the installer program itself, not part of windows, because some installers still default to C:\

I wouldn't install a program anywhere but C: drive unless C: was getting full. Sure you have to reinstall after formatting, but that's half the fun
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,111 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#14
I install windows and programs to C: (whats the point of installing elsewhere, they wont work after a format?)

I have games drive seperate, some need to be reinstalled after a format, some (steam games for example) dont. Main bonus is that since i dont install games often, my D: drive never fragments.
 

vbx

New Member
Joined
Mar 29, 2009
Messages
720 (0.23/day)
Likes
59
Processor E8500 Core 2 Duo
Motherboard ASUS P5Q-EM
Cooling Cooler Master Hyper Z600
Memory Gskill 4gb DDR2 1066
Video Card(s) HIS 4670
Storage WD 320gb black
Display(s) Asus MS226H 21.5 monitor
Case Antec P180 Mini
Power Supply Antec NEO ECO 620C
Software Windows 7 x64
#15
Don't use partition magic. It's ruins or destroys your partition causing you to reinstall your OS more often than not.

If you have vista, just use the Vista disk manager. I had xp and tired out Partition magic. Long story short, I had to reinstall XP.

After partition with Partition Magic, the computer kept ranning Disk Checker upon bootup, and every time, after it was done, I received a BSOD.

I then tried to install Win7 on the 2nd partition, and same thing. it ran Disk checker, and Win7 couldn't complete its installation.

Had to format both partition and reinstall everything.
 

Polarman

New Member
Joined
Jun 24, 2008
Messages
1,626 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rimouski
System Name Polar's Dragon
Processor AMD Phenom II 975BE
Motherboard MSI 890FXA-GD65 (Bios 18.7)
Cooling Zalman CNPS 9700 Led
Memory Gskill 8GB DDR3-1333 (8,8,8,21)
Video Card(s) MSI HD6870 Hawk
Storage WD Raptor 250 - WD RE4 500GB
Display(s) Samsung T240 (1920 X1200)
Case Silverstone Raven 2
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply PC Power&Cooling Silencer 750 (Red)
Software Windows 7 Home Premium 64Bit + SP1
#16
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#17
I install windows and programs to C: (whats the point of installing elsewhere, they wont work after a format?)
Depends on the games.

90% of my games will play fine not being "installed". And I prefer to keep it that way, instead of toting around 2 CD cases full of CD's I never use. (They are also all accompanied by No-CD's for convenience.)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,111 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#18
Depends on the games.

90% of my games will play fine not being "installed". And I prefer to keep it that way, instead of toting around 2 CD cases full of CD's I never use. (They are also all accompanied by No-CD's for convenience.)
way to screw up a quote! the part you quoted doesnt talk about games, the paragraph AFTER does!