• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Pc not booting

razor1979

New Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+,
Motherboard Abit KN9 Ultra
Cooling Arctic Cooling (AC-FRZ-64P) Freezer64 Pro
Memory 4gb Corsair memory pc5300
Video Card(s) BFG 8600GTS 256MB GDDR3 DVI PCI-E Graphics Card
Storage Hitachi Deskstar T7K500 320GB SATA2
Display(s) Acer 22" LCD
Case Coolermaster Cavalier 3 Case
Audio Device(s) Sound Blaster Audigy 2
Power Supply Hiper 580W Type-M Black PSU - SLI Certified with APFC
Software Windows Vista Ultimate
#1
i built a new pc about 8 months ago and has been working fine then 2 weeks ago i noticed that core 1 of my processor was maxing out and i decided that it was a good time to rebult the OS

after formating and installing a fresh copy of vista ultimate sp1 it was working great until yesterday

when ever you reboot the pc or turn it on it seems to get stuck at the checking memory post check or checking the ide drives

the keyboard is still active as you can turn the num lock/caps lock on and off but you cant del into the bios

after about 15 resets it finally booted up and was working great until i switched off and i got the same problem,

any help would be great

system

Abit kn9 ultra main board
4gb Corsair memory pc5300
AMD 4600 processor
Arctic Cooling (AC-FRZ-64P) Freezer64 Pro Socket 754 939 940 CPU Cooler with Heat pipe cooling Pro Ver
Hitachi Deskstar T7K500 320GB SATA2
BFG 8600GTS 256MB GDDR3 DVI PCI-E Graphics Card
Hiper 580W Type-M Black PSU - SLI Certified with APFC
NEC Optiarc 7173A 18xDVD±RW/RAM DL LabelFlash Silver Bare Drive
Coolermaster Cavalier 3 Case
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,372 (3.98/day)
Likes
4,783
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 390X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#2
Have you checked your ram ?. Like take them all out but one and test them one by one, all so try different memory slots too. Could try resiting your video card too. You have your case speaker connected so you can hear beep codes if any ?.

Going by your specs it dob't look like you you use raid, reason i say is i turned on caching though device manager and it screwed one of my drives until i pluged in the sata drive just after were it locks up on post. Booted in XP and problem was there EVERYY time i rebooted. Funny though as when i pluged the sata drive in just after it locks up and went into vista it worked fine ever since.


Maybe it does it will some single drives too ?.. Could not tell ya but it's for sure Vista to blame for my raid going wrong and going back right LOL..

EDIT: Forgot to say that were mine did it was just after the memory check. I'm not sure if i can recommend unpluging the sata drive and pluging it in after were the error happens but i will say is it worked for me..., Why i cannot reconmend is becouse i do not know if you need any thing for hot plug. And i left the power plug in it and just plug the SATA drive data cable.

Try other things before this but it sounds really like the same problem but at the same time it could be others like ram.
 
Last edited:

Namslas90

New Member
Joined
Aug 27, 2006
Messages
4,846 (1.16/day)
Likes
535
Location
Earth
Processor AMD PII 940
Motherboard Biostar TA790GXB3
Cooling Custom Air
Memory 4GB G.SKILL (2x2)
Video Card(s) ASUS Radeon HD 5970
Storage 2X32GB ST SSd R0 + WD500GB storage
Display(s) Asus 22" Widescreen
Case Thermaltake V9 BE
Power Supply PCP&C 750 Silencer
#3
Try dropping down to 2 or 3 gigs of ram (dont realy need four anyways). CHeck Vdimm settings in BIOS. Load AMD Dual Core Optimizer.

:toast:
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#4
start from something and build your way up.