• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

PC doesn’t power on with 4 pin cpu connector plugged in

x_Fxded

New Member
Joined
Nov 24, 2022
Messages
4 (0.31/day)
Hello all,

First post here as I’ve hit a brick wall with trying to troubleshoot my friend’s pc build.
Specs are as follows:
Motherboard - ASUS prime H310M-K (lga1151)
Cpu - Intel i5-6600 non k
RAM - Corsair vengeance DDR4
Power supply - Corsair CX750M
Graphics card - Gigabyte GTX 1060

So, where do I begin… This pc has a new motherboard, used cpu and new ram. I’ve tried a different cpu with a different board, it switches on and instantly turns back off. The same happens with this new set of hardware. I’ve tested with a spare psu and still the same thing happens. I’ve taken everything out of the case and set the board on cardboard with just the cpu, cpu power connector and mainboard connector in. Still nothing. If I keep the 4 pin cpu power out, the pc turns on. If I plug it in while it’s on, it cuts out again. If I take the cpu out and leave the 4 pin in, it stays on. I’ve used 2 different CPUs now and still nothing works. The board is brand new only being powered up for the first few times but I cannot get this pc to stay on at all. It’s instant on then back off. Both power supplies work fine. The CPU worked fine before and the RAM is also brand new although it can be shrugged off as I’ve tested without RAM in there.

Please help me I’m at a loss of what to even try next. My mate’s already annoyed he’s had to buy newer components as he’s a bit of a cheapskate when it comes to spending money but he’ll buy what I’ve told him, hence the ram and board. He bought a used CPU from eBay which of course said “tested and fully working.” Only way I could make sure of this is if I put it in my own build but I can’t as I’ve got a different board that won’t fit his CPU.

Thanks in advance, hopefully this is a simple resolve.
 
Joined
May 17, 2021
Messages
1,947 (3.42/day)
Processor Ryzen 5 3600
Motherboard B550 Elite
Cooling Hyperx 212
Memory 32GB Fury Beast DDR4 3200Mhz
Video Card(s) Gigabyte 3060 ti gaming oc pro
Storage Samsung 970 Evo 1TB, WD SN850x 1TB, plus some random HDDs
Display(s) LG 27gp850 1440p 165Hz 27''
Case Lian Li Lancool II performance
Power Supply MSI 750w
Mouse G502
you need the RAM.

Carboard box. Only the mobo, psu, cpu, cpu cooler and one stick of ram (if you have more then one try them one at a time, and in different slots)
 
Joined
Oct 25, 2022
Messages
52 (1.21/day)
Location
Dhanbad, India
System Name Om Namah Shivay
Processor AMD Ryzen 9 7900x
Motherboard Asrock X670E Steel Legend
Cooling NZXT Kraken X63
Memory Corsair Vengeance 2X16GB DDR5 6000MHz ( At stock JEDEC 4800 MHz)
Video Card(s) ASUS Dual Fan AMD Radeon RX 6700XT
Storage 500 GB Crucial P5 Plus; 1TB Crucial P5 Plus; 1TB Seagate HDD 7200 rpm
Display(s) Samsung Odyssey G4 25" (Primary); Samsung S19B150 (secondary display)
Case Lian Li O11 Dynamic EVO
Audio Device(s) Razer Blackshark V2
Power Supply ASUS Thor 850P 80 Plus Platinum
Mouse Razer Basilisk V3 (Productivity); Razer Viper 8kHz (Secondary)
Keyboard Razer Huntsman Tournament Edition
Software Windows 11
Benchmark Scores Can it run Crysis?
Did you insert the RAM or not while testing. Cause the PC will power ON for sometime but if detects no memory it will give an error code or just shutdown. Also check the mobo's QVL list for RAM compatibility.
 

x_Fxded

New Member
Joined
Nov 24, 2022
Messages
4 (0.31/day)
you need the RAM.

Carboard box. Only the mobo, psu, cpu, cpu cooler and one stick of ram (if you have more then one try them one at a time, and in different slots)
Tested both with and without RAM and still same issue.
 
Joined
May 17, 2021
Messages
1,947 (3.42/day)
Processor Ryzen 5 3600
Motherboard B550 Elite
Cooling Hyperx 212
Memory 32GB Fury Beast DDR4 3200Mhz
Video Card(s) Gigabyte 3060 ti gaming oc pro
Storage Samsung 970 Evo 1TB, WD SN850x 1TB, plus some random HDDs
Display(s) LG 27gp850 1440p 165Hz 27''
Case Lian Li Lancool II performance
Power Supply MSI 750w
Mouse G502
Tested both with and without RAM and still same issue.

from what i understood, if there is no problem with the cpu pins on the motherboard, it must be a faulty motherboard because you already ruled out everything else.
 

x_Fxded

New Member
Joined
Nov 24, 2022
Messages
4 (0.31/day)
I’ll have to send the board back and arrange a new one be delivered then. Thanks pal, will update the thread if my issue persists.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,657 (6.68/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Test cpu in a motherboard at a shop, otherwise your motherboard or powersupply are bad, (CX line are poor quality)
 

x_Fxded

New Member
Joined
Nov 24, 2022
Messages
4 (0.31/day)
Test cpu in a motherboard at a shop, otherwise your motherboard or powersupply are bad, (CX line are poor quality)
I’ve tested with a different psu, same issue persists, I’m going to get a replacement board and see what happens
 
Joined
May 17, 2021
Messages
1,947 (3.42/day)
Processor Ryzen 5 3600
Motherboard B550 Elite
Cooling Hyperx 212
Memory 32GB Fury Beast DDR4 3200Mhz
Video Card(s) Gigabyte 3060 ti gaming oc pro
Storage Samsung 970 Evo 1TB, WD SN850x 1TB, plus some random HDDs
Display(s) LG 27gp850 1440p 165Hz 27''
Case Lian Li Lancool II performance
Power Supply MSI 750w
Mouse G502
I’ll have to send the board back and arrange a new one be delivered then. Thanks pal, will update the thread if my issue persists.

best of luck
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,657 (6.68/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I’ve tested with a different psu, same issue persists, I’m going to get a replacement board and see what happens
Keep us informed
 
Top