• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Partitioning 3T drive for storage only for WinXP [Solved by Breaking It]

Joined
May 19, 2016
Messages
157 (0.26/day)
Likes
105
#1
I have a new (3 yrs old but never used) 3T WD hdd. Actually had it powered up for ½ hour or so attempting to partition it.
I want to use the whole drive for storage on an 'unplugged' no i-net access XP-Pro-64 bit computer. Yeah, , yeah, , I know, but it does everything I want flawlessly. I attempted partitioning on the machine & got only 754(?) ± gigs out of it. Not even 1T. Could it be partitioned under some flavor of linux & work under XP? I have a Ubuntu computer. Or would something like "GParted Live" work?

https://gparted.org/download.php

I think this can be run from a CD.

Thoughts or ideas??

-corne-
 
Joined
Mar 18, 2015
Messages
100 (0.10/day)
Likes
49
#2
Read this.

https://www.pcworld.com/article/235088/everything-you-need-to-know-about-3tb-hard-drives.html

"you can boot Windows from a 3TB drive only if it's 64-bit Vista or 64-bit Windows 7--and then, only if you have a PC with an EFI/UEFI BIOS. EFI is Intel's Extensible Firmware Interface, and UEFI (United EFI) is the nonproprietary version based on the 1.10 EFI spec."

I have used as externals / non boot drives ... usually do it w/ one of these

https://www.newegg.com/Product/Prod...&Description=blacx&ignorear=0&N=-1&isNodeId=1
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
11,041 (2.68/day)
Likes
5,145
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#3
Joined
Jun 8, 2011
Messages
773 (0.32/day)
Likes
478
Location
Bridgwater, Somerset
System Name Complete and Total Overkill
Processor 920 D0 @ 4.65Ghz @ 1.45vcore
Motherboard EVGA Classified 762
Cooling 3 Custom water cooling loops in each rig
Memory G Skill Patriot 2133Mhz
Video Card(s) 3 x 3Gb EVGA GTX580's @ 772/1002/1544
Storage 8 x Seagate Cheetah 15k.5 73Gb 15k SAS Drives
Display(s) 3 x 30" Dell 3011WFP
Case Custom Made Danger Den Tower 21
Audio Device(s) No room :(
Power Supply Corsair AX1200W - I think I need more power!!
Software Windows 7 Ultimate 64bit
Benchmark Scores Just gaming now!! What benchmarks would you like??
#4
Just seen this online.. http://www.hardwaresecrets.com/hard-disk-drives-capacity-limits/6/

No idea of how true or not, but surely you could partition the drive before putting it into the XP machine or partition in situ? Saying that, if using XP, I'm not sure you'd really use such a big drive, would there be a possibility of using a smaller drive? It's been a while since I've used XP so I can't remember hitting any particular limits at the time....
 
Joined
Oct 26, 2005
Messages
217 (0.05/day)
Likes
152
#5
You'll need to partition the drive in GPT format.

If you can't do it from within Windows XP, try an old version of Acronis True Image WD Edition (restart after installation), use the extended capacity manager to partition the drive.

If it doesn't work, Paragon offers GPT Loader for Windows XP for $20.
 
Last edited:
Joined
May 22, 2015
Messages
2,482 (2.56/day)
Likes
887
Processor Intel i5-6600k
Motherboard ASRock Z170 Extreme7+
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 2x8GB DDR4 2400 G.Skill
Video Card(s) EVGA GTX 1060 SC
Storage 128 and 256GB OCZ Vertex4, 500GB Samsung 850 EVO, 1TB Crucial MX300 and 3TB Seagate
Display(s) HP ZR24w
Case Chieftec BX01
Power Supply Seasonic 620W M12
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard G.Skill KM780R
#6
You'll need to partition the drive in GPT format.

If you can't do it from within Windows XP, try an old version of Acronis True Image WD Edition (restart after installation), use the extended capacity manager to partition the drive.

If it doesn't work, Paragon offers GPT Loader for Windows XP for $20.
A live Linux image might also help.

But seriously, what do you do with 3TB of storage on WinXP? I don't think it can play 4k movies and it probably doesn't run modern photo/video editing software either. (Genuinely curious)
 

P4-630

The Way It's Meant to be Played
Joined
Jan 5, 2006
Messages
9,310 (2.12/day)
Likes
9,136
Location
Vinewood
System Name Sansaya / Sansaya Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.0GHz / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12S + Thermal Grizzly Kryonaut + 3 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 6GB DDR4 Samsung 2400MHz CL15
Video Card(s) MSI GTX1070 Gaming X 8GB / Intel HD620
Storage Samsung 850 Pro 512GB + Hitachi 2.5" 7200rpm 750GB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Be quiet! Straight Power 10 500 Watt CM / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech Nano Laser wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 8.1 x64 / Windows 10
Benchmark Scores Superposition 14106 (1080p medium) Fire Strike 21169 graphics score. Valley 8xAA 4218
#7
I don't think it can play 4k movies and it probably doesn't run modern photo/video editing software either. (Genuinely curious)
But you can play Crysis....:D
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,164 (3.48/day)
Likes
6,799
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#8
Is this a primary drive or secondary? To partition the whole drive it has to be GPT. XP 32 bit will not boot to GPT. XP 64 bit reports it can but XP 64 bit is a nightmare

Its only 754 Gb because of the Fat32 limitation. MBR NTFS will get you 2Tb
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#9
Interesting, I used XP64 for years without issue. Didn't know it supported GPT, and it does! Yes, only for data, but it does. I use Win 7, still can't boot GPT, but considering
you usually use 256G or 512G ssds to boot, not really an issue.....
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,710 (5.12/day)
Likes
5,123
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#11
Joined
Jul 5, 2013
Messages
1,086 (0.66/day)
Likes
466
#12
I have a new (3 yrs old but never used) 3T WD hdd. Actually had it powered up for ½ hour or so attempting to partition it.
I want to use the whole drive for storage on an 'unplugged' no i-net access XP-Pro-64 bit computer. Yeah, , yeah, , I know, but it does everything I want flawlessly. I attempted partitioning on the machine & got only 754(?) ± gigs out of it. Not even 1T. Could it be partitioned under some flavor of linux & work under XP? I have a Ubuntu computer. Or would something like "GParted Live" work?

https://gparted.org/download.php

I think this can be run from a CD.

Thoughts or ideas??

-corne-
Do you want to use it as a boot drive or would you be ok with it as a secondary storage drive?

If you're ok with a dual drive situation, setup Windows on your main drive first, then put the 3TB drive in an external enclosure through USB 3. Through USB, the partition structure, MBR VS GPT, will not matter as the hardware only sees the USB mass storage controller which the drive will sit behind. You will then have all of the available capacity open to you. I've done this a few times. It's a 'round-about way of doing it but it does work.
 
Joined
May 19, 2016
Messages
157 (0.26/day)
Likes
105
#13
https://www.pcworld.com/article/235088/everything-you-need-to-know-about-3tb-hard-drives.html
read this before starting this thread, , , no help

https://www.newegg.com/Product/Prod...&Description=blacx&ignorear=0&N=-1&isNodeId=1
I have a Kingwin one of these, , , just connection via usb 2 - 3 --- & cloning

If you don't want newer version of Windows other than XP, maybe go Linux?
If linux et al ran my chosen programs, I would already have (I tried various Ubuntus)

if using XP, I'm not sure you'd really use such a big drive
I have 18-20 1T drives 'full', , ,

But seriously, what do you do with 3TB of storage on WinXP? I don't think it can play 4k movies and it probably doesn't run modern photo/video editing software either. (Genuinely curious)
back up dvds = 4 - 8 gigs per, , , how modern? paintdotnet, graphics workshop pro, etc, etc, they work, , ,
& what are 4k movies anyway? dvds for me, not even bluray discs, , , plus huge amounts of graphics and vid cam vids, , , ads up pretty quick, , ,

I want to use the whole drive for storage on an 'unplugged' no i-net access XP-Pro-64 bit computer.
from original post ^ ^ ^

D, or D + E + F, or whatever, would work for me, , , , ,
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,943 (2.25/day)
Likes
3,904
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Power Color RD Vega 64 Reference
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Logitech G710 Blue / G610 Orion Red
Software Win 7 Pro
#14
Subscribed for nostalgia sake... :p

Not to mention I was going to try XP 32 just to run a program that won't run on any other version of windows, and... well that's all I'm going to say.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
1,086 (0.66/day)
Likes
466
#15
I was going to try XP 32 just to run a program that won't run on any other version of windows
As has been mentioned in other threads, I've got a dedicated system for running XP because of reasons like yours. Granted, most of the programs in question will run on other systems, but run much better on XP because of the way XP works. Compatibility mode in Vista, 7 and up works most of the time, but not always perfectly.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,943 (2.25/day)
Likes
3,904
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Power Color RD Vega 64 Reference
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Logitech G710 Blue / G610 Orion Red
Software Win 7 Pro
#16
As has been mentioned in other threads, I've got a dedicated system for running XP because of reasons like yours. Granted, most of the programs in question will run on other systems, but run much better on XP because of the way XP works. Compatibility mode in Vista, 7 and up works most of the time, but not always perfectly.
I've got one that simply WONT work on anything other than XP
 
Joined
May 22, 2015
Messages
2,482 (2.56/day)
Likes
887
Processor Intel i5-6600k
Motherboard ASRock Z170 Extreme7+
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 2x8GB DDR4 2400 G.Skill
Video Card(s) EVGA GTX 1060 SC
Storage 128 and 256GB OCZ Vertex4, 500GB Samsung 850 EVO, 1TB Crucial MX300 and 3TB Seagate
Display(s) HP ZR24w
Case Chieftec BX01
Power Supply Seasonic 620W M12
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard G.Skill KM780R
#19
Problem solved. I took hdd out of (caseless) drive bay & dropped it on the floor, it hit hard & is now junk, nothing sees it now, , , , ,

(I didnt drop it on purpose.)
More like problem removed.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,710 (5.12/day)
Likes
5,123
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#21
Time to use a 1tb ssd lol
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,164 (3.48/day)
Likes
6,799
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#23
No just let it die
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,710 (5.75/day)
Likes
9,454
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#24
Is there a 'Problem Solved' button here?
We could mark the thread solved, but it would be great if you posted what it was that resolved the issue. ;)
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,509 (4.82/day)
Likes
5,594
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#25
We could mark the thread solved, but it would be great if you posted what it was that resolved the issue. ;)
The OP sure did!
Problem solved. I took hdd out of (caseless) drive bay & dropped it on the floor, it hit hard & is now junk, nothing sees it now, , , , ,

(I didnt drop it on purpose.)